Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ζάεφ πιο προκλητικός από ποτέ


«Για ολόκληρο τον κόσμο είμαστε Μακεδόνες που μιλούν μακεδονικά»!

Επιμένει να προκαλεί ο Ζάεφ, την ώρα που λίγες ημέρες νωρίτερα προσπαθούσε να δικαιολογήσει τα… αδικαιολόγητα με αφορμή το tweet περί «Μακεδονίας» που ανέβασε στον λογαριασμό του, με φόντο την παρουσία της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου των Σκοπίων στο Euro.

«Σήμερα είμαστε η Βόρεια Μακεδονία για ολόκληρο τον κόσμο. Είμαστε “Μακεδόνες” που μιλούν “μακεδονικά” για ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του αντιπολιτευόμενου εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE Ανέ Λασκόσκα. Νωρίτερα η Λασκόσκα τον κατηγόρησε πως ουσιαστικά ζήτησε «συγγνώμη» από την Ελλάδα, μετά την αντίδρασή της στο θέμα συμμετοχής της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου ως «Μακεδονία» στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.

Αναφερόμενος στις διατάξεις της προδοτικής, όπως αποδεικνύεται ξεκάθαρα πια, Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Ζόραν Ζάεφ υποστήριξε πως έχει γίνει λάθος με την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, καλώντας τη βουλευτή του VMRO-DPMNE να μην ανησυχεί για τη εθνική ταυτότητά, γιατί η χώρα δεν αποκαλείται FYROM στο εξωτερικό όπως παλαιότερα. «Δεν επιτρέπεται το επίθετο “μακεδονική” από τη Συμφωνία των Πρεσπών και η ονομασία με τη Βόρεια Μακεδονία αναφέρεται σε κρατικούς θεσμούς, και η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FF«M») δεν αποτελεί τέτοιον θεσμό», δήλωσε η Λασκόσκα, κατηγορώντας τον Ζάεφ πως διαπραγματεύεται τη «μακεδονική» ταυτότητα στο εξωτερικό. «Πόσο θα τραβήξει η ταπείνωση του “μακεδονικού” λαού;» διερωτήθηκε.

Απαντώντας στις επιθέσεις του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, ο πρωθυπουργός Ζάεφ απάντησε: «Είπα αυτό που είπα δημόσια. Διαπραγματεύτηκα τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έχει μετατραπεί σε νόμο και ξέρω ακριβώς ποιες είναι οι διατάξεις. Εσείς η ίδια είπατε ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν θεωρείται ως επίθετο. Και αυτό είναι αλήθεια. Αλλά, όταν αναφερόμαστε σε ποδόσφαιρο, η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου βρίσκεται στη Βόρεια Μακεδονία».


Η μακεδονική ταυτότητα είναι συγκεκριμένη

Και πρόσθεσε: «Ναι, η μακεδονική ταυτότητα είναι συγκεκριμένη. Σήμερα για τους Έλληνες πολιτικούς δεν υπάρχουν διλήμματα όταν χρησιμοποιείται το Βόρεια, όπως Μακεδόνας ή Μακεδόνες. Ήμασταν FYROM για ολόκληρο τον κόσμο, μόνο στο εσωτερικό λέγαμε Δημοκρατία της Μακεδονίας. Σήμερα είμαστε η Βόρεια Μακεδονία για ολόκληρο τον κόσμο, είμαστε Μακεδόνες που μιλούν μακεδονικά για ολόκληρο τον κόσμο. Σε θέματα ταυτότητας δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις και δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως από την ερχόμενη Πέμπτη θα αρχίσει η σταδιακή έκδοση των νέων διαβατηρίων στα Σκόπια με την ένδειξη «Βόρεια Μακεδονία», σύμφωνα με τη νέα συνταγματική ονομασία της χώρας και βάσει όσων προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Εσωτερικών Όλιβερ Σπασόφσκι, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή της αντιπολίτευσης, κάνοντας γνωστό πως η μεταφορά δεδομένων στο νέο σύστημα βρίσκεται σε εξέλιξη.






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]