Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Άσκηση ακροβασίας η επίσκεψη Τσαβούσογλου σε Θράκη και Αθήνα


Του Κώστα Ράπτη

Να μην υπάρξουν "ατυχήματα”. Αυτό είναι το πρώτο που μπορούν να φιλοδοξούν Αθήνα και Άγκυρα από τη διήμερη επίσκεψη που εγκαινιάζει σήμερα στη χώρα μας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε ανταπόδοση της αντίστοιχης που πραγματοποίησε στη γείτονα ο Νίκος Δένδιας και έμελλε να να εξελιχθεί σε ανταλλαγή βολών κατά τις κοινές δηλώσεις των δύο υπουργών.

Όμως με το "ατύχημα” φλερτάρει ακριβώς ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, κατά τη σημερινή, ιδιωτικής φύσεως, πρώτη μέρα του ταξιδιού του, η οποία θα αφιερωθεί (πριν από την άφιξη στην Αθήνα και το δείπνο των δύο υπουργών με φόντο την Ακρόπολη) στη Δυτική Θράκη. Επικεφαλής "στρατιάς” δημοσιογράφων ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται να σκηνοθετήσει (καθόλου τυχαία, στον απόηχο της προχθεσινής μετάβασης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Σοφία, όπου ο Τούρκος πρόεδρος ανέγνωσε προσευχή) ένα θέαμα συμπαράστασης προς αυτήν που επιμένει να αποκαλεί "τουρκική μειονότητα”, συναντώμενος με τους φευτομουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής και την αρχηγό του κόμματος DEB, επισκεπτόμενος το μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κομοτηνής και τον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ.

Το ότι κυρίως απευθύνεται στο εγχώριο ακροατήριο είναι προφανές. Όμως υπάρχουν και αποδέκτες και εκτός συνόρων – και δεν είναι η Αθήνα απαραιτήτως ο πρώτος.

Σε μία φάση που εκκρεμεί η συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα, και που οι ΗΠΑ μετατρέπουν την Δυτική Θράκη, και συγκεκριμένα την Αλεξανδρούπολη, σε αιχμή της στρατιωτικής παρουσίας τους στον "προθάλαμο” της Μαύρης Θάλασσας, εύγλωττη η χρονική σύμπτωση της επίσκεψης Τσαβούσογλου, με την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών Ουέντι Σέρμαν. Σημειώνεται ότι κατά τις επαφές που έχει τις μέρες αυτές στην γείτονα η κ. Σέρμαν σε προετοιμασία του ραντεβού κορυφής του Ιουνίου έχει ζητήσει απερίφραστα την ακύρωση ή την μεταφορά εκτός Τουρκίας των ρωσικών συστημάτων S-400 που συμβολικά συμπυκνώνουν όλες τις τριβές ανάμεσα στην Άγκυρα και τους Δυτικούς συμμάχους της.

Και ενώ τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία αναμένουν από την κυβέρνηση Μπάιντεν να ανοίξει πλήρως τα χαρτιά της στα της περιοχής, ο ελληνοτουρκικός διάλογος που αναβίωσε από τις αρχές του έτους μοιάζει να αντιγράφει την ακροβατική αντιφατικότητα με την οποία, εν μέσω δηλώσεων καλής πρόθεσης και υπονοούμενων απειλών, ξεδιπλώνεται και η τουρκοαμερικανική επαναπροσέγγιση.

Να επιδιώκει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου να πάρει εντός ελληνικού εδάφους την επικοινωνιακή ρεβάνς για την προηγούμενη αναμέτρησή του με τον Νίκο Δένδια δεν είναι πολύ πιθανό, εφόσον στόχος του είναι να επιταχύνει τις επαφές προς το ανώτερο πολιτικό επίπεδο, με μια συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Όμως, η διάθεση για εμπλουτισμό της ατζέντας, ιδίως στις διμερείς οικονομικές σχέσεις, την οποία κατέδειξε η χθεσινή συνάντηση στην Καβάλα των υφυπουργών Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και Σεντάτ Ονάλ (σε "εποικοδομητικό”, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κλίμα), δεν αναιρεί το σκληρό πολιτικό μήνυμα το οποίο κομίζει ο Μεβλούτ Τσαβόσουγλου.

Στην συνέντευξή του στο "Βήμα” ενόψει της επίσκεψής του, ο Τούρκος υπουργός δίνει μεν προσχήματα διαλλακτικότητας (αναγνωρίζοντας την δυνατότητα κατά τόπους επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων και την πιθανότητα παραπομπής των ελληνοτουρκικών διαφορών σε τρίτο μέρος, όπως το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης), όμως στον πυρήνα των ζητημάτων είναι αμείλικτα σαφής: η Ελλάδα οφείλει να παραιτηθεί από τον "μαξιμαλισμό” της, για την ακρίβεια να παραιτηθεί προκαταβολικά από τον Χάρτη της Σεβίλλης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες της, και να δεχθεί μία διμερή πολιτική συμφωνία που θα προσαρμόζει στις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της περιοχής (δηλ. θα παραγράφει) τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου, και ταυτόχρονα να συντελέσει σε μία λύση του Κυπριακού στη λογική των δύο κρατών, εγκαταλείποντας τα "ξεπερασμένα” ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Capital






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]