Handelsblatt: Δεν υποφέρεται άλλο το lockdown
Επιστροφή στην κανονικότητα είναι το μήνυμα που αποτυπώνεται στην αρθρογραφία των γερμανικών εφημερίδων. Οικονομία και πολίτες δεν έχουν άλλες αντοχές.
Κραυγή αγωνίας από τον επιχειρηματικό και εμπορικό κόσμο αναδύεται από το σύνολο του σημερινού γερμανικού τύπου. Εν όψει άλλης μιας κρίσιμης συνάντησης της καγκελαρίου με τους τοπικούς πρωθυπουργούς την Τετάρτη 3 Μαρτίου για το τι μέλλει γενέσθαι μετά την λήξη των περιοριστικών μέτρων τέλος της εβδομάδας η αίσθηση που αποτυπώνεται στον αναγνώστη άρθρων και σχολίων είναι ότι τόσο για την οικονομία, όσο και για τους γερμανούς πολίτες οι αντοχές έχουν εξαντληθεί.
Ακροβασίες της γερμανικής κυβέρνησης
Αυτή η αίσθηση αποτυπώνεται ιδιαίτερα στην οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt. Να πως περιγράφει ο Χάινιρχ Ντάιχμαν, επικεφαλής του Διοικητικού Συμβουλίου της μεγαλύτερης αλυσίδας καταστημάτων παπουτσιών της Ευρώπης την κατάσταση σε συνέντευξη στην εφημερίδα: "Εκτός από τα σούπερ μάρκετ και το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι συνθήκες είναι καταστροφικές. Ιδιαίτερα στα καταστήματα μόδας η εξέλιξη γίνεται όλο και πιο απειλητική. Ο Εμπορικός Σύνδεσμος Γερμανίας βλέπει να κινδυνεύουν 50.000 εμπορικά και κατά συνέπεια 250.000 θέσεις εργασίας. Αυτή είναι η πραγματικότητα που δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορο κανέναν πολιτικό. Κάθε ημέρα που μένουν κλειστά τα καταστήματα, εκτοξεύεται στα ύψη ο αριθμός των πτωχεύσεων και το ποσοστό ανεργίας. Δεν υποφέρεται άλλο (...) Το εμπόριο πρέπει να ανοίξει και πάλι στις 8 Μαρτίου” στέλνει κραυγή αγωνίας ο γερμανός επιχειρηματίας. Αλλά πώς ακριβώς φαντάζεται μια έξυπνη πολιτική ανοίγματος που προτείνει στη γερμανική κυβέρνηση; "Δεν πρέπει να είναι προσκολλημένη μόνο στη συχνότητα των κρουσμάτων, αλλά και σε άλλους αριθμούς, όπως η κάλυψη των κρεβατιών στις εντατικές και ο αριθμός των νεκρών. Και τα δύο κινούνται σαφώς προς τα κάτω. Επίσης, όλο και περισσότεροι, κυρίως ηλικιωμένοι, εμβολιάζονται. Και όταν η πολιτική φροντίσει να διατίθενται παντού τεστ στα σχολεία, στους σταθμούς, στα αεροδρόμια, στο κέντρο των πόλεων, όπως συμβαίνει στο Τίμπιγκεν, τότε μπορούμε να βάλουμε τέλος σε αυτό το lockdown στις 8 Μαρτίου”.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα ωστόσο από το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ και κυρίως η μεγάλη διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης δεν προοιωνίζονται μείωση των κρουσμάτων. Ο αρθρογράφος της Frankfurter Allgemeine Zeitung περιγράφει πολύ γλαφυρά το πρόβλημα της γερμανικής κυβέρνησης. "Μοιάζει σαν να βρίσκεται η Γερμανία ενώπιον τρίτου κύματος πανδημίας. Αυτή η κατάσταση φέρνει κεντρική κυβέρνηση και κρατίδια ενώπιον πολιτικού διλήμματος. Η προοπτική ανοίγματος που περιμένουν εναγωνίως πολίτες, άνθρωποι της οικονομίας και των τεχνών, γίνεται πιο δύσκολη από την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων που προκαλείται από τον προεκλογικό αγώνα σε δύο ομόσπονδα κρατίδια. Αλλά ένα τρίτο ακόμη πιο αυστηρό lockdown δεν θέλει να διακινδυνεύσει κανένας πολιτικός, επειδή θα αποθάρρυνε ακόμη περισσότερο τον πληθυσμό που ζει σε κατάσταση ανυπομονησίας”.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...