Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι 13 νεκροί στρατιώτες εκδικούνται τον Ερντογάν


Το PKK υποστήριξε πως οι τούρκοι στρατιώτες και αστυνομικοί σκοτώθηκαν από αεροπορική επίθεση

Πολύς λόγος έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες για τη νέα κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, η οποία ξέσπασε με αφορμή τη διατύπωση της ανακοίνωσης που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολιάζοντας την καταγγελία της Αγκυρας πως το PKK εκτέλεσε 13 τούρκους στρατιώτες και αστυνομικούς που κρατούσε ομήρους σε μια σπηλιά στα βουνά του Βόρειου Ιράκ. «Αν οι πληροφορίες για τον θάνατο τούρκων πολιτών στα χέρια του PKK, μιας οργάνωσης που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική, επιβεβαιωθούν, καταδικάζουμε την ενέργεια αυτή με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο», δήλωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κάνοντας έξαλλο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι «βρίσκεται στο πλευρό των τρομοκρατών». Λιγότερος λόγος έχει όμως γίνει για το σοκ και την οργή που πυροδότησε ο θάνατος των 13 εντός της Τουρκίας - γιατί ο Ερντογάν τα έβαλε με τις ΗΠΑ και το φιλοκουρδικό κόμμα HDP σε μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή και να μεταβιβάσει τις ευθύνες για μια αποτυχημένη επιχείρηση διάσωσης.

Εξι χρόνια αιχμάλωτοι

Οπως σημειώνουν οι «New York Times», οι 12 από τους ομήρους που έχουν ταυτοποιηθεί ήταν κατώτερα στελέχη του στρατού και της στρατιωτικής αστυνομίας. Και είχαν όλοι αιχμαλωτιστεί από τους κούρδους αντάρτες πριν από πέντε ή έξι χρόνια, μετά την κατάρρευση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην τουρκική κυβέρνηση και το PKK: οι αντάρτες στήνουν συχνά αυτοσχέδια οδοφράγματα σε απομακρυσμένους δρόμους περιοχών της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Τουρκίας, με σκοπό την απαγωγή μελών των ενόπλων δυνάμεων που ταξιδεύουν με δημόσια λεωφορεία ή ιδιωτικά αυτοκίνητα ώστε να πάνε στα σπίτια τους να δουν τις οικογένειές τους ή να επιστρέψουν στις βάσεις τους. Οι άνδρες που βρέθηκαν νεκροί την περασμένη Κυριακή σε σπηλιά της περιοχής Γκάρα, στο Βόρειο Ιράκ, στη διάρκεια τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης, είχαν απαχθεί στην άλλη πλευρά των συνόρων για να μεταφερθούν κατόπιν στα βουνά του Βόρειου Ιράκ, μιας περιοχής που χρησιμοποιείται χρόνια από το PKK ως βάση στα μετόπισθεν. 

Ποιος σκότωσε τους ομήρους

Το PKK υποστήριξε πως οι τούρκοι στρατιώτες και αστυνομικοί σκοτώθηκαν από αεροπορική επίθεση στη διάρκεια της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης που ξεκίνησε στις 10 Φεβρουαρίου. Ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως ο υπεύθυνος διοικητής του PKK εκτέλεσε τους άνδρες - τους 12 από αυτούς με μια σφαίρα στο κεφάλι - με το που ξεκίνησε η επιχείρηση. Η τουρκική αντιπολίτευση, όμως, ζητεί να μάθει γιατί η κυβέρνηση απέτυχε να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση των ομήρων και διακινδύνευσε μια στρατιωτική επιχείρηση για τη διάσωσή τους. Σύμφωνα με τον Οζτούρκ Τουρκντογάν, επικεφαλής της Τουρκικής Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οργάνωση ήταν σε επαφή με τις οικογένειες 10 ομήρων από το 2015. Παρ' όλες όμως τις προσπάθειες να ασκηθούν πιέσεις για διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε, οι τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας επέμειναν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η όλη υπόθεση θα μπορούσε να αποδειχθεί πολιτικά επιζήμια για τον Ερντογάν. Μπορεί όμως και να του προσφέρει επιπλέον πολεμοφόδια προκειμένου να υποδαυλίσει το εθνικιστικό συναίσθημα και να καταστείλει τους αντιπάλους του: ήδη έχει προχωρήσει στη σύλληψη εκατοντάδων μελών και στελεχών του HDP, ενώ δικαστική έρευνα ξεκίνησε εις βάρος δύο βουλευτών του κόμματος για «προκλητικές» αναρτήσεις στα σόσιαλ μίντια.

 






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]