Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι εθνικιστές ελέγχουν την Τουρκία


Ο ακροδεξιός Μπαχτσελί χτυπά το ντέφι και ο Ερντογάν χορεύει

Ακουσον άκουσον: Το κεφάλι επί πίνακι του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ζητεί η Ομοσπονδία των Τούρκων Εκπαιδευτικών Eğitim-Bir-Sen, με την κατηγορία ότι προσέβαλε τους δασκάλους!

Τι είπε ο δύσμοιρος ο Κιλιτσντάρογλου; “Αν υπάρχει ένας δάσκαλος που κάνει ότι του λέει η εξουσία, δεν τον αποκαλώ δάσκαλο. Ο δάσκαλος δεν είναι το πρόσωπο που εμπορεύεται τη βούλησή του».

Υπερασπίστηκε δηλαδή ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία το δικαίωμα της ελευθερίας στην έκφραση και στην παιδεία, που ισχύει σε όλα τα δημοκρατικά καθεστώτα του κόσμου. Αλλά αυτό ήταν το λάθος του! Λησμόνησε τι ακριβώς «δημοκρατία» υπάρχει στη Γείτονα και τώρα κινδυνεύει να πάει στη φυλακή.

Ναι καλά διαβάσατε! Στη φυλακή. Η ελεγχόμενη από το κυβερνητικό κόμμα ΑΚΡ ομοσπονδία των Τούρκων εκπαιδευτικών μήνυσε τον Κιλιτσντάρογλου γιατί -όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της- «προκάλεσε αγανάκτηση στην εκπαιδευτική κοινότητα, στιγματίζει τους δασκάλους μας, προσβάλλει τις δημοκρατικές επιλογές τους και χρησιμοποίησε άσχημες εκφράσεις εναντίον μας με προσβλητικό τρόπο».
“Γι αυτό λοιπόν θα λογοδοτήσει ενώπιον της δικαιοσύνης για αυτήν την άσχημη πράξη» όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ομοσπονδίας των Τούρκων, Αλί Γιαλτσίν. Ημαρτον! Θα έλεγε κάθε δημοκρατικός πολίτης σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Κι όμως αυτά συμβαίνουν στη χώρα του Ερντογάν.

Μόνο που η υπόθεση έχει μεγάλη …ουρά. Μία ημέρα πριν από την καταγγελία των εκπαιδευτικών κατά του Κιλιτσντάρογλου, είχε προηγηθεί ανάλογη δήλωση του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, του ακροδεξιού κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν και ομοϊδεάτη του φασιστικού κινήματος των Γκρίζων Λύκων. Ο Μπαχτσελί είχε καλέσει τους εισαγγελείς και τον πρόεδρο της Τουρκικής βουλής να άρουν την βουλευτική ασυλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να τον στείλουν στη φυλακή.

Ο λόγος; Ο Κιλιτσντάρογλου κάλεσε την κυβέρνηση Ερντογάν να απελευθερώσει τον πρώην πρόεδρο του φιλο-κουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή εδώ για τέσσερα χρόνια και για τον οποίο ο εισαγγελέας ζήτησε να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης …142 ετών για αποσχιστική προπαγάνδα. Και όπως φαίνεται ο Ερντογάν δεν θα χαλάσει το χατίρι του ακροδεξιού εταίρου του.

Γιατί -όπως γράφει και η γερμανική Bild «τα πράγματα πάνε άσχημα για την κυβέρνηση του Ερντογάν αυτή τη στιγμή. Το κυβερνών AKP του Ερντογάν και το εθνικιστικό MHP του Μπαχτσελί χάνουν όλο και περισσότερους ψηφοφόρους λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης και της ασταθούς εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής». 

Τα δύο κυβερνητικά κόμματα AKP και MHP διαθέτουν σήμερα μόλις το 40% των ψήφων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και με το κόμμα του Μπαχτσελί να βρίσκεται κάτω από το όριο του 10% για να εκπροσωπηθεί στη βουλή. Εξ ου και οι άναρθρες φασιστικές κραυγές του «Γκρίζου Λύκου» μήπως και ψαρέψει ψήφους στο εθνικιστικό ακροδεξιό ακροατήριο στην Γείτονα.

Η εμφανής πλέον στροφή και στήριξη του Ερντογάν προς τον Μπαχτσελί προκαλεί κλυδωνισμούς όμως στο κυβερνών κόμμα με πιο πρόσφατη αντίδραση την παραίτηση του Μπουλέντ Αρίντς, πρώην προέδρου της Βουλής και συνιδρυτής -μαζί με τον Αμπντουλάχ Γκιούλ-του ισλαμικού συντηρητικού κόμματος AKP.

Ο Αρίντς, έκανε επίσης το λάθος να ζητήσει την απελευθέρωση του Ντεμιρτάς ,αλλά και του φιλάνθρωπου επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια κατηγορούμενος για πολιτική και στρατιωτική κατασκοπεία και συνωμοσία κατά της κυβέρνησης Ερντογάν. 


Φυλακίζει πολιτικούς και αποφυλακίζει γκάνγκστερς

Μπροστά στη στήριξη του Μπαχτσελί, ο Ερντογάν δεν διστάζει να θυσιάζει πλέον και τους πιο στενούς συνεργάτες του, αν δει την παραμικρή διαφοροποίηση. Όπως γράφει στη Sabah ο ερντογανικός Μεχμέτ Μπαρλάς «η Λαϊκή Συμμαχία Ερντογάν-Μπαχτσελί που κάποιοι προσπάθησαν να την κατεδαφίσουν , είναι ισχυρότερη από πριν». Μόνο που στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή ο Μπαχτσελί είναι αυτός που «χτυπά το ντέφι για να χορεύει ο Ερντογάν».

Αυτός ο Γκρίζος Λύκος είναι ουσιαστικά «ο σκιώδης ηγέτης της Τουρκίας». Μετά την εκλογική ήττα του ΑΚΡ στις δημοτικές εκλογές στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται τώρα ολοένα και περισσότερο ευάλωτος στις ακροδεξιές και εθνικιστικές ορέξεις του Μπαχτσελί, για να παραμείνει στην εξουσία.

Με ότι αυτό σημαίνει όχι μόνο για την εσωτερική, αλλά και την εξωτερική πολιτική. Κι ας κάνει δήθεν ανοίγματα προς την Ευρώπη ο Ερντογάν. Είναι η προβιά προβάτου που φοράει πριν από κάθε σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., φοβούμενος μήπως και πιεστούν οι σύμμαχοί του στο Βερολίνο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους και επιβάλουν σκληρές κυρώσεις στην Αγκυρα.
Γι αυτό το λόγο έστειλε στις 20 Νοεμβρίου τον πιο στενό του συνεργάτη Ιμπραήμ Καλίν στις Βρυξέλλες για επαφές και lobbying ενόψει της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.

Όπως γράφει ο πολύ γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Μουράτ Γετκίν στην ιστοσελίδα του Υetkinreport, «ενώ ο Ερντογάν μιλάει για νομικές, οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, ο συνεργάτης του Μπαχτσελί βλέπει ως διέξοδο τη φυλάκιση ηγετών της αντιπολίτευσης και τη συνέχιση της κράτησης των ήδη φυλακισμένων πολιτικών του αντιπάλων, όπως ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς».

Παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι ο ηγέτης του φιλο-Κουρδικού HDP έχει στερηθεί της ελευθερίας του για πολιτικούς λόγους». Αυτό που θέλει ο ακροδεξιός «σκιώδης ηγέτης» της Τουρκίας είναι να αποτρέψει οποιαδήποτε δικαστική μεταρρύθμιση με βάση τις αρχές του δικαίου ,που απαιτεί ο πολιτισμένος κόσμος από το καθεστώς Ερντογάν.

«Μέσα από αυτή τη διαδικασία, ο Μπαχτσελί υπενθυμίζει στον Ερντογάν ότι σε αυτόν χρωστάει την θέση του ως προέδρου της χώρας, σχεδόν θέλει να τον κάνει να του πληρώσει και …διατροφή» γράφει ο Μουράτ Γετκίν.

Παράδειγμα; Η πρόσφατη απελευθέρωση από τις φυλακές -μετά την επιμονή του Μπαχτσελί του Αλαατίν Τσακιτσί -του διαβόητου τούρκου αφεντικού του εγκλήματος και μέλους των Γκρίζων Λύκων. Παρά το γεγονός ότι ο Τσακιτσί είχε καταδικαστεί για διάφορα εγκλήματα, από την προσβολή του προέδρου, τη δημιουργία εγκληματικής οργάνωσης έως και δολοφονίες, αφέθηκε ελεύθερος μετά από πιέσεις του Μπαχτσελί.

Ο διαβόητος εγκληματίας, μόλις αφέθηκε ελεύθερος, έσπευσε να απειλήσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου ότι θα τον… βρει μπροστά του! 


Το «εκκρεμές» Ερντογάν

Η Ευρώπη δεν πρέπει να ξεγελαστεί λοιπόν με τον Τούρκο πρόεδρο, οποίος -όπως γράφει εύστοχα η Haffpost στην ιταλική της έκδοση -«αιωρείται σαν εκκρεμές, για να καθησυχάσει τις αγορές, ανασύροντας από τα σκονισμένα ράφια μια δήθεν φιλοευρωπαϊκή ρητορική και τον σεβασμό του κράτους δικαίου».

Αλλωστε το ίδιο κάνει ο Τούρκος πρόεδρος κάθε φορά που αναγκάζεται να ζητάει οξυγόνο για την οικονομία της χώρας και να αποτρέψει σοβαρές κοινωνικές αναταραχές, ιδιαίτερα μετά τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με αφορμή την καταστροφή του πάρκου Γκεζί, στην Κωνσταντινούπολη.

«Ενώ τα τελευταία χρόνια, σχεδόν καθημερινά, φώναζε κατά της Δύσης και αντιμετώπιζε την Ευρώπη ως τον αγαπημένο του “σάκο του μποξ”, τώρα ξαφνικά ο Τούρκος πρόεδρος έχει ανακαλύψει εκ νέου την αρχική φιλοευρωπαϊκή ατζέντα του.

«Δεν φαντάζομαι κανένα μέρος για την Τουρκία εκτός της Ευρώπης. Θέλουμε να σχεδιάσουμε το μέλλον μας μαζί με την Ευρώπη» είναι μία από τις τελευταίες εκφράσεις του Ερντογάν. Τώρα φαίνεται να κλείνει το μάτι στις Βρυξέλλες, ενώ μόλις πριν από λίγες μέρες κραύγαζε ότι «οι δρόμοι της Ευρώπης και της Τουρκίας έχουν χωρίσει οριστικά». 

Μιλάει για «ευρωπαϊκή ατζέντα» όταν πριν κατηγορούσε τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν ότι είναι «ψυχασθενής» και την καγκελάριο Μέρκελ ότι είναι «με την αληθινή έννοια της λέξης, φασίστας και κρίκος μιας ναζιστικής αλυσίδας!», με αφορμή τις έρευνες της γερμανικής αστυνομίας στο τζαμί Μεβλάνα, στο Βερολίνο.

Ο Ερντογάν δεν έχει εγκαταλείψει άλλωστε τα σχέδιά του να εξελιχθεί σε ηγέτη των Μουσουλμάνων και στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας ακροδεξιές ισλαμιστικές ομάδες, που συνδέονται με το κόμμα του ΑΚΡ, αλλά και τους Γκρίζους Λύκους. Αλλά τώρα με την τουρκική οικονομία σε τέλμα, υποχρεώνεται ο Ερντογάν να αναζητήσει μια διέξοδο από την Τουρκία, καθώς η κυβέρνησή του χάνει όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Πλανώνται όμως όσοι ελπίζουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα εγκαταλείψει το λεγόμενο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» (Mavi Vatan), την νέο-αποικιακή του πολιτική από την ανατολική Μεσόγειο ,το Αιγαίο και τον Εύξεινο Πόντο ως την Αφρική.

Μόνο που αν και ο Ερντογάν πολλαπλασιάζει τις προκλήσεις του εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, η Ε.Ε. φαίνεται ακόμη απρόθυμη να επιβάλει ουσιαστικές κυρώσεις. Και δεν αποκλείεται, αν η σύνοδος κορυφής γίνει όπως φαίνεται με τηλεδιάσκεψη λόγω της πανδημίας, να μην συζητηθεί και πάλι διεξοδικά το θέμα της Τουρκίας.

«Ο Ερντογάν δεν αντιλαμβάνεται την ευρωπαϊκή υπομονή με ένα συνειδητό πολιτικό όραμα, αλλά τη βλέπει ως σημάδι αδυναμίας και θα συνεχίσει τις προκλήσεις του» προειδοποιεί η ισραηλινή Jerusalem Post. Αλλωστε όπως έλεγε στα μέσα του 19ου αιώνα ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας, Χένρι Πάλμερστον «τα έθνη δεν έχουν μόνιμους εχθρούς ή φίλους, αλλά μόνο μόνιμα συμφέροντα».

Μιχάλης Ψύλος
HellasJournal






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]