Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται τις αμερικανικές εκλογές και περιφρονεί την Μέρκελ



Κοινή είναι η πεποίθηση που έχει καλλιεργηθεί στους διαδρόμους των Βρυξελλών ότι η Άγκυρα επιδιώκει να εκμεταλλευτεί το κενό ισχύος στην ευρύτερη περιοχή εξαιτίας των επερχόμενων αμερικανικών εκλογών, διακινδυνεύοντας ωστόσο για ακόμη μια φορά τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς η κλιμάκωση της επιθετικότητάς της ενέχει κινδύνους νέας έντασης και ατυχήματος.

Είναι πλέον προφανές ότι στη δεδομένη χρονική συγκυρία ο Ταγίπ Ερντογάν δε δείχνει σημάδια συνεργασίας με τον σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου, θεωρώντας πιθανόν ότι στις αρχές Νοεμβρίου τα ηνία της εξουσίας στις ΗΠΑ θα πάνε στον Τζον Μπάιντεν. Μέχρι τότε λοιπόν η Άγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, κάνοντας τον «νταή» και αδιαφορώντας για τις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα η Άγκυρα γυρίζει την πλάτη στον γερμανικό παράγοντα, με τον οποίο μέχρι πρότινος διατηρούσε προνομιακή σχέση. Ο «ανεξέλεγκτος» Ερντογάν μοιάζει να μην θέλει να ακούσει τίποτα, φέρνοντας ακόμα και την Άνγκελα Μέρκελ σε δύσκολη θέση λόγω της πολύ καλής προσωπικής τους σχέσης.

Στο πλαίσιο αυτό συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες οι «27», με την Ελλάδα να έχει ήδη πετύχει στα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σαφή αναφορά ότι νέες προκλητικές ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας θα έχουν συνέπειες, καθώς η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της.

Στα ίδια συμπεράσματα υπογραμμίστηκε ότι η Τουρκία έχει προθεσμία μέχρι το Δεκέμβριο να αναθεωρήσει τη συμπεριφορά της, καθώς τότε θα υπάρξει συνολική αξιολόγηση της στάσης της. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης και Παρασκευής, ώστε η Ε.Ε να τοποθετηθεί με συγκεκριμένη γλώσσα και να ξεκαθαρίσει τα επόμενα βήματα της Ένωσης έναντι της τουρκικής αδιαλλαξίας.

«Η Ελλάδα κινείται σε όλα τα διπλωματικά επίπεδα αναδεικνύοντας την τουρκική προκλητικότητα που για μια ακόμη φορά τορπιλίζει τη δυνατότητα διαλόγου. Διότι, διάλογος εξυπακούεται ότι δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών. Η διπλωματία θέλει χρόνο για να λειτουργήσει» τονίζει αρμόδια πηγή.

Η εκτίμηση που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι τα επιχειρήματα με τα οποία αποπειράται η Τουρκία να δικαιολογήσει στην εσωτερική και στη διεθνή κοινή γνώμη τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειές της κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας.

Η παρανομία δεν γεννά δίκαιο. Oι κινήσεις που προπαγανδίζει η Τουρκία δεν παράγουν νομιμότητα, ούτε δικαιώματα. Το μόνο που καταφέρνει η τουρκική πλευρά είναι να απομονώνεται όλο και περισσότερο είναι το πλαίσιο πάνω στο οποίο εδράζεται η ελληνική διπλωματία.

Σε κάθε περίπτωση η εικόνα που υπάρχει στην Αθήνα είναι ότι οι «27», όσο και αν ορισμένες χώρες δεν το βλέπουν με τον ίδιο τρόπο, θα αναγκαστούν αργά ή γρήγορα και πάντως μέχρι τον Δεκέμβριο να βάλουν δυνατά στο τραπέζι το θέμα των κυρώσεων, σε μία περίοδο που η τουρκική οικονομία περνάει δύσκολες ώρες.

Κώστας Αλεξανδρής
Liberal




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]