Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το Βερολίνο παίζει βρώμικο ρόλο, ενθαρρύνει τον Ερντογάν


Νέοι εκβιασμοί, όροι και τετελεσμένα

Έρμαιο του στυγνού εκβιασμού του Ταγίπ Ερντογάν επιχειρούν να καταστήσουν την Κύπρο και την Ελλάδα οι καλοθελητές «μεσολαβητές» με πρώτο το Βερολίνο.

Αφού προσέφεραν στον τούρκο ηγέτη ελεύθερο πεδίο για δυο μήνες, τώρα ζητούν από την Αθήνα και την Λευκωσία να δείξουν ελαστικότητα και να αποδεχθούν ως κανονικότητα την παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για τα Βαρώσια, την ανανέωση της παρουσίας του Barbaros στην κυπριακής ΑΟΖ αλλά και τους απαράδεκτους όρους που θέτει η Άγκυρα για την επανέναρξη των Διερευνητικών επαφών.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χέικο Μάας, κανονικά θα έπρεπε να ακυρώσει την περιοδεία του την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη στις τρεις πρωτεύουσες και να μεταβεί μόνο στην Άγκυρα καθώς ο κ. Ερντογάν με τις κινήσεις του δεν προσπαθεί απλώς να επιδείξει την πυγμή του στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αλλά δείχνει να αγνοεί επιδεικτικά και προσβλητικά όλη την Ε.Ε. και την ίδια την Γερμανία.
Το Βερολίνο, την προηγούμενη εβδομάδα μοίραζε… «εγγυήσεις» ότι η κ. Μερκελ έχει εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις από τον κ. Ερντογάν για αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να αποφευχθεί η απόφαση επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία.

Αντ’ αυτού η Τουρκία (αφού απέσυρε το Yavuz που έπρεπε ήδη να είχε επιστρέψει στην βάση του για εργασίες συντήρησης) προχώρησε σε μια προκλητική και για ψυχολογικούς λόγους κίνηση ,καθώς κινείται στην κατεύθυνση υλοποίησης των απειλών για εποικισμό των Βαρωσίων που διαλύουν κάθε ελπίδα για επανέναρξη με σοβαρές προοπτικές των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Και θέλοντας να κάνει επίδειξη ισχύος μια ημέρα μετά την συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβουσογλου και ενώ εκκρεμεί η οριστικοποίηση της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών φροντίζει να τορπιλίσει το κλίμα με την μετακίνηση του Barbaros (που αρχικά θεωρήθηκε ότι πρόκειται περί απόσυρσης του) από τα ανατολικά στα νοτιοδυτικά του νησιού, εκδίδοντας νέα παράνομη NAVTEX για έρευνες μέχρι τις 9 Νοεμβρίου σε περιοχή που επικαλύπτει τα Οικόπεδα 6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Αλλά και σε ότι αφορά την Ελλάδα η Άγκυρα έχει απαιτήσει να γίνουν δεκτοί τρείς όροι προκειμένου να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τρείς αυτοί όροι είναι:
Η δημόσια και επίσημη αποκήρυξη του λεγόμενου Χάρτη της Σεβίλλης,
η αποδοχή συζήτησης και αντιμετώπισης του ζητήματος της αποστρατικοποίησης των νησιών και
η αναστολή /ακύρωση ασκήσεων όσο διαρκούν οι συνομιλίες.

Είναι προφανές ότι η Ελλάδα η οποία ποτέ δεν έχει χρησιμοποιήσει τον λεγόμενο Χάρτη της Σεβίλλης που αποτυπώνει (στο πλαίσιο ενός γενικού χάρτη για τις ΑΟΖ των ευρωπαϊκών κρατών) τις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες στο απώτατο σημείο τους με υπολογισμό πλήρους επήρειας όλων των ελληνικών νησιών, δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να προβεί σε μια τέτοια δήλωση. (Ο Χάρτης αναφέρει ότι πρόκειται για υποθετικά εξωτερικά όρια της ευρωπαϊκής ΑΟΖ).

Γιατί θα πρόκειται για παραίτηση της Ελλάδας από το βασικό διαπραγματευτικό χαρτί της πριν ακόμη καν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση…

Και πάντως το δικαίωμα για πλήρη η μερική επήρεια των ελληνικών νησιών και συγκεκριμένα του Καστελόριζου, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία των δυο πλευρών δεν θα την αποφασίσει ο κ. Ερντογάν ή ο κ. Τσαβούσογλου, αλλά το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Βεβαίως η δημόσια δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε πρόσφατη συνέντευξη του για παράνομη δραστηριότητα του Oruc Reis σε «διεκδικούμενη μη οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα» είναι η πιο ελαστική διατύπωση που μπορεί να υιοθετήσει η Ελλάδα στο θέμα αυτό, καθώς πρακτικά αναγνωρίζει ότι χωρίς συμφωνία οριοθέτησης υπάρχουν «διεκδικήσεις» και όχι «δικαιώματα».
Εκτός συζήτησης είναι για την (οποιαδήποτε) ελληνική κυβέρνηση η αποδοχή συζήτησης του θέματος της αποστρατικοποίησης- αφοπλισμού των νησιών για λόγους που είναι προφανείς και εξηγούνται απλώς και μόνο από την ύπαρξη σε ισχύ του casus belli και των επαναλαμβανόμενων δηλώσεων της τουρκικής ηγεσίας με τις οποίες αμφισβητούνται και διατυπώνονται πλέον ευθείες διεκδικήσεις για ελληνικά νησιά και βραχονησίδες.

Σε ό,τι αφορά τις ασκήσεις ,αποτελεί πάγια επιδίωξη της Τουρκίας η φινλανδοποίηση του Αιγαίου η προβολή του ως θάλασσας ειδικών συνθηκών και βεβαίως οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν και χερσαίο βάθος και άλλες θάλασσες (Μαύρη Θάλασσα) για να εκπαιδευθούν, σε αντίθεση με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, που στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι το Καστελόριζο δεν ασκούνται απλώς, αλλά προασπίζουν την εθνική ασφάλεια και ακεραιότητα. Και η αποδοχή της τουρκικής πρότασης θα οδηγούσε πρακτικά στην αποδοχή της απαίτησης για μη συμπερίληψη των νησιών του Αιγαίου στον σχεδιασμό ασκήσεων με τον ισχυρισμό της υποχρέωσης αποστρατικοποίησης.

Χθες το βράδυ ο κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ΥΠΕΞ Ζαν Υβ Λε Ντριαν και τον ενημέρωσε για την νέα παράνομη τουρκική NAVTEX, αλλά και για το άνοιγμα μέρους του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων από την τουρκική πλευρά.

Τον ενημέρωσε και για τη νεα παράνομη τουρκική NAVTEX για σεισμικές έρευνες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros εντός της της κυπριακής ΑΟΖ από τις 10 Οκτωβρίου μέχρι και τις 9 Νοεμβρίου.

Η ενημέρωση του κ. Λε Ντριάν έγινε λόγω και της χθεσινής (ξημερώματα ώρα Ελλάδας) συζήτησης για τα Βαρώσια στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, του οποίου η Γαλλία είναι μόνιμο μέλος, καθώς και της συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

Η νέα τουρκική NAVTEX:

TURNHOS N/W : 1257/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 09-10-2020 19:42)

TURNHOS N/W : 1257/20
MEDITERRANEAN SEA
1.SEISMIC SURVEY, BY R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, M/V TANUX-1 AND R/V APOLLO MOON FROM 100900Z OCT 20 TO 092059Z NOV 20 IN AREA BOUNDED BY;
33 55.20 N – 031 29.40 E
33 51.47 N – 031 46.38 E
33 47.27 N – 032 16.10 E
33 55.78 N – 032 16.12 E
33 59.57 N – 031 46.55 E
34 03.33 N – 031 29.30 E
5 NM BERTH REQUESTED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 092059Z NOV 20.

Liberal




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]