Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Καταζητούμενος από το FBI Ρώσος κατάσκοπος


Έκλεψε μυστικά της General Electric Aviation

Της Δανάης Μαραγκουδάκη

Στη λίστα του FBI με τους πλέον καταζητούμενους εγκληματίες ενέταξαν πριν λίγες μέρες οι αμερικάνικες Αρχές έναν Ρώσο αξιωματούχο που εργαζόταν στην αμυντική βιομηχανία και παράλληλα λειτουργούσε ως κατάσκοπος της Ρωσίας.

Το FBI κατηγορεί τον 58χρονο Aleksandr Korshunov για κλοπή εμπορικών μυστικών από μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής κινητήρων αεροσκαφών των ΗΠΑ, την General Electric Aviation.

Ο Korshunov δούλευε για τη ρωσική κρατική αεροπορική εταιρεία United Engine Corporation (UEC), ενώ παράλληλα - σύμφωνα με το FBI - υπηρετούσε και στην Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού της Ρωσίας (SVR).

Η ρωσική UEC διόρισε τον Korshunov το 2009 ως διευθυντή μάρκετινγκ και πωλήσεων, ενώ παράλληλα η δουλειά του Ρώσου αξιωματούχου ήταν "να ενθαρρύνει δυτικές εταιρείες να συνεργαστούν με την UEC για την προώθηση της αεροπορικής τεχνολογίας της Ρωσίας".

Σύμφωνα με το FBI, "εκτιμάται πως μεταξύ 2013 και 2018, ο Korchunov συνωμότησε και προσπάθησε να κλέψει εμπορικά μυστικά από μια αμερικανική αεροπορική εταιρεία.

Ο Korchunov προσέλαβε μηχανικούς που απασχολούνταν σε μια θυγατρική μιας μεγάλης αεροπορικής εταιρείας των Ηνωμένων Πολιτειών για να προσφέρουν τις συμβουλές τους ως προς τον επανασχεδιασμό του ρωσικού κινητήρα PD-14". Με αυτό τον τρόπο, αναφέρει το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, ο Ρώσος μπόρεσε να αποκτήσει τα απόρρητα σχέδια της εταιρείας προς όφελος της Ρωσίας. 


Πώς ξεκίνησε η υπόθεση

Η ιστορία κατασκοπείας ξεκίνησε ένα απόγευμα Παρασκευής τον Αύγουστο του 2019, όταν δύο τουρίστες με προέλευση από τη Μόσχα προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Capodichino της Νάπολης. Ο ένας από τους δύο είναι ένας Ρώσος πολίτης, ευγενικός, μιλάει αγγλικά, γαλλικά και τουρκικά, δίνει το διαβατήριό του και χαμογελά. Το όνομά του όμως χτυπάει στο σύστημα ασφαλείας των Ιταλών, αναστατώνει το αεροδρόμιο και εν τέλει συλλαμβάνεται.

Πρόκειται για τον Alexander Yuryevich Korshunov, διευθυντή της United Engine Corporation, μιας κρατικής ρωσικής εταιρείας που ειδικεύεται στο σχεδιασμό και την παραγωγή κινητήρων για τη στρατιωτική και πολιτική αεροπορία της χώρας. Αποτελεί τμήμα του ρωσικού γίγαντα Rostec, που περιλαμβάνει περίπου 700 εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας, μεταξύ των οποίων το εργοστάσιο κατασκευής Kalashnikov, την εταιρεία που κατασκευάζει τα οπλικά συστήματα S-400 και S-500 αλλά και πολλά μαχητικά ελικόπτερα κ.ά.

Το FBI αναζητούσε τον Korshunov επί έξι χρόνια. Τον κατηγορεί για κλοπή απόρρητων εγγράφων της General Electric Aviation. Η εταιρεία του Korshunov, United Engine Corporation, "τρέχει” το πρόγραμμα για τον κινητήρα PD-14, που περιλαμβάνει την κατασκευή ενός καινοτόμου κινητήρα χαμηλών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας με στόχο να αποτελέσει τη ρωσική απάντηση στον κινητήρα GenX της Boeing.

Πρόκειται για σημαντικό εργαλείο για το Κρεμλίνο καθώς μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ η Ρωσική Ομοσπονδία συνέχισε να κατασκευάζει κινητήρες για πολεμικά αεροσκάφη - που εξάγονται μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες - αλλά σταμάτησε να σχεδιάζει κινητήρες για πολιτικά αεροσκάφη. Μέχρι και η Aeroflot χρησιμοποιεί κινητήρες της Boeing ή της Airbus.

Ο Korshunov, σύμφωνα με το FBI, έβαλε στο μάτι την General Electric Aviation System και την ιταλική θυγατρική της Avio Aero. Έτσι, μέσω του Ιταλού Maurizio Paolo Bianchi, έναν 60χρονο από το Abruzzo, πρώην στέλεχος της Avio Aero με γνώση της κινεζικής και ρωσικής αγοράς, ο Korshunov κατάφερε να πάρει τα έγγραφα που ήθελε. 


ΗΠΑ vs Ρωσία και στη μέση η… Ιταλία

Μετά τη σύλληψη τους Korshunov από τις ιταλικές Αρχές ξεκινάει το διπλωματικό παιχνίδι μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Πρώτος ο Πούτιν στέλνει ένα έξαλλο μήνυμα στον Κόντε από το Βλαδιβοστόκ: "Θα υπάρξουν επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις”, "πρόκειται για εχθρική ενέργεια. Εμείς απλώς υπογράψαμε μια σύμβαση με μια ιταλική εταιρεία για συμβουλευτική, πρόκειται για μια πρακτική που υπάρχει σε όλο τον κόσμο, δεν έχουμε ανάγκη να κλέψουμε τίποτα”.

Η Μόσχα ζητάει την έκδοση του Korshunov στη Ρωσία και όχι στις ΗΠΑ. Στις ΗΠΑ κινδυνεύει με 10 χρόνια φυλακή ενώ στη Ρωσία θα τη "γλίτωνε” με πρόστιμο 150.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή ο Λευκός Οίκος περιμένει την έκδοση στις ΗΠΑ και θεωρεί την κίνηση αυτή ως απόδειξη της πίστης της Ρώμης προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ένα χρόνο μετά, το καλοκαίρι του 2020, η ιταλική κυβέρνηση αποφασίζει να εκδόσει τον Korshunov στη Ρωσία. Αν και οι Ιταλοί δικαστές απεφάνθησαν ότι δεν υπάρχουν λόγοι άρνησης έκδοσης στις ΗΠΑ, το Ανώτατο Δικαστήριο "πέταξε” την απόφαση στον Υπουργό Δικαιοσύνης Alfonso Bonafede, ο οποίος έστειλε τον Korshunov στη Μόσχα και βρίσκεται αντιμέτωπος πλέον με τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με πηγές του ιταλικού υπ. Δικαιοσύνης, "η επιλογή της έκδοσης βασίστηκε αποκλειστικά σε τεχνικά κριτήρια όπως η εθνικότητα του εκδοθέντος προσώπου, η ρητή συγκατάθεση, η σοβαρότητα των φερόμενων εγκλημάτων. Τέλος, ο χρόνος και ο τόπος του φερόμενου εγκλήματος: τα γεγονότα που αναφέρει η Ρωσική Ομοσπονδία φέρεται να διαπράχθηκαν στη Ρωσία σε μια περίοδο προγενέστερη από τα γεγονότα που αναφέρουν οι Αρχές των ΗΠΑ”.

Το ρωσικό TASS φιλοξενώντας δηλώσεις του δικηγόρου του Korchunov μετέδωσε πως ο Ρώσος επέστρεψε στη Μόσχα το καλοκαίρι του 2020 "συνοδευόμενος από τις ρωσικές Αρχές καθώς συνελήφθη". Οι ρωσικές αρχές κατηγορούν τον Korchunov για υπεξαίρεση και απάτη.

Capital






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]