Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Γερμανία σε ρόλο «προξενήτρας» μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας


Ως «διαμεσολαβητή» για την αποκατάσταση των σχέσεων της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον, παρουσιάζει το Βερολίνο, η γερμανική εφημερίδα, Welt, με αφορμή την επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας, της «απεσταλμένης της Μέρκελ», όπως την χαρακτηρίζει, στην Τουρκία.

Σε δημοσίευμά της, όπου κάνει λόγο για «πόκερ της Γερμανίας με τον Ερντογάν», η εφημερίδα τονίζει ότι «οι Γερμανοί λειτουργούν ως διαμεσολαβητές μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας. Η καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, η οποία διατηρεί μια ιδιαίτερα μακρά και στενή σχέση με τον Τούρκο πρόεδρο, διαδραματίζει βασικό ρόλο σε αυτή τη διαμεσολάβηση. Και η απεσταλμένη της αυτή την φορά ήταν η Κραμπ Καρρεμπάουερ».

Στον Κεμάλ

«Ηταν μια πανηγυρική στιγμή, γράφει η Welt, την Πέμπτη το πρωί, οπότε η υπουργός Άμυνας, Αννεγκρέτ Κραμπ Καρρεμπάουερ, που ανήκει στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, (CDU), κατά την πρώτη επίσκεψή της στην Τουρκία, βρέθηκε στο μαυσωλείο του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, Κεμάλ Ατατούρκ.

Εκεί, εναπόθεσε λουλούδια και υπέγραψε το βιβλίο τιμών. Μνημόνευσε τον Κ. Ατατούρκ με «βαθύ σεβασμό για το έργο του για την χώρα του και σε στενή διασύνδεση με την γερμανο-τουρκική φιλία».

Βέβαια, σχολιάζει η εφημερίδα, πίσω από όλα αυτά κρύβονται σκοπιμότητες. Η Γερμανία θέλει να διασφαλίσει ότι ο -δύσκολος αλλά και σημαντικός- εταίρος στο ΝΑΤΟ, Τουρκία, θα συμμετάσχει πλήρως στην αμυντική συμμαχία για το καλό της Δύσης και ότι θα σταματήσει επιτέλους την παραδοσιακή πολιτική των αμφιταλαντεύσεών της μεταξύ των εταίρων της και της Ρωσίας.

Η «απεσταλμένη» της καγκελαρίου

Σε όλο αυτό το σκηνικό, υπογραμμίζει η Welt, οι Γερμανοί δρουν ως διαμεσολαβητές μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

Η καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, η οποία διατηρεί μια ιδιαίτερα μακρά και στενή σχέση με τον Τούρκο πρόεδρο, διαδραματίζει βασικό ρόλο σε αυτήν τη διαμεσολάβηση. Η απεσταλμένη της ήταν αυτήν την φορά η Κραμπ Καρρεμπάουερ.

Παρατηρεί, δε, ότι η Καρρεμπάουερ, η πολιτικός από το Σάαρλαντ, είχε συναντηθεί το απόγευμα της Τρίτης με τους ομολόγους της από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία, στο λεγόμενο κουαρτέτο, στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Μετά από αυτό, τονίζει η εφημερίδα, δεν είναι τυχαίο ότι, μόλις δύο ημέρες αργότερα, μία υψηλόβαθμη εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ταξίδευε στην Άγκυρα για να συναντήσει τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ.

Η Καρρεμπάουερ μετέφερε στις αποσκευές της κάποια θετικά μηνύματα για τον Ακάρ. Ένα από αυτά ήταν ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να εργάζεται για να διευκολύνει τη αποκλιμάκωση της διαμάχης για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο. Πριν από μερικούς μήνες, όπως αναφέρει η εφημερίδα, η Μέρκελ είχε σημειώσει σημαντικές επιτυχίες σε αυτό το ζήτημα και η κατάσταση ηρέμησε.

Η «αξιόπιστη» κ. Μέρκελ

Για τον Ερντογάν, η Μέρκελ είναι ο πιο αξιόπιστος και πιο σημαντικός εταίρος στην Δύση. Γι’ αυτό και ήταν ιδιαίτερα σημαντικη η επίσκεψη της απεσταλμένης της, Καρρεμπάουερ, η οποία, ανάμεσα στα άλλα, συζήτησε και το θέμα του Αφγανιστάν.

Το ΝΑΤΟ χρειάζεται τον Ερντογάν. Η εντολή της Μέρκελ προς την Καρρεμπάουερ ήταν να καταστήσει σαφές στην Τουρκία -και εξ ονόματος των συμμάχων- ότι είναι κεντρικής σημασίας για το ΝΑΤΟ ότι η Τουρκία, ως ισλαμική χώρα που είναι, θα παραμείνει στο Αφγανιστάν και μετά την αποχώρηση του Οργανισμού, τον Σεπτέμβριο.

Ως γνωστόν, η Τουρκία θα αναλάβει, πιθανώς, την προστασία του αεροδρομίου, «Hamid Karzai», στην Καμπούλ.

Ο Ερντογάν, γράφει η Welt, φαίνεται ότι είναι διατεθειμένος να το πράξει. Σύμφωνα με Αφγανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, η χώρα του θα λάβει αρχικά περίπου 130 εκ.ευρώ.

Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος γνωρίζει τους πολιτικούς κινδύνους, εάν οι Τούρκοι στρατιώτες χάσουν την ζωή τους. Ηδη, οι Ταλιμπάν έχουν ήδη απειλήσει την Τουρκία με εκδίκηση. Επιπλέον, το αεροδρόμιο ανέκαθεν ήταν δημοφιλής στόχος επιθέσεων.

Από την άλλη πλευρά, ο Ερντογάν γνωρίζει πόσο σημαντική είναι η διασφάλιση του πολιτικού αεροδρομίου για την στρατηγική του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Χωρίς ένα ασφαλές αεροδρόμιο δεν θα υπάρχουν διπλωματικές αποστολές, επαρκής ιατρική υποστήριξη, ΜΚΟ, κ.ο.κ..

Αφγανιστάν Vs S-400, Μεταναστευτικό

Ωστόσο, υπογραμμίζει η εφημερίδα, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Ερντογάν θα θελήσει να εκμεταλλευτεί την ισχυρή του θέση στο θέμα του Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ήδη ζητάει από τους Αμερικανούς να αποσύρουν τις κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος, S-400.

Οπως όλα δείχνουν, όμως, σκοπεύει να εκμεταλλευτεί το «αφγανικό χαρτί» και σε ένα ακόμα «μέτωπο». Το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό. Ετσι, ζητάει από τους Ευρωπαίους να του δώσουν πολύ περισσότερα χρήματα από τα μέχρι τώρα 6 δισ. ευρώ ως βοήθεια για τους πρόσφυγες.

Εκτός αυτού, πιέζει για διαπραγματεύσεις για την επέκταση της Τελωνειακής Ένωσης με την ΕΕ και για την απαλλαγή της υποχρέωσης ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες που θα ταξιδεύουν στην ΕΕ.

Δεν απομένει πολύς χρόνος, καταλήγει η εφημερίδα. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα διαβουλευτούν επί του θέματος στις Βρυξέλλες σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]