Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

O Πούτιν «ξέκοψε» στον Ερντογάν την κατάργηση της Συνθήκης του Μοντρέ


Την διαχρονική θέση της Ρωσίας υπέρ της Συνθήκης του Μοντρέ επανέλαβε ο Πούτιν στον Ερντογάν, τη στιγμή που αμερικανικά πολεμικά πλοία ετοιμάζονται να περάσουν τα Δαρδανέλια και η κατάσταση στην Ουκρανία γίνεται εκρηκτική

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν πριν από λίγο πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να επισημαίνει την σημασία να διατηρηθεί η Συνθήκη του Μοντρέ, υπό το φως του σχεδίων της Άγκυρας να κατασκευάσει τη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης.

«Σε σχέση με τα σχέδια κατασκευής από την Τουρκία της διώρυγας της Κωνσταντινούπολης από ρωσική πλευράς δόθηκε έμφαση στη διατήρηση, με στόχο τη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας, του ισχύοντος καθεστώτος των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης του Μοντρέ του 1936», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Όπως είναι γνωστό, η Ρωσία - όπως και η Σοβιετική Ένωση, παλιότερα, θεωρεί ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντά της την Συνθήκη του Μοντρέ, που επιτρέπει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων.

Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες πληροφόρησαν την Τουρκία - όπως έχουν υποχρέωση από την Συνθήκη του Μοντρέ, ότι δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία θα περάσουν από τα Στενά για να αναπτυχθούν στην Μαύρη Θάλασσα μέχρι τις 4 Μαΐου, ανακοίνωσε σήμερα η Αγκυρα, καθώς η Ρωσία αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.

«Ειδοποίηση μας εστάλη πριν από 15 ημέρες μέσω των διπλωματικών διαύλων ότι δύο πολεμικά πλοία των Ηνωμένων Πολιτειών θα πλεύσουν προς την Μαύρη Θάλασσα σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης του Μοντρέ. Τα πλοία θα παραμείνουν στην Μαύρη Θάλασσα μέχρι τις 4 Μαΐου», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Συνθήκη του Μοντρέ (1936) δίνει στην Τουρκία τον έλεγχο των Στενών των Δαρδανελλίων και του Βοσπόρου, θέτει όρους για την πρόσβαση των πολεμικών πλοίων και ρυθμίζει την κυκλοφορία των εμπορικών πλοίων.

Σχολιάζοτας την παρουσία αμερικανικών πολεμικών πλοίων, η Μόσχα εξέφρασε ανησυχία για την αύξηση της δραστηριότητας στην Μαύρη Θάλασσα και επέστησε την προσοχή στο ότι οποιεσδήποτε τέτοιες κινήσεις πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τα οριζόμενα από την Συνθήκη του Μοντρέ, μετέδωσε το πρακτορείο IFAX.

Εμβόλια και Ουκρανία στο τηλεφώνημα

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο, οι κ.κ Πούτιν και Ερντογάν, συζήτησαν την πιθανότητα συμπαραγωγής του ρωσικού εμβολίου Sputnik V για τον κορωνοϊό και σε τουρκικά φαρμακευτικά εργοστάσια. Παράλληλα, όπως υπογραμμίζεται, «ο πρόεδρος της Ρωσίας ανέλυσε στον Ερντογάν τις προτάσεις του για μία λύση στην ουκρανική κρίση».

Ρωσία και Τουρκία «ήλθαν πιο κοντά» μετά από την προμήθεια των S-400 από την Άγκυρα, μία κίνηση που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τις ΗΠΑ, ειδικά επί «εποχής Μπάιντεν». Ωστόσο, στο ζήτημα της Ουκρανίας είναι σε διαφορετικά στρατόπεδα. Όπως είναι γνωστό, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ ο Τούρκος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ κατήγγειλε ως «απαράδεκτη» την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία μιλώντας μάλιστα για «διωγμούς» εναντίον της τουρκογενούς μειονότητας από τους Ρώσους.

Ωστόσο, η Άγκυρα δεν έχει αυτή την στιγμή την «πολυτέλεια» να έλθει σε ρήξη με την Μόσχα - η τουρκική οικονομία έχει σοβαρά προβλήματα και μία ρήξη με τη Ρωσία για την Ουκρανία δεν θα «σβήσει» για τις ΗΠΑ την υπόθεση των S-400. Άλλωστε, οι μέχρι τώρα προσπάθειες προσέγγισης των ΗΠΑ δεν έχουν αποδώσει.

Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα του Πούτιν στην καγκελάριο Μέρκελ. Σύμφωνα με την ρωσική προεδρία, ο πρόεδρος της Ρωσίας ανέφερε ότι η χώρα του μετακινεί στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία για λόγους ασφαλείας, επειδή το Κρεμλίνο φοβάται το ξέσπασμα ενός γενικευμένου εμφυλίου στην γειτονική χώρα.

Όπως είναι γνωστό, η Ρωσία - όπως και η Σοβιετική Ένωση, παλιότερα, θεωρεί ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντά της την Συνθήκη του Μοντρέ, που επιτρέπει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων.






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]