Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σοκάρει την Ε.Ε. ο μισογύνης Ερντογάν


Ο Τούρκος πρόεδρος έβαλε την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στον καναπέ και ο φιλικός του Τύπος στην Τουρκία πανηγυρίζει


Από τον Μιχάλη Ψύλο

Μία εικόνα, χίλιες λέξεις, Πόσο μάλλον ένα… βίντεο! «Εμ…» ακούστηκε να λέει με έκδηλη αμηχανία η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μπροστά στις κάμερες όταν συνειδητοποίησε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είχε να της προσφέρει μια «ισότιμη» πολυθρόνα δίπλα του, κατά τη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης στο προεδρικό μέγαρο, στην Αγκυρα. Προφανώς γιατί είναι… γυναίκα. Και γι’ αυτό κάθισε στον καναπέ! Στην πολυθρόνα δίπλα στον Τούρκο πρόεδρο κάθισε, ως άνδρας, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Συζήτηση άνδρα με άνδρα! Τι δουλειά έχουν οι γυναίκες στις ανδρικές δουλειές! Και η Φον ντερ Λάιεν κατάλαβε για τα καλά ποια είναι η θέση της γυναίκας στη νεοοθωμανική νοοτροπία του νέου «σουλτάνου» της Αγκυρας.

Το βίντεο με το «εμ» -τον ψίθυρο απόγνωσης της προέδρου της Κομισιόν- έγινε viral σε όλο τον κόσμο. «Η Φον ντερ Λάιεν υποχρεώθηκε να καθίσει στον καναπέ» γράφει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», με μπόλικη δόση ειρωνείας. «Η διευθέτηση της θέσης της Φον ντερ Λάιεν προκάλεσε εκνευρισμό και κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ενώ δόθηκε μια πολυθρόνα στον Σαρλ Μισέλ, δίπλα στον Τούρκο πρόεδρο, στην πρόεδρο της Επιτροπής της Ε.Ε. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δόθηκε μία θέση σε έναν καναπέ, λίγο πιο μακριά. Και έτσι η πρόεδρος της Κομισιόν κάθισε απέναντι από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μετείχε επίσης στη συνάντηση». «Δύο καρέκλες και ένα αμήχανο… “εμ”» γράφει ειρωνικά η «Tagesschau», τονίζοντας ότι ο Ερντογάν θέλησε να στείλει ένα «σαφές μήνυμα: αυτή είναι μια συνάντηση μεταξύ ανδρών». Μάλιστα, η γερμανική εφημερίδα κάνει λόγο για σκάνδαλο «#Sofagate», που ήδη κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν έγραψε στο twitter: «Δεν έπρεπε να περιμένουμε τίποτε άλλο από τον Ερντογάν, αλλά είναι πικρό το γεγονός ότι η πρόεδρος της Κομισιόν υποβιβάστηκε σε μια αστεία φιγούρα».

Η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» κατήγγειλε τον «μηχανισμό» που βασίζεται στο πρωτόκολλο του Ερντογάν. «Ο καναπές ετοιμάστηκε, η επισκέπτρια έπεσε θύμα κακομεταχείρισης» γράφει η ιταλική εφημερίδα.

Ο βουλευτής των Γερμανών Πρασίνων Τζεμ Οζντεμίρ με ανάρτησή του στο twitter άφησε την οργή του να ξεχειλίσει. «Τέτοιες συμβολικές κινήσεις γίνονται σκόπιμα από αυταρχικούς καταπιεστές και macho όπως οι #Putin, #Erdogan & Co. (…) Σεβασμός μόνο στους κυρίους» έγραψε ο τουρκικής καταγωγής Γερμανός πολιτικός.

Από ειρωνεία ξεχειλίζει όμως και το δημοσίευμα του «Der Spiegel». «Κατά τα λοιπά, η Επιτροπή της Ε.Ε. επισήμανε ότι η Φον ντερ Λάιεν αξιοποίησε τη συνάντηση με τον Ερντογάν για μια μακρά και πολύ ανοιχτή συζήτηση μαζί του σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών και την απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των γυναικών και των παιδιών από τη βία, αντίστοιχα. Ωστόσο δεν υπήρξε ανοιχτή κριτική για τη διάταξη των… καθισμάτων» έγραψε ειρωνικά το γερμανικό περιοδικό.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν συζητήθηκαν θέματα όπως η απόπειρα να τεθεί εκτός νόμου το φιλοκουρδικό HDP ή το γεγονός ότι η Τουρκία αδιαφορεί για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΔΑΔ) όσον αφορά την απελευθέρωση του φυλακισμένου πρώην προέδρου του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς και του φιλάνθρωπου επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά. Και κυρίως τι την κάνει να πιστεύει ότι προειδοποιήσεις χωρίς πίεση θα εισακουστούν από τον Ερντογάν. Η απάντηση της Φον ντερ Λάιεν; «Η Τουρκία, ως ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι σημαντικό να σέβεται τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ… Και σίγουρα για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των γυναικών… δεν πείσαμε, αλλά παροτρύναμε την Τουρκία να αλλάξει την απόφασή της». Από παροτρύνσεις, άλλο τίποτε! Και ο Ερντογάν… σκιάχτηκε!

Το «μήνυμα» που έστειλαν οι δύο ανώτατοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. στο καθεστώς Ερντογάν ουδεμία σχέση έχει με αυστηρότητα ή προειδοποίηση. Περί διαγραμμάτων επρόκειτο, όπως φαίνεται και από τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου. «Θερμό μήνυμα από την Ευρώπη» είναι ο τίτλος της «Yeni Safak». «Πέντε κλαδιά ελιάς από την Ε.Ε. στην Τουρκία» γράφει η «Sabah». «Ειλικρινής χαιρετισμός από την Ευρώπη» τονίζει η «Hurriyet». «Νέα δυναμική στις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας» υποστηρίζει η Yeni Birlik. Για «νέες υποσχέσεις από την Ευρώπη» κάνει λόγο η «Aksam». Οσο για την αντιπολίτευση; Πάγωσε με τη στάση της Ε.Ε., με την «Cumhuriyet» να γράφει στην πρώτη σελίδα της: «Πουλώντας… παράδεισο».

Οι Τούρκοι δημοκράτες κατάλαβαν ότι η Ε.Ε. βάζει πάνω από όλα τα οικονομικά και τα γεωπολιτικά συμφέροντά της. Δεν δίνει ούτε μία λίρα για την ωμή παραβίαση των πλέον θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών στη γείτονα.

Μάλιστα, η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» διερωτάται: «Γιατί, λοιπόν, η Ε.Ε. να δίνει στον Ερντογάν τη χαρά μιας κρατικής επίσκεψης; Γιατί η Ε.Ε. κάνει τον Ερντογάν τόσο χαρούμενο; Γιατί ήταν απαραίτητη αυτή η επίσκεψη, από την οποία ο Ερντογάν εξασφάλισε μια ιστορική… φωτογραφία, αλλά στην οποία η Ε.Ε. εξέφρασε και πάλι μόνο ελπίδες; Το τουρκικό δικαστικό σώμα δεν θα είναι πιο ανεξάρτητο από αύριο, ο Τύπος δεν θα είναι πιο ελεύθερος και ο Ερντογάν δεν θα είναι πιο αξιόπιστος όσον αφορά την εξωτερική πολιτική του». Η γερμανική εφημερίδα προσθέτει: «Πέρα από το θέμα των προσφύγων, η Ε.Ε. δεν οφείλει τίποτε σε αυτό τον πρόεδρο, ειδικά όχι μια πομπώδη κρατική επίσκεψη».

Newsbreak






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]