Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Για την ενίσχυση της ελληνικής αποτρεπτικής δύναμης



Του Άγγελου Ζαχαρόπουλου 

Στο φύλλο της 9.10.2020 της Καθημερινής δημοσιεύτηκε επιστολή του Dr Προδρόμου Εμφιετζόγλου (ΠΕ) με τίτλο : "Οι φρεγάτες, το 21, ένα "ταμείο Στόλου"". Διακεκριμένος επιχειρηματίας – κατασκευαστής αλλά και με αναγνωρισμένη προσφορά σε εθνικά, κοινωνικά και πολιτισμικά θέματα, ο ΠΕ, εκφράζει την ανάγκη ενίσχυσης του πολεμικού μας στόλου. Θεωρεί ότι αυτό μπορεί να γίνει αποτελεσματικά με την άμεση προμήθεια και ενοικίαση των πανίσχυρων γαλλικών φρεγατών, με παράλληλη συμφωνία με τη Γαλλία για διπλωματική και στρατιωτική υποστήριξη. Επειδή δε η σχετική δαπάνη είναι πολύ υψηλή, προτείνει τη δημιουργία ενός "Ταμείου Στόλου", υπό την αιγίδα του τ. Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, στο οποίο θα συνεισφέρουν οι απανταχού Έλληνες.

Ο υπογράφων είχε υποβάλλει πρόταση στον Πρωθυπουργό στις αρχές του 2020 για ενίσχυση της αεροπορίας και του στόλου μας με συμβολή στη σχετική δαπάνη των απανταχού Ελλήνων. Η αντίδραση του Πρωθυπουργού υπήρξε θετική με την επιφύλαξη ότι η εν λόγω πρωτοβουλία δεν είναι σκόπιμο να προέλθει από την Κυβέρνηση αλλά από κάποιον ανεξάρτητο φορέα. Κατόπιν τούτου απέστειλα επιστολή προς τους Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του "Ιδρύματος Καραμανλή", κκ. Μολυβιάτη και Αχιλλέα Καραμανλή. Υπήρξε άμεση ανταπόκριση με την παρατήρηση ότι η σκέψη είναι πολύ καλή αλλά το ίδρυμα δεν έχει τις δυνατότητες να αναλάβει την υλοποίησή της. Συνέστησαν δε να αποταθώ στη Βουλή, όπερ και έπραξα με επιστολή προς τον Πρόεδρο κ. Κώστα Τασούλα. Δυστυχώς, δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Ο ΠΕ κοινοποίησε την επιστολή του και στη Βουλή των Ελλήνων. Ελπίζω ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει ανταπόκριση και σχετική συνέχεια. Η Βουλή, αντιπροσωπεύει όλες τις πολιτικές δυνάμεις και έχει οργάνωση ικανή να διεξαγάγει την σχετική εκστρατεία. Όσο για την πρόταση του ΠΕ να ηγηθεί της εν λόγω προσπάθειας ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, συμφωνώ απολύτως και θεωρώ βέβαιο ότι, αν αυτό του ζητηθεί, θα ανταποκριθεί θετικά. Αναμφισβήτητα, η ανάληψη της ηγεσίας από τον τ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, θα προσδώσει στην όλη προσπάθεια ιδιαίτερο κύρος μέσα και έξω από την Ελλάδα.

Όταν έγινε η δική μου πρόταση, δεν είχε ακόμα εμφανιστεί η πανδημία του κορονοϊού για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της οποίας το κόστος των σχετικών μέτρων στήριξης θα ανέλθει σε 21 δισ. ευρώ για το 2020.

Στο διάστημα που μεσολάβησε, οι απειλές της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας πολλαπλασιάστηκαν και έγιναν περισσότερο κυνικές έως χυδαίες, με συνέπεια να φουντώσει ακόμα περισσότερο ο θυμός των Ελλήνων, μαζί με την επιθυμία τους να αντιδράσουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συγκινητικές δηλώσεις συνταξιούχων να εισφέρουν για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων μέρος ή το όλον των αναδρομικών που τους οφείλει το κράτος (επιστολές προς την Καθημερινή, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής εκδήλωσης).

Και, βέβαια, υπάρχουν, μέσα και έξω από την Ελλάδα, πλούσιοι ή πολύ πλούσιοι Έλληνες που θυμωμένοι και εκείνοι από την επιθετική και ταπεινωτική συμπεριφορά της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, θα μιμηθούν τους φτωχούς συνταξιούχους και θα προσφέρουν και εκείνοι από το περίσσευμά τους. Διάβασα πρόσφατα ότι τουλάχιστον δέκα Έλληνες περιλαμβάνονται στη λίστα των πλουσιοτέρων ανθρώπων του πλανήτη. Οπωσδήποτε υπάρχουν σοβαρές δυνατότητες να συγκεντρωθεί ένα σημαντικό ποσό το οποίο θα ελαφρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό για τις δαπάνες ενίσχυσης της αμυντικής ισχύος της χώρας.

Συνεπώς, μπορεί να καταστεί εφικτή και η πρόταση του κ. Εμφεντζόγλου για την άμεση ενοικίαση και αγορά των πανίσχυρων γαλλικών φρεγατών με παράλληλο κλείσιμο της από καιρό εκκολαπτόμενης συμφωνίας αμοιβαίας συνδρομής και βοήθειας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

Αυτό θα συντελέσει στη δημιουργία μιας ισχυρότατης αποτρεπτικής δύναμης την οποία δεν θα μπορεί να αγνοεί πλέον η Τουρκία. Ο Ερντογάν δεν παίρνει χαμπάρι από διεθνείς συνθήκες και τα παρόμοια. Μόνο τη δύναμη υπολογίζει. Έτσι, θα αφεθεί η χώρα να συνεχίσει απρόσκοπτα την αναπτυξιακή της πορεία που θα κορυφωθεί μετά την απομάκρυνση της πανδημίας.

* Ο κ. Άγγελος Ζαχαρόπουλος είναι Επίτιμος Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρ. Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ
Capital



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]