Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αυξάνονται οι αμυντικές δαπάνες παγκοσμίως


Της Fenella McGerty

Οι αμυντικές δαπάνες παγκοσμίως έφθασαν τα 1,83 τρισ. δολάρια το 2020, σε μια αύξηση 3,9% σε πραγματικούς όρους. Ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, οι δαπάνες παγκοσμίως αυξήθηκαν από τον μέσο όρο του 1,85% το 2019 στο 2,08% το 2020, καθώς διατηρήθηκαν οι στρατιωτικοί προϋπολογισμοί, παρά τη σοβαρή οικονομική συρρίκνωση που προκλήθηκε από την πανδημία και τα lockdowns που επιβλήθηκαν ανά τον κόσμο.

Οι αμυντικές δαπάνες παγκοσμίως ενισχύθηκαν από το 2018 αλλά μπορεί να επιβραδυνθούν το 2021, καθώς ο αμερικανικός αμυντικός προϋπολογισμός αναμένεται να σταθεροποιηθεί και οι δαπάνες των χωρών στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αναμένεται να επιβραδυνθούν.

Η αύξηση στις αμερικανικές και κινεζικές αμυντικές δαπάνες αντιστοιχούν στα δύο τρίτα σχεδόν της συνολικής αύξησης των δαπανών παγκοσμίως το 2020. Ο αμερικανικός αμυντικός προϋπολογισμός αυξήθηκε κατά 6,3% το 2020 σε πραγματικούς όρους, ενώ η αύξηση της Κίνας επιβραδύνθηκε ελαφρώς στο 5,2% το 2020 από το 5,9% το 2019.

Πέραν της Κίνας, οι ευρύτερη αύξηση των περιφερειακών δαπανών επιβραδύνθηκε επίσης το 2020 καθώς χώρες όπως η Ταϋλάνδη, η Νότια Κορέα και η Ινδονησία, προχώρησαν σε προς τα κάτω προσαρμογή των αμυντικών τους δαπανών προκειμένου να χρηματοδοτήσουν έκτακτες προσπάθειες ενίσχυσης της οικονομίας ως απάντηση στην πανδημία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η προγραμματισμένη ανάπτυξη μειώθηκε παρά τις πραγματικές μειώσεις που έγιναν στο περασμένο έτος. Παρόλα αυτά, το ποσοστό της περιοχής στις αμυντικές δαπάνες παγκοσμίως έφθασε στο 25% το 2020, σε σχέση με το 17,85 το 2010 και το 23,2% το 2015.

Οι συνολικές αμυντικές δαπάνες στην Ευρώπη αυξήθηκαν 2% σε πραγματικούς όρους το 2020, ποσοστό χαμηλότερο από το 4,1% του 2019, ενώ και το ποσοστό παγκοσμίως της Ευρώπης στις αμυντικές δαπάνες μειώθηκε ελαφρώς το 2020 από το 17,8% το 2019, στο 17,5%.

Ωστόσο, οι μέσες δαπάνες μεταξύ των Ευρωπαίων μελών του ΝΑΤΟ έχουν σταδιακά αυξηθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ τα τελευταία έξι χρόνια, από το 1,25% του ΑΕΠ το 2014 στο 1,52% το 2019, και αυξήθηκαν στο 1,64% του ΑΕΠ το 2020.

Τα ποσοστά αυτά παραμένουν χαμηλότερα της σύστασης του ΝΑΤΟ για δαπάνες (των μελών του) για την άμυνα, στο 2% του ΑΕΠ., παρά τη σημαντική ύφεση κατά 7% περίπου που αναμένεται για το 2020.

Όσον αφορά στις δαπάνες για αμυντικό εξοπλισμό, τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ διατήρησαν το υψηλότερο επενδυτικό μερίδιο των αμυντικών δαπανών που πέτυχαν το 2019, διαθέτοντας το 23% κατά μέσο όρο το 2020, πέρα από το προτεινόμενο από το ΝΑΤΟ επίπεδο του 20%.

Επιπλέον, η δέσμευση από μεγάλες ευρωπαϊκές αμυντικές αγορές -Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο - να συνεχίσουν να αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες το 2021 και μετά, σηματοδοτεί μια πρόθεση να αποφευχθούν οι δραστικές περικοπές που εφαρμόστηκαν μετά την οικονομική κρίση της περιόδου 2007-2008.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε το Νοέμβριο του 2020 ότι θα προσθέσει 16,5 δισ. Στερλίνες (21,1 δισ. Δολάρια) στον αμυντικό της προϋπολογισμό κατά την περίοδο 2021-2025.

Στο μεταξύ, η Γαλλία και η Γερμανία συνέχισαν με τα υφιστάμενα αμυντικά τους σχέδια το 2021, αφού έθεσαν σε εφαρμογή σημαντικά επενδυτικά προγράμματα το 2020 προκειμένου να υποστηρίξουν τις εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες. Εάν αυτά τα επενδυτικά σχέδια συνεχίσουν την τρέχουσα πορεία τους, το 2021 η Ευρώπη θα μπορούσε να είναι η περιοχή με την ταχύτερη ανάπτυξη στις αμυντικές δαπάνες παγκοσμίως.

Εάν αυτή η δέσμευση συνεχιστεί πέραν του 2021, αυτό θα εξαρτηθεί από το απόλυτο οικονομικό κόστος της πανδημίας και τα αναπόφευκτα δημοσιονομικά μέτρα που θα χρειαστούν οι κυβερνήσεις να λάβουν, μόλις η κρίση μειωθεί -εξαρτάται από την αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης και ένα επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμού στην περιοχή.

Η ισχυρότερη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη στις ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες δεν θα αντισταθμίσει την επιβράδυνση στις ασιατικές αμυντικές δαπάνες και τη σταθεροποίηση των αμερικανικών αμυντικών δαπανών. Ως εκ τούτου, το momentum της αύξησης του αμυντικού προϋπολογισμού, πιθανότατα θα επιβραδυνθεί το 2021.

Καθώς εξελίσσεται η πανδημία και οι κυβερνήσεις αντιδρούν στις δημοσιονομικές πιέσεις που προκλήθηκαν από τα εκτεταμένα προγράμματα οικονομικής βοήθειας, που τέθηκαν σε ισχύ το 2020 και συνεχίζουν το 2021, οι αμυντικοί προϋπολογισμοί ίσως αρχίσουν να συρρικνώνονται από το 2022-2023.

Capital 






Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]