Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι 365 ημέρες που άλλαξαν τις Ένοπλες Δυνάμεις

Το πλήρωμα της φρεγάτας ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ για πολλές ημέρες από την απόσταση περίπου του ενός ναυτικού μιλίου ήταν η σκιά του ερευνητικού ORUC REIS, όπως κι άλλες Ελληνικές φρεγάτες και πυραυλάκατοι όπως και τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου των τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών

Tο χαστούκι στην ασύμμετρη απειλή του Έβρου, η επακούμβηση της Kemal Reis…

Ήταν μια καλά οργανωμένη επίθεση σε όλο το μήκος των 212 χιλιομέτρων της συνοριακής γραμμής στον Έβρο, που τα περιέλαβε όλα:

Από την ξεκάθαρη μεθόδευση των τουρκικών αρχών, μέχρι τις κακόγουστες επιχειρήσεις προβοκάτσιας, περί δήθεν πυροβολισμών και νεκρούς μετανάστες στα χερσαία ή παραποτάμια Ελληνοτουρκικά σύνορα. Στόχος ήταν ένας, να πλήξουν την εικόνα της χώρας μας διεθνώς…

Κι αφού επί τρεις μήνες το προπύργιο του Έβρου δεν έπεσε με την σθεναρή αντίσταση της Ελληνικής Αστυνομίας και των φρουρών του Νομού αλλά και επιπλέον δυνάμεις που μετακινήθηκαν άμεσα στην άκρη της Ελλάδας από τον Στρατό Ξηράς, την σκυτάλη στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις πήραν οι navtex της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Η γεύση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων -και τα διδάγματα που αφήνει πίσω του το 2020- είναι μια: αυτή της επιθετικής διάθεσης της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα της Ευρώπης, μιας Ευρώπης όμως που άρχισε ιδιαίτερα αργά να βλέπει την παραβατική συμπεριφορά της γείτονος, απέναντι στην Αθήνα και τη Λευκωσία. Διότι δεν πρέπει κανείς να ξεχνά την πειρατική συμπεριφορά της Άγκυρας στα νερά της Κυπριακής Δημοκρατίας. 


Στην αυγή του νέου έτους τα βλέμματα της Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών είναι στραμμένα στην Τουρκία και υποτίθεται ότι η γείτονα θα στείλει ένα προσκλητήριο για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, ώστε να διευθετηθεί η μόνη διαφορά η οποία υπάρχει και φέρνει τις δυο χώρες σε τροχιά συγκρούσεων εδώ και τόσα χρόνια, αυτή των θαλασσίων ζωνών.

Ωστόσο η διάθεση που δείχνουν έως τώρα οι αξιωματούχοι της γείτονος μαρτυρά ότι η Τουρκία επιχειρεί να «φορτώσει» με όσα θέματα μπορεί την ατζέντα των συνομιλιών την ώρα που πάντοτε ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός νέου ξεσπάσματος προκλήσεων είτε πρόκειται για τον Έβρο, είτε πρόκειται για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Αν γυρνούσαμε τον χρόνο πίσω στον Φεβρουάριο θα βλέπαμε τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία έδωσε το έναυσμα των προκλήσεων δια μέσου του μεταναστευτικού. Το σύνθημα είχε δώσει ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος απευθυνόμενος προς τους μετανάστες και τους δουλέμπορους που κάνουν χρυσές δουλειές στην Τουρκία.

«Τα σύνορα με την Ευρώπη είναι ανοιχτά για όλες και όλους» είχε πει ο Ταγίπ Ερντογάν και οι υπουργοί του, όπως και η στρατοχωροφυλακή που έσπευσε να «σπρώξει» την ένταση στα βόρεια σύνορα με την Ελλάδα και την Ε.Ε., απέναντι από το φυλάκιο 1 στις Καστανιές αλλά και σε όλο το μήκος των Ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο. 


Ο Έβρος δεν πέφτει…

Μέσα σε λίγες ώρες η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων που μόλις έναν μήνα είχε αναλάβει τα σκήπτρα, μαζί με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού κλήθηκαν να υπερασπιστούν τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά σύνορα.

Σε λιγότερο από ένα 24ωρο οι λεγόμενες «Βόρειες Μοίρες» των Ειδικών Δυνάμεων είχαν λάβει εντολή να ενισχύσουν με την παρουσία τους, την εκπαίδευσή τους και τα μέσα που διαθέτουν, τους συναδέλφους τους στα βορειοανατολικά Ελληνοτουρκικά σύνορα.

Η εντολή ήταν μια, η προστασία των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρώπης, κανείς δεν περνά ή όποιος το καταφέρει συλλαμβάνεται και περνά την αυτόφωρη διαδικασία.

Παρατηρήστε εικόνες από κάμερες ασφαλείας και όχι μόνο από την αντιμετώπιση της ασύμμετρης απειλής που δέχτηκε η Ελλάδα στον Έβρο τον περασμένο Φεβρουάριο και για τρεις μήνες. Πηγή εικόνας: ΓΕΕΘΑ




Σε όλο το μήκος του Έβρου οι πρώτες 72 ώρες ήταν ιδιαίτερα κρίσιμες για τις αρχές ασφαλείας που είχαν ν’ αντιμετωπίσουν γυναίκες και παιδιά που ήταν η εμπροσθοφυλακή της Jadarma αλλά και χιλιάδες μετανάστες που τροφοδοτούνταν μέχρι και με δακρυγόνα από την στρατοχωροφυλακή.

Οι φρουροί των συνόρων δεν είχαν τα πλέγματα ασφαλείας και αποτροπής, ήταν μόνοι τους απέναντι σ’ ένα πλήθος που στις πλάτες του είχε την στρατοχωροφυλακή να χτυπά, να απειλεί, να μοιράζει αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ στους πιο θερμόαιμους μετανάστες και να ρίχνει τόνους δακρυγόνων στις Ελληνικές αρχές.

Για ένα τριμηνο ήταν ένας αγώνας στον οποίο αναδείχτηκε η αποτρεπτική ισχύς των Μονάδων Αποκατάστασης της Τάξης καθώς εκατοντάδες άνδρες της ΕΛ.ΑΣ είχαν μετακινηθεί με στρατιωτικά μέσα στον Έβρο και παρέμειναν εκεί για μεγάλα διαστήματα. 

Οι Διμοιρίες του Μηχανικού έκαναν θαύμα

Μετά από έντεκα μήνες οι πάντες παραδέχονται τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων, του Στρατού Ξηράς και των Διμοιριών συντήρησης του όπλου του Μηχανικού. Τα στελέχη αυτά πολλά μερόνυχτα δεν κοιμήθηκαν και είχαν στα χέρια τους πολλά χιλιόμετρα κονσερτίνας, τα αγκαθωτά συρματοπλέγματα δηλαδή που πλέον έχουν απλωθεί στα 212 χλμ ττου Έβρου.

Από τότε μέχρι σήμερα τα πάντα έχουν αλλάξει στο Νομό στο επίπεδο της φρούρησης και των μέτρων αποτροπής. Ο νέος φράχτης ορθώνεται κι αυτός σταδιακά με ευθύνη της ΕΛ.ΑΣ, αλλά εντός της Ζώνης Προκαλύψεως τον πρώτο ρόλο και ιδιαίτερα αναβαθμισμένο τον έχει ο Στρατός Ξηράς.
Η ασύμμετρη αυτή απειλή ήταν μια ευκαιρία για την πλήρη ανακατασκευή προκεχωρημένων φυλακίων τα οποία πλέον όχι απλώς επανδρώνονται αλλά έχουν μόνιμη φρουρά και με αρχιφύλακα άριστο γνώστη των ιδιαιτεροτήτων του κάθε τομέα.

Ο Έβρος δεν αποκλείεται να δεχτεί ξανά την ασύμμετρη επίθεση, αλλά υπάρχει πλέον και η τεχνογνωσία αντιμετώπισης της και επιπλέον μέσα που βοηθούν τους φρουρούς των βόρειων συνόρων. 


Από τον Έβρο στ’ όριο της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Και αφού τα δυο «χαστούκια» από την ΕΛ.ΑΣ και τον Στρατό Ξηράς στον Έβρο ζάλισαν την τουρκική ηγεσία, μόλις συνήλθε από την παραζάλη θέλησε να δοκιμάσει τα νεύρα και την ετοιμότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα.

Ο «γενικός συναγερμός» για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις χτύπησε πολύ νωρίτερα από την 21η Ιουλίου, όταν δηλαδή η Άγκυρα εξέδωσε την πρώτη navtex για το σεισμογραφικό Oruc Reis.

Παρατηρήστε τις εικόνες που δείχνουν ένα μόνο μέρος της κινητοποίησης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην θαλάσσια περιοχή στ’ ανοιχτά του συμπλέγματος του Καστελόριζου, με το Πολεμικό Ναυτικό να έχει σχηματίσει το πλωτό τείχος απέναντι από τις προκλήσεις των Τούρκων και του Oruc Reis.

Στα τέλη Ιουνίου είχε γίνει η μεγάλη άσκηση που πρωταγωνίστησε το Πολεμικό Ναυτικό, πάνω από 60 ναυτικά μίλια νότια από την Κάρπαθο. Από τότε οι ναυτικές δυνάμεις δεν ανέβηκαν στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας, είχαν μείνει στο νοτιοανατολικό Αιγαίο φρουρώντας της θαλάσσιες Θερμοπύλες ενώ στις πολεμικές μοίρες αεροσκάφη κάθε τύπου ετοιμάζονταν για αποστολές. Στον Στρατό Ξηράς τα μέσα όλα φορτώθηκαν με πυρομαχικά και έγιναν πολλά δρομολόγια στις θέσεις τάξης, κύριως και συμπληρωματικές. Άλλα τμήματα κατασκήνωσαν σε διαφορετικά σημεία ενώ κάθε βράχος έγινε γαλανόλευκο φλάμπουρο.

Και μπορεί η 21η Ιουλίου να βρήκε τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, ωστόσο αυτή η επιφυλακή και το δάχτυλο στη σκανδάλη διατηρήθηκαν έως τα τέλη Νοεμβρίου. 


Η προκλητική έξοδος του Oruc Reis και το πάθημα του ατζαμή κυβερνήτη της KEMAL REIS

Η δεύτερη προκλητική navtex της Άγκυρας εκδόθηκε την 10η Αυγούστου όπου το σύνολο του στόλου για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο διάστημα μετέτρεψε το Αιγαίο και τη Μεσόγειο σε μια απέραντη γαλανόλευκη σημαία. Μπροστά στις εκκλήσεις της Καγκελαρίου, ο κος Ερντογάν έριξε την ψήφο του στην ένταση και τις προκλήσεις διαρκείας.

Η μεγαλύτερη στιγμή έντασης ήρθε λίγες ημέρες μετά την έξοδο του Oruc Reis, ήταν η επακούμβηση της φρεγάτας του τουρκικού στόλου KEMAL REIS από την Ελληνική φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ. 


Ο «ατζαμής» κυβερνήτης της ΜΕΚΟ των Τούρκων επιχείρησε να κόψει την πορεία της Ελληνικής S, χωρίς να υπολογίζει την απόσταση που χώριζε τα δυο πλοία αλλά και το «κοράκι» της ΛΗΜΝΟΥ. Αποτέλεσμα ήταν το βαθύ ρήγμα στην υπερκατασκευή της τουρκικής φρεγάτας και η φυγή της από τα νερά της Μεσογείου για αρκετές ημέρες.

Από τη μέρα εκείνη η Τούρκοι έψαχναν διακαώς τη ρελάνς που δεν ήρθε ποτέ χάρις στην εμπειρία των πληρωμάτων των πλοίων του Ελληνικού στόλου και τις σαφείς εντολές της ηγεσίας που διαρκώς έλεγε προσοχή σε κάθε τουρκική κίνηση.

Το Oruc Reis βέβαια στοίχειωσε καθένα στέλεχος των ΕΔ διότι γι’ αυτή την επιφυλακή ανακλήθηκαν οι άδειες και όλοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα τασσόμενοι υπέρ πατρίδος και κανείς δεν ήθελε το ερευνητικό να παραβιάζει την Ελληνική υφαλοκρηπίδα. 


Η απογύμνωση της τουρκικής αεράμυνας

Όμως η κατάσταση επιφυλακής δεν ήταν μόνο για τον πρωταγωνιστή που ήταν το Πολεμικό Ναυτικό. Η πλειονότητα των μηχανικών και αεροπόρων ξεκαλοκαίριασαν στις πολεμικές μοίρες, με τα μαχητικά και των τριών τύπων «φορτωμένα» με τα όπλα τους, έτοιμα ανά πάσα στιγμή να πετάξουν για οποιαδήποτε αποστολή.

Μάλιστα η Πολεμική Αεροπορία έγραψε τη δική της ιστορία μέσα από αυτή την Ελληνοτουρκική κρίση καθώς μαχητικά από τη Σούδα και τον Άραξο απογύμνωσαν την τουρκική αεράμυνα σε διαφορετικές αποστολές στην Κύπρο. Η προσγείωση των F-16 M της 336 Μοίρας στην βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο ήταν για τους τούρκους ελεγκτές αεράμυνας μια μαχαιριά διότι ουδείς αντιλήφθηκε τι είχε συμβεί και πως τα Ελληνικά γεράκια είχαν φτάσει ως εκεί.

Συμπερασματικά αν κάποιος κοιτάξει το ημερολόγιο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και των τριών Επιτελείων, θα δει πως οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έναν χρόνο, 365 ημέρες βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και πάντοτε αναμένουν να εφαρμόσουν τις εντολές και τους κανόνες εμπλοκής μετά από τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας.

Σ’ αυτά τα στελέχη ένα ευχαριστώ ίσως είναι λίγο για ότι κάνουν, για να κοιμόμαστε όλοι μας ήσυχοι!

Καλοτάξιδο το 2021, με ειρήνη και σεβασμό σ’ εκείνους που έταξαν εαυτούς να φρουρούν τις σύγχρονες Θερμοπύλες…

HellasJournal

 

 

 






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]