Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι δείχνει το «οικογενειακό δράμα» του Ερντογάν για το μέλλον της Τουρκίας


Με τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία ασχολείται η εφημερίδα Financial Times, και ιδιαίτερα με την παραίτηση (αποπομπή κατά άλλους) του γαμπρού του Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊρκ, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι ενδεικτική της «αρχομανίας» του Τούρκου ηγέτη.

Το σημερινό άρθρο με τι τίτλο «Τι δείχνει το "οικογενειακό δράμα" του Ερντογάν για το μέλλον της χώρας και τις τύχες του», ασχολείται ενδελεχώς με το «φαινόμενο Αλμπαιρακ».

Η άνοδος του γαμπρού του προέδρου -και η δραματική πτώση του- είναι μια ιστορία για το πώς η Τουρκία έχει αλλάξει υπό τον έλεγχο του Ερντογάν και για τον χαρακτήρα του, αναφέρει η εφημερίδα.

«Είναι πολύ ενδεικτικό μιας αυταρχικής χώρας», λέει ο Ντάρον Ατσέμογλου, Τούρκος καθηγητής στο MIT και συγγραφέας του βιβλίου "Γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη».

Σύμφωνα με το κείμενο, «το επεισόδιο (με τον Αλμπαϊράκ) είναι μια υπενθύμιση του αδίστακτου ρεαλισμού ενός ανθρώπου για τον οποίο η παραμονή στην εξουσία φαίνεται ακόμα πιο σημαντική από οτιδήποτε άλλο».

Σε δεύτερο άρθρο γνώμης του Ντέιβιντ Γκαρντερ για το ίδιο μέσο, αναφέρεται πως «ο πρόεδρος της Τουρκίας προσβλήθηκε από το "μικρόβιο" της... αρχομανίας θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την οικονομία της χώρας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «Ο γαμπρός του τον είχε ωθήσει να αποπέμψει κεντρικούς τραπεζίτες, που πήγαιναν κόντρα στις προσταγές του και η Τουρκία ξόδεψε περίπου 140 δισ. δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα την τελευταία διετία σε μια απέλπιδα προσπάθεια να φρενάρει την κατρακύλα της τουρκικής λίρας».

«Το AKP, ένα απ' τα πιο επιτυχημένα κόμματα εξουσίας της σύγχρονης εποχής, αδειάζει από στελέχη κι η κατεπείγουσα αλλαγή από τον Erdogan του οικονομικού του επιτελείου φαίνεται δύσκολο να αναστρέψει την κατάσταση...», καταλήγει ο αρθρογράφος.






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]