Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι σχέσεις του μεταβατικού Πρωθυπουργού της Λιβύης με την Τουρκία εξηγούν τα πάντα


Τα τουρκικά «πλοκάμια» έχουν τυλίξει καλά τη Λιβύη...

Ο Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα, επιχειρηματίας από την φιλοτουρκική πόλη Μισράτα, επιλέχθηκε να υπηρετήσει ως προσωρινός πρωθυπουργός στη Λιβύη (μέχρι τις εκλογές του Δεκεμβρίου) παρά το γεγονός ότι ήταν πολιτικά άγνωστος. Κάτι που προξένησε πολλές απορίες, οι οποίες ωστόσο, όσο περνά ο καιρός, λύνονται.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Ντμπέιμπα δήλωσε ότι οι δεσμοί της χώρας του με την Τουρκία θα παραμείνουν ισχυροί υπό την κυβέρνησή του: «Οι σχέσεις μας με την Τουρκία θα διακριθούν. Είναι ο οικονομικός μας εταίρος και υποστηρίζουμε αυτήν την εταιρική σχέση», ενώ ξεκαθάρισε ότι το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο παραμένει σε ισχύ.

Ο Ντμπέιμπα ήταν στο παρελθόν επικεφαλής (μαζί με τον ξάδελφό του Αλί) της Λιβυκής Εταιρείας Επενδύσεων και Ανάπτυξης υπό τον Μουαμάρ Γκαντάφι και επικεφαλής του ποδοσφαιρικού συλλόγου al-Itthiad. Ίδρυσε επίσης το δικό του πολιτικό κόμμα που ονομάζεται Libya al-Mustakbal (το μέλλον της Λιβύης) πέρυσι.

Επιχειρηματίας από τον κατασκευαστικό κλάδο στη Μισράτα, ο Ντμπέιμπα και μέλη της οικογένειάς του έχουν συνδεθεί με έρευνες διαφθοράς από την εποχή του Γκαντάφι. Στα χρόνια που ακολούθησαν την επανάσταση, ο Ντμπέιμπα αποτέλεσε αντικείμενο ερευνών για κατηγορίες υπεξαίρεσης και η Ιντερπόλ εξέδωσε κόκκινη ειδοποίηση για τον ξάδελφό του Αλί, για κατηγορίες υπεξαίρεσης, ξεπλύματος χρημάτων και κατάχρησης εξουσίας. Ωστόσο, οι έρευνες για την οικογένεια Ντμπέιμπα δεν προχώρησαν ποτέ.

Το Africa Intelligence με έδρα το Παρίσι, ανέφερε την Παρασκευή ότι ο Ντμπέιμπα και ο δήμαρχος της Μισράτα έδωσαν βοήθεια στην τουρκική κατασκευαστική εταιρεία Karanfil για το άνοιγμα εργοστασίου παραγωγής σκυροδέματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι το μεγαλύτερο στη Βόρεια Αφρική και κοστίζει 10 εκατομμύρια δολάρια.

Ο ξάδερφος του Ντμπέιμπα, Αλί, έχει αναφερθεί ότι έχει δεσμούς με την Τουρκία και το Κατάρ, τον άλλο σημαντικό σύμμαχο του GNA (κυβέρνηση Σάρατζ), σύμφωνα με το αιγυπτιακό Mada Masr.

Ο ξάδερφός του φέρεται να έχει δεσμούς και με Λίβυους Ισλαμιστές που κατοικούν στην Τουρκία σχηματίζοντας το πολιτικό μπλοκ «Ειρήνης και Συμφιλίωσης» το 2018 που συγκέντρωσε υποστήριξη από φιγούρες όχι μόνο από το GNA στην Τρίπολη αλλά και από διαφορετικά ρεύματα στη Λιβύη, λέει πηγή κοντά στον Ντμπέιμπα.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα εργάζεται πυρετωδώς για την επανεκκίνηση των σχέσεων με τη νέα κυβέρνηση της Λιβύης.






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]