Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ερντογάν – Αγιά Σοφιά: “Μιναρέδες-ξιφολόγχες, τρούλοι-κράνη, τα τζαμιά”…


Εμμένει στην εμπρηστική ρητορική ο Ταγίπ Ερντογάν σε κάθε ευκαιρία. Στην τελετή εγκαινίων του νέου τζαμιού στην πόλη Ζονγκουλντάκ, κεντρικό σημείο της ομιλίας του ήταν για ακόμα μία φορά η μετατροπή της Αγιά-Σοφιάς σε τζαμί, ενώ δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει εθνικιστικές κορόνες,μετέδωσε το δελτίο της ΕΡΤ.

Το δεύτερο τζαμί μέσα σε μία εβδομάδα εγκαινίασε ο Ταγίπ Ερντογάν, αυτή τη φορά στην πόλη Ζόνγκουλντάκ, σημαντικό λιμάνι στην Μαύρη Θάλασσα. Και πάλι, βασικό σημείο αναφοράς, έγινε προκλητικά η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. “Το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας, της κληρονομιάς της κατάκτησης για λατρεία είναι σημαντικό και ουσιαστικό” είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Και εκεί απήγγειλε και πάλι ποίημα για το οποίο το 1998 είχε καταδικαστεί σε ένα χρόνο φυλακή, κατηγορούμενος για υπόθαλψη θρησκευτικού μίσους. “Οι μιναρέδες σαν ξιφολόγχες, οι τρούλοι σαν κράνη, τα τζαμιά μας σαν στρατώνες, οι πιστοί μας σαν στρατιώτες,… αυτόν τον ιερό στρατό, περιμένει η θρησκεία μου…”.

Για τα έργα αυτά η αντιπολίτευση αντιδρά, λόγω των οικονομικών προβλημάτων του λαού. Το άλλο τζαμί, της Τσάμλιτζα, φαραωνικών διαστάσεων, στην Κωνσταντινούπολη κόστισε πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια λίρες. Φωνή υψώνει και ο Αλι Μπαμπατζάν, με αφορμή τα μεγαλόπνοα έργα του Ερντογάν.

“Αφήστε το πείσμα σας για την διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, που το βλέπετε ξεκάθαρα με σκοπό το κέρδος. Οι επιστήμονες εκφράζουν συνεχώς τις ανησυχίες τους, φωνάζουν. Σκεφτείτε λογικά” είπε.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος, εξήρε τις επιτυχίες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού με αφορμή την στρατιωτική άσκηση “Θαλασσόλυκος 2021”.

“Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι πηγή υπερηφάνειας για το έθνος μας με την οργανωτική δομή, την θεσμική κουλτούρα και τις αμέτρητες νίκες για περισσότερα από 2.200 χρόνια”. Ο ίδιος υποστήριξε πως οι Τούρκοι έχουν μακραίωνη Ιστορία στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Ο γρίφος της συνάντησης Μπάιντεν – Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ


Όπως ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων των 21:00 ο διπλωματικός αναλυτής της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης οι ελιγμοί της Τουρκίας για τους ρωσικούς πυραύλους, απορρίφθηκαν από την Ουάσιγκτον και διαψεύσθηκαν και από την ρωσική πλευρά η οποία είπε ότι δεν υπάρχει θέμα απέλασης των Ρώσων ειδικών από την Τουρκία.

Έτσι ο κ. Ερντογάν έχει μείνει με τους S-400 στην… πλάτη. Και αυτό τον κάνει πιο ευάλωτο στην διαπραγμάτευση με τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Όπως πρόσθεσε: “Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές τις ημέρες έχει επιλέξει η Ουάσιγκτον να στείλει μηνύματα είτε με επιστολές, είτε με τηλεφωνήματα, είτε με ασκήσεις και άλλες δραστηριότητες, σε Κύπρο και Αθήνα επιμένοντας και τονίζοντας τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων με τις δυο χώρες.

Ο κ. Μπάιντεν την επόμενη εβδομάδα με την παρουσία του στη Γηραιά ήπειρο θέλει να σηματοδοτήσει μια μεγάλη στροφή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, να επαναβεβαιώσει τη δέσμευση της Αμερικής στην διατλαντική συνεργασία και στη συλλογική ασφάλεια της Ευρώπης και στην αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών και των νέων προκλήσεων όπως οι κυβερνοεπιθέσεις, τις οποίες αποδίδει στη Ρωσία και στην Κίνα.

Δεν είναι εύκολο να δεχθεί εξαιρέσεις και να αποδεχθεί αυτή την συμβίωση και συμπόρευση Ερντογάν -Πουτιν. Και είναι κι άλλα ακόμη. Οι Αμερικάνοι επιστρέφοντας στην ανατολική Μεσόγειο θέλουν ήρεμα νερά και όχι απρόβλεπτες καταστάσεις . Αυτό θα πρέπει να το λάβει υπόψη του και ο κ. Ερντογάν.

Απειλές για εισβολή βαθιά στο ιρακινό Κουρδιστάν, η άρνηση αποχώρησης από τη Λιβύη , ο διωγμός των Κούρδων στη Βορειοδυτική Συρία, η στήριξη της Χαμάς, οι απειλές εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας, απλώς δεν μπορούν να γίνουν δεκτές.

Και αυτό το περιβάλλον που διαμορφώνεται έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς μέσα σε αυτό θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πιέρρος Τζανετάκος, Κάλλη Λέκκα, Λήδα Παπαδοπούλου
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ: Νίκος Μελέτης

 






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]