Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κορωναϊός και νεο-οθωμανισμός: Οι σύγχρονες πανώλες


Του Θοδωρή Γιάνναρου

Η χρονιά που σε μερικές μέρες τελειώνει... απεδείχθη... "μπρος ιός και πίσω Ερντογανιός”.

Ένας μολυσματικός ιός έφερε τα πάνω κάτω στην Ευρώπη και τον κόσμο, φυλάκισε, βασάνισε και αφάνισε πολίτες, τόσο οικονομικά, όσο και βιολογικά, με εκατομμύρια να έχουν νοσήσει, πολλοί δε εξ αυτών να έχουν χάσει τη ζωή τους... Και να ήταν μόνο αυτό; Ο ιός αυτός, ο νέος κορονοϊός, κατάφερε και δίχασε τον πλανήτη, με τη συντριπτική μεν πλειοψηφία των πολιτών να ακολουθούν τους κανόνες προστασίας και να εκδηλώνουν την επιθυμία να εμβολιαστούν και τη μειοψηφία των συνήθως υπόπτων -των ανεγκέφαλων ή των παραπλανηθέντων- να αμφισβητούν τα πάντα... ακόμα και το ότι ο ήλιος ξεπροβάλλει απ’ την Ανατολή και δύει στη Δύση.

Είναι πάντως γεγονός πως ακόμα το στοίχημα δεν έχει κερδηθεί και θα χρειαστούν κάποιοι μήνες, ακόμα και μετά τον εμβολιασμό για να αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε μια κανονικότητα, αναστηλώνοντας εκ νέου τη χώρα.

Όμως οι μολυσματικοί παράγοντες γενικά, προκειμένου να επιφέρουν τη μέγιστη ζημιά, έχουν τη συνήθεια να συνεργάζονται αγαστά και εποικοδομητικά μεταξύ τους, με κοινό σχεδιασμό στο να επιφέρουν καταστροφή, πόνο και δυστυχία.

Κάπως έτσι, μέσα από τα συντρίμμια της πάλαι ποτέ Τουρκίας, αναδύθηκε το Ερντογανιστάν... το τοξικό παρακράτος ενός ανώμαλου, κακόβουλου και αιμοσταγούς δικτάτορα, που συν τοις άλλους είναι αγροίκος σε σχέση προς τη μόρφωση -του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν-, που απειλεί όλη την περιοχή από τον Καύκασο μέχρι τη Συρία και από το Ιράκ μέχρι τη Σομαλία, τη Λιβύη, την Κύπρο και την Ελλάδα...

Δεν είναι μυστικό ότι το αιμοσταγές καθεστώς Ερντογάν ασκεί μια επεκτατική, και εξαιρετικά αποσταθεροποιητική πολιτική στην περιοχή πέριξ του "Ερντογανιστάν" και μία βίαια αυταρχική πολιτική στο εσωτερικό του, με την ΕΕ να προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ισλαμιστική επίθεση... άτολμα όμως και με ανύπαρκτη την αρμόζουσα αποφασιστικότητα.

Βέβαια, όπως και στην επέλαση της πανδημίας, υπάρχουν οι ανεγκέφαλοι και οι κακοπροαίρετοι, έτσι και στην ΕΕ εμφανίστηκε η Μέρκελ, η οποία τιμώντας στο έπακρον τις συμμαχίες της χώρας της και του Άξονα, σε δύο παγκόσμιους πολέμους, ανερυθρίαστα τακίμιασε με τον πλέον βρωμερό παλαιό σύμμαχο της χώρας της, εξοπλίζοντάς τον μάλιστα με όπλα για να επιτεθεί σε άλλα κράτη-μέλη της Ένωσης -την Ελλάδα και την Κύπρο-, αλλά συγχρόνως να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο! Βλέπετε, οι ανεγκέφαλοι, τόσο στην πανδημία, όσο και στις επιδιώξεις του "Ερντογανιστάν" έχουν κοινούς παρονομαστές.

Το "Ερντογανιστάν" και ο επικεφαλής του, δικτάτορας Ερντογάν, που διεξάγουν παράνομες στρατιωτικές επιχειρήσεις, έχοντας υφαρπάξει με το έτσι θέλω εδάφη όμορων κρατών, χρηματοδοτούν τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χαμάς, ο ISIS, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και η Αλ Κάιντα, αποκτώντας ως αντάλλαγμα, το πολλαπλάσιο των επενδύσεών τους σε πετρέλαιο και χρυσό. Στρατολογούν τζιχαντιστές για τα σχέδιά τους, στέλνοντάς τους για λουτρά αίματος σε δυτικές πρωτεύουσες και μεγάλες πόλεις, καταστέλλουν τη θρησκευτική ελευθερία στο εσωτερικό του νέου Χαλιφάτου που δημιούργησαν αφού κατέστρεψαν τα θεμέλια της παλαιάς Τουρκίας, κακοποιούν και φυλακίζουν πολιτικούς αντιπάλους, απομακρύνουν βίαια από τις δουλειές τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, διεξάγουν 3η εσωτερική εθνοκάθαρση και αλλοιώνουν δημογραφικά αμιγώς κουρδικές περιοχές.

Στο πεδίο των όπλων τώρα, οι μιλιταριστές του "Ερντογανιστάν", προσπαθούν με κάθε τρόπο και μέσο, χρησιμοποιώντας μεσαιωνικές μεθόδους, βιασμούς & αποκεφαλισμούς, να συντρίψουν όσους θεωρούν αντιπάλους τους, διεξάγουν παράνομες γεωτρήσεις στα νερά της Κύπρου και της Ελλάδος, αμφισβητούν με οθωμανικό θράσος την εθνική κυριαρχία της χώρας μας στη θάλασσα και στον αέρα, μετατρεπόμενο μέσω του αυτοανακυρηχθέντος Σουλτάνου του, σε σύγχρονο προαγωγό -κοινώς νταβατζή... ασχολείται με το εμπόριο ανθρώπινης σαρκός, χρησιμοποιώντας απεγνωσμένες ανθρώπινες υπάρξεις ακόμα και ως όπλο εκβίασης, της Ευρώπης, προς την κατεύθυνση της οποίας προτίθεται να στρέψει τα μεταναστευτικά ρεύματα εξ Ανατολών αν δεν ικανοποιηθεί από το ύψος των λύτρων.

Η Τουρκία έχει γίνει απειλή για την ασφάλεια πολλών χωρών της ευρύτερης περιοχής και οι όλο και πιο στενοί δεσμοί της με εχθρούς του ΝΑΤΟ, της Ευρώπης και εν γένει του Δυτικού κόσμου, όπως η Τεχεράνη, η Μόσχα και το Πεκίνο, αποτελούν οφθαλμοφανέστατη ένδειξη της πορείας που επέλεξε το δικτατορικό καθεστώς του νέου οθωμανικού συνονθυλεύματος, το οποίο διοικείται μετά την αφομοίωση της παλαιάς Τουρκίας, από μια συμμαχία άκρως αντιδυτικών, αντιδημοκρατικών και θεοκρατικών δυνάμεων, έχοντας συνδυάσει το Ισλάμ με τον τουρκικό υπερεθνικισμό. Το "Ερντογανιστάν" δεν έχει απολύτως καμία ουσιαστική σχέση με τη Δύση και τον δυτικό τρόπο ζωής, αλλά ως συνονθύλευμα -μεταξύ κράτους, παρακράτους και χαλιφάτου- απέχει πολλά έτη φώτο και από τη Δύση, τη δυτική κουλτούρα και πολιτισμό και βέβαια από τον δυτικό τρόπο ζωής, τον οποίο και μισεί βαθιά! Δεν διαθέτει πλέον ούτε για τους τύπους ανεξάρτητο δικαστικό σώμα, έχει εξαφανίσει την ελεύθερη δημοσιογραφία και η κοινωνία των πολιτών έχει τεθεί σε αυστηρή καραντίνα. Τίποτα από αυτά που ονομάζονται θεσμοί στο "Ερντογανιστάν" δεν είναι συμβατό με τις δομικές αξίες, την ηθική και τη δεοντολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι απλά ένα αυταρχικού χαρακτήρα καθεστώς, χωρίς ισορροπίες και αρχές.

Το νεο-οθωμανικό "Ερντογανιστάν", με κάθε ευκαιρία, στρέφεται κατά της Δύσης, την οποία κατηγορεί ως υπεύθυνη για όλα τα δεινά που το πλήττουν... σε μια προσπάθεια καθαρά για εσωτερική κατανάλωση!

Η έως σήμερα ανεκτική στάση και η ατιμωρησία από Τραμπ και Μέρκελ, ουσιαστικά τροφοδότησαν το ισλαμικό μοντέλο επεκτατισμού του νεο-οθωμανικού Χαλιφάτου και του Σουλτάνου του. Αγνόησαν επιδεικτικά το ξέπλυμα ιρανικών δισεκατομμυρίων μέσω "Ερντογανιστάν", όπως και την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, που σκοπό έχει να βλάψει αμερικανικής κατασκευής αεροπλάνα και να το δοκιμάσει για λογαριασμό της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης. Και κα ήταν μόνον αυτά; Τραμπ και Μέρκελ αγνόησαν και πολλά άλλα από τα επιτεύγματα Ερντογάν κατά της Δύσης, όπως την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και την ομηρία δυτικών κρατούμενων ως διαπραγματευτικό χαρτί με την κάλυψη ενός διεφθαρμένου δικαστικού συστήματος υπό τις προσταγές του Σουλτάνου. Η "φιλική” προς τον Ερντογάν απραξία Τραμπ και το "βλέποντας και κάνοντας” της Μέρκελ, τον αποθράσυναν περισσότερο και ουσιαστικά τον διευκόλυναν στους σχεδιασμούς του.

Στην περίπτωση του κορονοϊού ολόκληρος ο πλανήτης συνεργάστηκε για να εντοπίσει την πρωτεΐνη εκείνη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τερματιστεί η πανδημία μέσω του εμβολίου, και απ’ ό,τι φαίνεται τα καταφέραμε.

Στην περίπτωση της Τουρκίας, η Ελλάδα πρέπει να βρει μόνη της την πρωτεΐνη-κλειδί αποσυντονισμού και εξουδετέρωσης της πολεμικής μηχανής και των απειλών του γειτονικού "Ερντογανιστάν". Και μπορεί -μπορεί!- να επιτείνει την τρέχουσα οικονομική δυσπραγία της γείτονος... υπό το καθεστώς νεποτισμού, με μη διατηρήσιμο δανεισμό και αλόγιστης σπατάλης δανεισμένου χρήματος του καθεστώτος που το διοικεί. Η υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος δεν μπορεί να σταματήσει, όσο εντείνονται οι έξωθεν πιέσεις. Μιας και η ΕΕ εξακολουθεί να είναι ζωτικός εμπορικός εταίρος του "Ερντογανιστάν" στο εμπόριο, τον δανεισμό και τις επενδύσεις, πρέπει να γίνει προσπάθεια να σαμποταριστεί ακριβώς εκεί που πονάει και μάλιστα πολύ -να μην μπορέσει να βελτιώσει την υπάρχουσα τελωνειακή σύνδεση, ούτε να εξελίξει τον οικονομικό του διάλογο με την ΕΕ. Η Ελλάδα, όσο κι αν αυτό ίσως να ακούγεται υπερβολικό, εξακολουθεί να έχει σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του "Ερντογανιστάν" στην παρούσα συγκυρία.

Για αυτόν τον λόγο, η Ελλάδα μαζί με το αντι-οθωμανικό μπλοκ που έχει δημιουργηθεί εντός της ΕΕ και το οποίο είναι αρκετά μεγάλο, θα πρέπει να θέσει τέρμα στην παράνομη και επικίνδυνη συμπεριφορά του καθεστώτος της γείτονος, που δεν είναι, όπως παλιά, πηγή φθηνού εργατικού δυναμικού και καταναλωτών των ευρωπαϊκών προϊόντων.

Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να πιέσει την ΕΕ να λάβει μέτρα που θα στοχεύουν στο αυταρχικό καθεστώς και κυρίως στην κατακρημνιζόμενή του οικονομία -οικονομικά και πολιτικά μέτρα, πάγωμα της τελωνειακής ένωσης, αποκλεισμός του χρηματοοικονομικού συστήματος του καθεστώτος και άλλων θεσμικών οργάνων του από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.

Επιπλέον, η Ελλάδα μαζί με τους συμμάχους της θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις για άμεση δέσμευση λογαριασμών Τούρκων αξιωματούχων στην Ευρώπη, ακύρωση των θεωρήσεων Σέγκεν, ζητώντας ταυτόχρονα σεβασμό του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και της έναρξης διαλόγου για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Τέλος, η ΕΕ ως σύνολο πρέπει να αποφασίσει για αυστηρό εμπάργκο όπλων εναντίον χωρών που δεν σέβονται το κράτος δικαίου και απειλούν κράτη-μέλη της.

Τελικά και οι δύο εχθροί, πανδημία και νεο-οθωμανισμός, μπορεί να εξουδετερωθούν μέσω ενός "κλειδιού"-ίδιας φιλοσοφίας που ξεκλειδώνει τις διαδικασίες εξουδετέρωσής τους.

Capital






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]