Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ζωντανός ελληνισμός ή έθνος κομματαρχών;


Η σύγκρουση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού κορυφώθηκε χθες, και ολοκληρώθηκε με το σαμποτάρισμα των κυβερνητικών προτάσεων περί άρσης των περιορισμών, από την πλευρά των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ-24 που καταψήφισαν το σχετικό νομοσχέδιο.

Υπό την αιγίδα τους, κατίσχυσε χθες το βράδυ η μικρο-κομματική, μικροελλαδική και ομφαλοσκοπούσα οπτική. Εκείνη του Γκρούεζα, που βλέπει το σώμα των ψηφοφόρων ως φάρμα κομματικών μαντριών, η οποία οφείλει να οριοθετείται κατά τα πολύ κοντόθωρα, εκάστοτε συμφέροντα.

Επί της ουσίας άποψη δεν έχει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε βέβαια το ΚΚΕ, και το ΜΕΡΑ-25. Πιστεύουν ότι η διευκόλυνση των αποδήμων, θα τους πλήξει εκλογικά γι’ αυτό και καταψηφίζουν. Αντίθετα, πιστεύουν ότι επειδή προπαγανδίζουν τα ‘ανοιχτά σύνορα’ θα έχουν προβάδισμα στην ψήφο των μεταναστών που έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία. Γι’ αυτό και θέλουν να αποδώσουν εκλογικά δικαιώματα σε όλους τους νεοεισερχόμενους, χθες.

Αν, πάλι, έκριναν ότι θα τους ψήφιζαν οι γάτες και οι σκύλοι, θα επιχειρηματολογούσαν με την ίδια ζέση για την προωθημένη πολιτική συνείδηση των κατοικίδιων.

Η Ελλάδα, όμως, έχει άλλες ανάγκες. Κατ αρχάς τα τελευταία 20 χρόνια ένα δυναμικό, υπολογίσιμο κομμάτι του πολιτικού σώματος έφυγε, ζει και εργάζεται στο εξωτερικό. Δεύτερον, είναι ζήτημα εθνικής στρατηγικής: η διασπορά πρέπει να πιο οργανικά με το κέντρο, και να μεταβληθεί σε παράγοντα ήπιας ισχύος (soft power) για το ελληνικό κράτος. Τρίτον, η συμπερίληψη στο εκλογικό σώμα ενός υπολογίσιμου όγκου ψηφοφόρων που βρίσκονται εκτός πελατειακής εμβέλειας αποδυναμώνει την πολιτική ισχύ που έχει το ρουσφέτι στην εκλογική διαδικασία, και άρα εξαναγκάζει τα κόμματα να ασχοληθούν περισσότερο με την ουσία της πολιτικής.

Όλα αυτά προϋποθέτουν την ενεργητικότερη συμμετοχή των αποδήμων στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Ένα χαρακτηριστικό της παγκοσμιοποίησης, εξ άλλου, είναι ότι με την επιτάχυνση της επικοινωνίας και των μετακινήσεων, η πολιτιστική κοινότητα του έθνους δεν έχει αποκλειστικά εδαφική αναφορά. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι δημοκρατίες στον 21ο αιώνα προσλαμβάνουν ολοένα και περισσότερο ‘δικτυακά χαρακτηριστικά’. Η ενεργός συμμετοχή των διασπορών στην εκλογική και πολιτική διαδικασία, εξ άλλου, είναι κάτι που πλέον απασχολεί κάθε εκλογική αναμέτρηση στις περισσότερες χώρες του κόσμου, σίγουρα εκείνες της Ε.Ε. και των ΗΠΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, και το ΜΕΡΑ-24 πανηγυρίζουν από χθες γιατί πέτυχαν την πρώτη κοινοβουλευτική ήττα της κυβέρνησης. Μέχρι εκεί μπορεί να φτάσει ο νους τους. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, εκτέθηκαν στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας ως το καρτέλ του μιζεραμπιλισμού. Εκείνων που θέλουν την ελληνική πολιτική κακομοίρικη, πελατειακή, ομφαλοσκοπούσα, και κομματοκρατική.

«Δεκεμβριστής»
Άρδην - Ρήξη






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]