Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Εσκεμμένη» αδιαφορία Μπάιντεν προς Ερντογάν


 

Στην Τουρκία έχουν πάρει για τα καλά το μήνυμα πως ο Τζο Μπάιντεν δεν επιθυμεί ακόμα να επικοινωνήσει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Το πολυπόθητο «κόκκινο» τηλέφωνο στην Άγκυρα δεν λέει να χτυπήσει και ίσως να μην χτυπήσει για πολύ καιρό ακόμη, παραδέχονται απογοητευμένα πλέον στην Τουρκία. Η τουρκική κυβέρνηση έχει πάρει το μήνυμα ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν επιθυμεί ακόμη να επικοινωνήσει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κι όχι γιατί η Τουρκία δεν βρίσκεται ακόμα στο επίκεντρο των εξελίξεων για τον νέο Αμερικανό πρόεδρο, ίσα ίσα ο Άντονι Μπλίνκεν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό, αλλά επειδή ο Τζο Μπάιντεν έχει τους λόγους του και την… τακτική του. Η τουρκική πολιτική ανάλυση ρίχνει –εμμέσως πλην σαφώς- την ευθύνη στον ίδιο τον Eρντογάν για την «εσκεμμένη αδιαφορία», όπως την αποκαλούν, της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι λόγοι μπορούν να συνοψιστούν στους εξής τέσσερις:

1. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνωρίζει μεν ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός παίκτης για τα συμφέροντά του και μία περιφερειακή δύναμη, ειδικά στη Συρία, αλλά δεν επιθυμεί να δείξει στον Ερντογάν ότι του είναι απαραίτητος ή ότι το… χέρι του είναι τόσο δυνατό.

2. Ο Τζο Μπάιντεν γνωρίζει επίσης ότι την εξωτερική στρατηγική της Άγκυρας εδώ και δεκαετίες, ότι δηλ. θέλει να βάλει όλα τα θέματα ως ένα πακέτο στο τραπέζι, ώστε να έχει την ευχέρεια να διαπραγματευτεί με την άλλη πλευρά. «Παίρνω το ένα, παραχωρώ το άλλο». Και γι’ αυτό ο Μπάιντεν δεν θέλει να τον χρησιμοποιήσει ο Ερντογάν, ώστε να μπει σε ένα… ανατολίτικο παζάρι, να μιλήσουν για όλα και να αναγκαστεί σε παραχωρήσεις και υποχωρήσεις. Δεν επιθυμεί να γίνει εργαλείο της γνωστής τουρκικής τακτικής.

3. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξάλλου δεν είναι αυτή τη στιγμή ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις είτε για τους S-400, είτε για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα. Εκτός αν παράσχει η Άγκυρα τη διαβεβαίωση ότι δεν θα ενεργοποιήσει το ρωσικό αντι-πυραυλικό σύστημα και αποδεχτεί έναν μηχανισμό ελέγχου. «Όταν λύσουμε αυτό το ζήτημα, τότε ας καθίσουμε να μιλήσουμε», διαμηνύει ο Μπάιντεν, ο οποίος δείχνει να μη βιάζεται.

4. Άλλωστε, για τον Αμερικανό πρόεδρο, εάν υπήρχε κάτι να κάνει από την πλευρά του, δεν θα το έκανε την ώρα που το τουρκικό ΥΠΕΞ και ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, του επιτίθενται πρωί-βράδυ. «Όχι όσο με δαιμονοποιείτε στο εσωτερικό και με χρησιμοποιείτε προς όφελός σας», σκέφτεται ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τζο Μπάιντεν αυτή τη στιγμή νιώθει ισχυρότερος του Ερντογάν, άρα δεν έχει νόημα για εκείνον να καθίσει σε ένα τραπέζι με τον Τούρκο πρόεδρο. Ούτε καν στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής.

Προσπαθεί πρώτα να αποδυναμώσει διπλωματικά και ψυχολογικά τον «αντίπαλο», που αγωνιά για τις κυρώσεις, κι αφήνει τα πράγματα να κρυώσουν για λίγο έως ότου προκύψει ένα διαφορετικό σήμα από την Άγκυρα. Επομένως, τα μέχρι στιγμής δεδομένα στην Τουρκία δείχνουν ότι ο Τζο Μπάιντεν έχει παραπέμψει μάλλον το τηλεφώνημα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις… καλένδες.

Μαρία Ζαχαράκη
Έθνος






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]