Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επιτυχής διπλωματία σημαίνει προώθηση των ελληνικών συμφερόντων

 

Η προκλητικότητα της Άγκυρας δεν πρόκειται να υποχωρήσει εάν ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν εξασφαλίσει αποτέλεσμα ικανό να παρουσιασθεί στην Τουρκία και στο Ισλάμ ως επιτυχία

Επιτυχής διπλωματία σημαίνει προώθηση των ελληνικών συμφερόντων όταν ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση συμπεριλαμβάνουν στον στρατηγικό τους προγραμματισμό ακόμη και την Τουρκία.

Η προκλητικότητα της Άγκυρας δεν πρόκειται να υποχωρήσει εάν ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν εξασφαλίσει αποτέλεσμα ικανό να παρουσιασθεί στην Τουρκία και στο Ισλάμ ως επιτυχία. Εξελίξεις στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις υποφώσκουν και δεν μπορούμε να αδιαφορούμε, όπως δεν μένουμε αδιάφοροι μπροστά στην επίδειξη ισχύος του εισβολέα σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην Αμμόχωστο και την ΑΟΖ.

Μέχρι σήμερα ο Πρόεδρος Ερντογάν απλώς διευρύνει την εμπλοκή του σε διάφορα μέτωπα ενθαρρύνοντας κρίσεις και εξασφαλίζοντας ισχυροποίηση της ρωσικής παρουσίας στην περιοχή. Η Τουρκία θεωρεί ότι η εξυπηρέτηση των ρωσικών στρατηγικών επιδιώξεων ενδυναμώνει τον ρόλο, τις παρεμβάσεις και την ενεργειακή στόχευση της. Η επιλογή αφορά κυρίως τον τουρκικό λαό, ο οποίος θα αποφασίσει κατά πόσον η πολιτική του ηγεσία συνεχίζει να του εξασφαλίζει ισχύ, ανάπτυξη και οικονομική ευμάρεια.

Μετέχοντες στις εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής ισχυροποιούμε τη θέση μας και προβαίνουμε σε δράσεις που προωθούν συνέργειες όλων των δρώντων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ενδυνάμωση των σχέσεων μας με πολλές χώρες της γειτονιάς μας, εξελίσσεται δυναμικά και αποφέρει αποτελέσματα. Το πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων του πρωθυπουργού, όπως προετοιμάζεται από τον υπουργό Εξωτερικών, επιβεβαιώνει την οριστικοποίηση των τεχνικών συνομιλιών στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Πολιτικές συνεργασίες και κοινές αμυντικές ασκήσεις, εκπαίδευση και αξιοποίηση οπλικών συστημάτων, αναδεικνύουν το εξαιρετικό επίπεδο σχέσεων που έχει επιτύχει η διπλωματία, με προοπτική συμμετοχής ακόμη και σε προγράμματα συμπαραγωγών και συντήρησης οπλικών συστημάτων. Ενδιαφέρουσα εξέλιξη αποτελεί, επίσης, η στάθμευση αεροσκαφών συμμαχικών χωρών σε αεροδρόμια της Ελλάδος.

Οι δυνατότητες που προωθούνται ανταποκρίνονται στις προσδοκίες για αναβάθμιση κοινών προγραμμάτων εκπαίδευσης, συντήρησης οπλικών συστημάτων και κοινής υλοποίησης αποτρεπτικής στρατηγικής. Πολύπλοκη διαδικασία, αλλά δοκιμασμένη με επιτυχία μέχρι σήμερα. Η στάθμευση και οι κοινές επιχειρήσεις αεροπορικών σχηματισμών του ΝΑΤΟ και τρίτων χωρών σε αεροδρόμια της Ελλάδος και της Κύπρου πυκνώνουν τη ενιαία δύναμη πυρός διευρύνοντας το μήνυμα αποτροπής.

Ίσως ηχεί περίεργα, αλλά διαπιστώνεται, ότι πολύ περισσότερα επιτυγχάνουμε όταν εναρμονίζονται τα συμφέροντά μας με ευρύτερες πολιτικές και στρατηγικές επιδιώξεις.

Οι αμερικανικές εκλογές φέρνουν στην Προεδρεία τον κ. Μπάιντεν. Το αποτέλεσμα εκφράζει τις επιθυμίες του αμερικανικού λαού. Ταυτόχρονα επιβεβαιώνει την απαίτηση του εκλογικού σώματος συνέχισης της πολιτικής που θα εξασφαλίζει την δημοκρατία, οικονομική σταθερότητα, ανάπτυξη, αλλά και προώθηση των γεωστρατηγικών επιδιώξεων, που διατηρούν την ισχύ των ΗΠΑ παγκοσμίως. Το γεγονός αυτό υποχρεώνει όλους τους συνομιλητές των ΗΠΑ να συμπεριλάβουν στον προγραμματισμό τους που αφορά στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον την απαίτηση των Αμερικάνων εκλογέων.

Στη διαδρομή των διμερών μας σχέσεων με τις ΗΠΑ καταγράφονται στιγμές στενότερης συνεργασίας ή αποστασιοποίησης. Τα τελευταία χρόνια η στρατηγική προσέγγιση των δύο χωρών χαρακτηρίζεται από σταθερή αναβάθμιση, που βασίζεται κυρίως στη δημοκρατική σταθερότητα του πολιτεύματός μας και δευτερευόντως στα πολιτικά χαρακτηριστικά των ελληνικών κυβερνήσεων.

Η βελτίωση των σχέσεών μας με το Ισραήλ, οι παραδοσιακές σταθερές σχέσεις με τις Αραβικές χώρες, το Ισλάμ, η ισορροπημένη σχέση με το Ιράν, καθώς και ο σημαντικός ρόλος μας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική συντελούν στη δομημένη σχέση με τις ΗΠΑ, των Δημοκρατικών ή των Ρεπουμπλικάνων. Βέβαια και άλλα στοιχεία υπεισέρχονται δυναμικά στην οριστικοποίηση ή μεταβολή των επιδιωκόμενων όρων συνεργασίας. Ενδεικτικά θα αναφερθούν δύο χαρακτηριστικά πολιτικά γεγονότα. Η αλλαγή πολιτικής της Τουρκίας έναντι του Ισραήλ και η τουρκική διευκόλυνση παρουσίας της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική συνέβαλαν την κατανόηση των ελληνικών θέσεων, από πολλούς συνομιλητές, πράγμα το οποίο ήταν δυσκολότερο τα χρόνια που η Άγκυρα δεν επέλεγε διαδρομές που αντιστρατεύονταν την πολιτική και γεωστρατηγική πολιτική των ΗΠΑ και της Δύσης. Ιδιαίτερα επιβαρύνθηκε η κατάσταση από τις εξοπλιστικές επιλογές της Τουρκίας, τη σχέση της με το Ιράν και βεβαίως τους αδελφούς μουσουλμάνους. Η οικονομική ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας και η συμμετοχή στην ομάδα των 20 οικονομικά αναπτυγμένων χωρώ του κόσμου δημιούργησαν μία εντύπωση "νεόπλουτου περιφερειακού πρωταγωνιστή", που δυστυχώς οδηγεί τον Πρόεδρο Ερντογάν σε μία επικίνδυνη αναζήτηση πρωτοκαθεδρίας, που συγκρούεται με πολλά συμφέροντα στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή. Στις επιλογές που αποσταθεροποιούν την περιοχή και κυρίως τη στρατηγική των ΗΠΑ η απάντηση προς την Τουρκία δίδεται με πολιτικές, αμυντικές, οικονομικές και θρησκευτικές χειρονομίες, όπως η σημαντικότατη συνάντηση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών κ. Πομπέο με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίο, υπογραμμίζοντας προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως προς την Άγκυρα, μεταξύ άλλων σημαντικών μηνυμάτων, ότι για την Υπερδύναμη το διαχρονικό κέντρο της Οικουμενικότητας είναι στο Φανάρι.

Με προσεκτική επόπτευση των διεθνών επιδιώξεων στη Μέση Ανατολή, στο Ιράν, στην περιοχή του Κόλπου και της Βόρειας Αφρικής διαπιστώνονται οι επιθυμίες κυρίως των, δύο παραδοσιακών και της μίας νεότερης, Υπερδυνάμεων. Οι ανταγωνισμοί τους περιπλέκονται από τους ρόλους που διεκδικούν η Τουρκία και το Ιράν. Η κατανόησης όλων των παραμέτρων της διεθνούς πολιτικής, απλών ή συνθετότερων, διευκολύνει τη δρομολόγηση των συμφερόντων μας και την προώθησή τους, χωρίς αποκλεισμούς και αναθεωρητισμούς.

Οι αξιολογήσεις, πολιτικές και οικονομικές, προβλέπουν ουσιαστικές δυνατότητες στην ανάπτυξη της χώρας μας σε περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας. Κάθε προσπάθεια πρόκλησης από την Άγκυρα αντιμετωπίζεται από την Ελλάδα με ορθολογισμό και αποφασιστικότητα με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι θετικές συνολικές αξιολογήσεις που μας αφορούν. Κύριο χαρακτηριστικό των πολιτικών δυνατοτήτων της χώρας μας αποτελεί ο τρόπος που καταγράφονται και αντιμετωπίζονται οι ακρότητες των γειτόνων μας, αλλά και ευρύτερων δυνάμεων που διεκδικούν με τον τρόπο τους ρόλο πολιτικό, οικονομικό, ενεργειακό, θρησκευτικό στην περιοχή μας. Η πολιτικο-οικονομικής διελκυστίνδα στην περιοχή χαρακτηρίζεται ως μακροχρόνιος αγώνας. Οι ελληνικές αντοχές, παρά τις προκλήσεις, αποδεικνύονται μεγάλες, με επιμονή στον κοινό Ευρωατλαντικό προσανατολισμό και την ευρωπαϊκή στρατηγική ενεργειακής ασφάλειας.

Η ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων και ιδιαίτερα όσων συμβαίνουν στις ΗΠΑ παρουσιάζουν σημαντικότατο ενδιαφέρον για να προσδιορίσουμε τα σημεία συμπτώσεως των συμφερόντων μας είτε βελτιωθεί είτε χειροτερέψει η πολιτική σχέση Τουρκίας-ΗΠΑ-Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Θεόδωρος Ι. Θεοδώρου
Έθνος

 






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]