Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πως ο Ερντογάν «(εκ)καθάρισε» και την περίφημη πολεμική του βιομηχανία


Η τουρκική πολεμική βιομηχανία είναι ένα μεγάλο ταμπού στις συζητήσεις για την στρατιωτική ισχύ της γειτονικής χώρας, που θέλει να προβάλλεται σαν η μεγάλη υπερδύναμη της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο.

Και όμως ο Ερντογάν τα τελευταία χρόνια και αυτή την έχει βάλει χέρι και έχει προβεί σε εκκαθαρίσεις οι οποίος για πολλούς ακόμα και στην Τουρκία έχουν αποδυναμώσει τις μεγαλύτερες Μούνδος της βιομηχανίας Aselsan, Havelsan και Tübitak.

Ένα πολύ σημαντικό θέμα που είναι τελείως άγνωστο στην ελληνική επικαιρότητα και που αποκλειστικά το φέρνει στην επιφάνεια η έρευνα μας

ASELSAN

Στις 7 Ιουνίου του 2017 πριν από τρία χρόνια και ενώ το κλίμα είναι ακόμα φρέσκο από τις παρενέργειες του πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, με εντολή του Γενικού Εισαγγελέα της Άγκυρας εξαπολύθηκε κύμα συλλήψεων, στην γνωστή τουρκική πολεμική βιομηχανία, την Aselsan , με την κατηγορία ότι οι συλληφθέντες πρόσκεινται στον Φετουλάχ Γκιουλέν και αυτό αποκαλύφτηκε από τον κώδικα επικοινωνίας των οπαδών του Γκιουλέν, το ByLock. Σύμφωνα με τις πληροφοριες, συνελήφθηκαν 18 υψηλόβαθμα στελέχη της Aselsan από τους οποίους κρατηθήκαν οι 10. Οι ανακρίσεις συνεχίζονταν. Το γεγονός ήταν σημαντικό γιατί τα στελέχη της Aselsan είναι γνώστες σε ορισμένα πολύτιμα στοιχεία για την λειτουργία της βιομηχανίας ηλεκτρονικών εφαρμογών και κυρίως ηλεκτρονικού πολέμου

Μετά από μερικούς μήνες και συγκεκριμένα στις 4 Απριλίου του 2018 αποφασίστηκε η τοποθέτηση νέου προέδρου, που όπως τόνιζαν τα τουρκικά ΜΜΕ, η εξέλιξη αυτή έχει σχέση με μεγαλύτερες εκκαθαρίσεις. Ο νέος πρόεδρος της Aselsan είναι ο Haluk Görgün πρύτανης του τεχνικού πανεπιστήμιου του Gebze. Η εκλογή του νέου προέδρου έγινε σε έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Aselsan στις 2/4.2018

Είχαμε όμως και συνέχεια: Στις 15 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, 2018, εξαπολύθηκε αιφνίδια επιχείρηση συλλήψεων βασικών στελεχών τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, 15/12, στην έδρα της βιομηχανίας.

Όπως έγινε γνωστό, με εντολή του Γενικού Εισαγγελέα της Άγκυρας συνελήφθηκαν 25 μηχανικοί της Aselsan, οι οποίοι μάλιστα απασχολούνταν σε σημαντικά προγράμματα της βιομηχανίας όπως τα άρματα μάχης Altay και την παραγωγή του εθνικού πολεμικού αεροσκάφους. Οι συλληφθέντες εντοπίστηκαν με υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών. (Ankesörlu).

HAVELSAN

Οι παρενέργειες του πραξικοπήματος επέδρασαν και στην άλλη μεγάλη πολεμική βιομηχανία, την Havelsan. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στις 11 Δεκεμβρίου του 2017, σημαντικές αλλαγές με σκοπό την επιτάχυνση υλοποίησης των προγραμμάτων της έγιναν στην ηγεσία της μεγάλης τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας, της Havelsan, που ειδικεύεται στην πολεμική αεροπορία και όχι μόνο, μετά από έκτακτη σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου της βιομηχανίας. Οι αλλαγές αυτές σχολιάστηκαν σαν πρόγραμμα εκκαθαρίσεων από στοιχεία, που όπως αναφέρθηκε, πρόσκεινται στον Φετουλάχ Γκιουλέν

Συγκεκριμένα στην θέση του νυν προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου Abdullah Çavuşoğlu, τοποθετείται ο Fethi Azaklı. Στην θέση του σημαντικού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, İrfan Neziroğlu, τοποθετείται ο καθηγητής Mustafa Alkan. Παράλληλα αποφασίστηκε να παραταθεί η θητεία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, Taner Düvenci, Ahmet Akyol και Gökhan Gökay.

Ο νέος πρόεδρος Fethi Azaklı γεννήθηκε το 1959 στην Ριζούντα του Πόντου. Τελείωσε στο πανεπιστήμιο της Άγκυρας το τμήμα ψυχολογίας και στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης το τμήμα Νομικής. Για ένα διάστημα διατέλεσε δικηγόρος ενταγμένος στον δικηγορικό σύλλογο Κωνσταντινούπολης. Το νέο μέλος του διοικητικού Συμβουλίου, Mustafa Alkan, γεννήθηκε στο Develi της Καισάρειας. Σπούδασε μηχανικός στο πανεπιστήμιο Erciyes της Καισάρειας και στο πανεπιστήμιο Gazi Üniversitesi της Άγκυρας ηλεκτρονικός μηχανολόγος. Είναι ιδρυτικό μέλος του «Τούρκικου Ιδρύματος Πληροφοριών Ασφαλείας» και του «Τουρκικού Συμβουλίου Πληροφορικής».

TÜBİTAK

Στις 27 Ιανουαρίου του 2017 ξεσπά μεγάλο κύμα συλλήψεων βασικών στελεχών στην άλλη μεγάλη τουρκική πολεμική βιο0μηχανια, την Tübitak

Οι συλλήψεις είχαν γίνει με την κατηγορία ότι οι συλληφθέντες πρόσκεινται στον Φετουλάχ Γκιουλέν και σαν κύριο αποδεικτικό στοιχείο προβλήθηκε ότι χρησιμοποιούσαν τον κώδικα επικοινωνίας ByLock που χρησιμοποιούν οι οπαδοί του Γκιουλέν Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της Tübitak, ο Hasan Palaz και ο πρόεδρος του τμήματος Πληροφοριών της Tübitak, ο Ömer Altınparmak. Παράλληλα συνελήφθησαν και προσήχθησαν στο Δικαστήριο της Άγκυρας τα στελέχη της Tübitak : Ahmet Türer, Ali Özdoğan, Enes Çığci, Hamza Turhan, Hasan Palaz, Hasan Akın, Ömer Altıparmak, Zeki Bulut και Sedat Zavar'.

Οι συλληφθέντες όπως αναφέρεται κατηγορούνταν και για την υπόθεση της ανακάλυψης στην παλιά προσωπική κατοικία του Ερντογάν στο προάστιο Keçiören της Άγκυρας δυο κοριούς με τους οποίους παρακολουθούσαν τις συνομιλίες του Ερντογάν

Λίγους μήνες μετά ξεσπά νέο κύμα συλλήψεων στην ίδια πολεμική βιομηχανία Συγκεκριμένα στις 15 Αυγούστου του 2017 με εντολή του Γενικού Εισαγγελέως Άγκυρας συνελήφθησαν κατόπιν επιχείρησης σε 6 επαρχίες, (Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Ερζερούμ, Αϊδίνιο και Κοτζάελί), 33 άτομα που είχαν εργαστεί στην μεγάλη τουρκική πολεμική βιομηχανία Tübitak και θεωρούνται κάτοχοι μυστικών της εταιρείας.

Οι συλληφθέντες που κατηγορούνταν ότι είναι μέλη οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, (ως συνήθως), εντοπίστηκαν από τον κωδικό επικοινωνίας ByLock που χρησιμοποιούν οι Γκιουλενικοί. Αυτός ήταν μέχρι τότε ο μεγαλύτερος αριθμός συλληφθέντων από την Tübitak και θεωρείται σαν η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκαθάρισης των εργαζομένων στην πολεμική βιομηχανία.

Όλα αυτά φυσικά είναι άγνωστα από τα ελληνικά ΜΜΕ αλλά έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για την λειτουργία των βασικών μονάδων της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας, όπου ένα ιδιότυπο πογκρόμ στελεχών συνεχίζεται.

Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]