Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΟΗΕ: Παρατείνεται η επιχείρηση «ΙRINI» για το εμπάργκο όπλο στη Λιβύη


Tο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανανέωσε την άδεια για επιθεωρήσεις από την Επιχείρηση «ΙRINI» για ένα ακόμη έτος (μέχρι 31 Μαρτίου 2023). «Με την ψηφοφορία την Πέμπτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέκτεινε το ψήφισμα 2292 του 2016 που επιτρέπει επιθεωρήσεις και λιμενικές εκτροπές σκαφών για τα οποία υπάρχει υπόνοια παραβίασης του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη» αναφέρει η ανακοίνωση της Επιχείρησης «IRINI».

Υπογραμμίζει ότι «δείχνει τη βούληση της Διεθνούς Κοινότητας να διατηρήσει το νομικό πλαίσιο που αποσκοπεί στην πρόληψη της παράνομης διακίνησης όπλων από και προς τη Λιβύη στην κοινή προσπάθεια για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στη χώρα».

Από την έναρξη λειτουργίας της στις 31 Μαρτίου 2020, η Επιχείρηση «IRINI» έχει επιθεωρήσει 3.344 εμπορικά πλοία μέσω αιτήματος πληροφοριών μέσω κλήσεων, έχει πραγματοποιήσει 133 επισκέψεις σε πλοία με τη συγκατάθεση των πλοιάρχων (οι λεγόμενες φιλικές προσεγγίσεις), ενώ προχώρησε σε 14 επιθεωρήσεις σε ύποπτα σκάφη.

Σε 37 περιπτώσεις, οι πλοίαρχοι των σκαφών αρνήθηκαν μία «φιλική προσέγγιση» για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων που σχετίζονται με κορονοϊό, πιθανές καθυστερήσεις και πολιτική των εθνικών αρχών, ενώ σε 6 περιπτώσεις η Eπιχείρηση «IRINI» δεν μπορούσε να προχωρήσει στην επιβίβαση και να επιθεωρήσει ύποπτα σκάφη λόγω άρνησης του κράτους της σημαίας.

Όλες οι επιθεωρήσεις ή οι φιλικές προσεγγίσεις πραγματοποιούνται πάντα σύμφωνα με το πλαίσιο ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σε σχέση με το διεθνές δίκαιο.






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]