Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

WSJ: Τα τουρκικά drones είναι... το νέο Καλάσνικοφ


Η χαμηλού κόστους βιομηχανία μη επανδρωμένων αεροσκαφών που αναπτύσσει η Τουρκία αναδιαμορφώνει τις γεωπολιτικές ισορροπίες, υποστήριξε η Wall Street Journal, σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη.

Η εγχώρια πολεμική βιομηχανία της Τουρκίας έχει αποδώσει εξαιρετικά αποτελέσματα στο πεδίο της μάχης, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στις δυνάμεις του Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία και δίνοντας στο Αζερμπαϊτζάν το προβάδισμα έναντι της Αρμενίας κατά τη διάρκεια της περσινής σύγκρουσής τους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σημειώνεται στην εφημερίδα.

Η Wall Street Journal ανέφερε επίσης ότι η αποτελεσματικότητα, η αξιοπιστία και το χαμηλό κόστος των τουρκικών drones τα έχουν κάνει συγκρίσιμα με το τυφέκιο Καλάσνικοφ (AK-47), το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί κατά κόρον σε όλες τις ένοπλες συγκρούσεις κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα.

Η Τουρκία, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αρχικά ανέπτυξε τα drones εναντίον των ανταρτών του PKK στη Συρία, αλλά στη συνέχεια τα εξέλιξε ενάντια σε πιο συμβατικές ένοπλες δυνάμεις. Στη Λιβύη, για παράδειγμα, τα τουρκικά drones κατάφεραν να ξεπεράσουν σε αποτελεσματικότητα το ρωσικό πυραυλικό σύστημα Pantsir. "Σημαιοφόρος αυτής της επανάστασης των φθηνών drones είναι το Bayraktar TB2", σημειώνει η WSJ η οποία πρσθέτει ότι "ένα σετ από έξι drones Bayraktar TB2, με τις μονάδες εδάφους και όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό κοστίζει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, την ώρα που τα αντίστοιχα αμερικανικά MQ-9 κοστίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια". Η Ουκρανία, μάλιστα, αγόρασε πρόσφατα 12 τουρκικά Bayraktar TB2 τον Οκτώβριο του 2019, για να "αποτρέψουν τη ρωσική επιθετικότητα", όπως δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ο Yuriy Mysyagin, επικεφαλής της επιτροπής άμυνας στο ουκρανικό κοινοβούλιο.

Την ίδια στιγμή, όμως, "οι ΗΠΑ, όπως και πολλοί Ευρωπαίοι εταίροι, παρακολουθούν πολύ ανήσυχα τις εξαγωγές drone της Τουρκίας και τον επιθετικό τρόπο με τον οποίο η Τουρκία χρησιμοποιεί drone σε αυτές τις συγκρούσεις", όπως δήλωσε ο Dan Gettinger, ερευνητής στο Ινστιτούτο Αεροδιαστημικών Μελετών του Mitchell.






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]