Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σε διαρκή επιφυλακή η Αθήνα για την τουρκική προκλητικότητα


Της Νίκης Ζορμπά

Σε διαρκή επιφυλακή βρίσκεται η Αθήνα, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τα παιχνίδια με τη φωτιά, ανανεώνοντας τη μία Νavtex μετά την άλλη και παρατείνοντας το σουλάτσο του στην περιοχή, χωρίς καμία διάθεση έμπρακτης αποκλιμάκωσης.
Εντάσεις

Η κυβέρνηση περιμένει –ως έχει διαμηνύσει διεθνώς– από τον Τούρκο πρόεδρο να αποδείξει εν τοις πράγμασι ότι επιθυμεί την αποκλιμάκωση, καθώς έως τώρα δεν έχει δώσει κανένα "σήμα" προς αυτή την κατεύθυνση.

Αντιθέτως, ακόμα και σε ρητορικό επίπεδο, η Άγκυρα συνεχίζει να παριστάνει τον "νταή" της γειτονιάς, με ευθείες απειλές προς την Ελλάδα και τους συμμάχους την ώρα που υποτίθεται δηλώνει ανοιχτή για "διάλογο" (αλλά χωρίς... όρους).

Ουδείς από την κυβέρνηση, συνεπώς, αποκλείει το ενδεχόμενο ο Τούρκος πρόεδρος να ανανεώσει ξανά τη Navtex που λήγει την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου και να παρατείνει την παραμονή του στην περιοχή, κλιμακώνοντας την ένταση εάν επιλέξει να "κατέβει" και προς την Κρήτη.

Στην περίπτωση αυτή, το παιχνίδι της Άγκυρας αγριεύει ακόμα περισσότερο, δείχνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις του: να προκαλέσει την ελληνική πλευρά και να της χρεώσει ένα ενδεχόμενο "θερμό" επεισόδιο.

Από την Αθήνα είναι ξεκάθαρη η στρατηγική στις επ' αυτού τουρκικές βλέψεις: Ψυχραιμία στο "πεδίο", άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, "διασυρμός" Ερντογάν διεθνώς, ώστε να εκτίθεται πέραν πάσης αμφιβολίας ακόμα και στους πιο "φιλότουρκους" συμμάχους και σταθερή γραμμή: διάλογος μόνο έπειτα από αποκλιμάκωση και μόνον για τις θαλάσσιες ζώνες.

Στο πλαίσιο αυτό, το διπλωματικό ντεμαράζ της κυβέρνησης θα συνεχιστεί με κύριο στόχο κατ' αρχάς να πιεστεί ο Ταγίπ Ερντογάν σε άμεση αποκλιμάκωση της έντασης που προκαλεί με την προκλητική στάση του έναντι όλων.


Παρέμβαση Τραμπ

Στην Αθήνα, ως φυσικό, σπουδαιολόγησαν ως βαρύνουσας σημασίας την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να δραστηριοποιηθεί ο ίδιος, πέραν των αυστηρών μηνυμάτων που εξέπεμψε προς την Άγκυρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το γεγονός δε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τον πρωθυπουργό όχι μόνον πριν, αλλά και μετά την επικοινωνία του με τον Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζοντας ανησυχία για τυχόν ανάφλεξη, είναι ενδεικτικό της αναστάτωσης που επικρατεί στην Ουάσινγκτον να μη γίνει η Ανατολική Μεσόγειος "Κούγκι", και δη μέσω θερμού επεισοδίου μεταξύ δύο νατοϊκών συμμάχων.

"Ξύπνησε" και ο Στόλτενμπεργκ

Την κρισιμότητα της κατάστασης, εξάλλου, καταδεικνύει και το γεγονός ότι αίφνης "ξύπνησε" και ο συνήθως νίπτων τας χείρας του για τις τουρκικές προκλήσεις γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Μετά την πάγια τακτική των ίσων αποστάσεων που τηρεί μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας (εν πολλοίς κλείνοντας το μάτι, διά της ανοχής, στην Τουρκία), ο γ.γ. του ΝΑΤΟ διαμήνυσε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία "μελετά τρόπους" προκειμένου να αποφευχθούν συγκρούσεις λόγω ατυχήματος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χωρίς να είναι ιδιαιτέρως διαφωτιστικός στο ποιες είναι οι λεπτομέρειες αυτών των μεθόδων, ο κ. Στόλτενμπεργκ έδωσε ένα "περίγραμμα", σε συνέντευξή του, έπειτα από συνάντηση με τους υπουργούς Εθνικής Αμύνης της Ε.Ε.:

1. Η Συμμαχία εξετάζει τα λεγόμενα μέτρα απεμπλοκής προκειμένου να αποφευχθούν πιθανά ναυτικά επεισόδια.

2. "Εξετάζει την πιθανότητα ανάπτυξης μηχανισμών από πλευράς NATO για την αποφυγή περιστατικών και ατυχημάτων, ένα πλέγμα μηχανισμών απεμπλοκής", ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του μετά τη συνάντησή του με τους υπουργούς Άμυνας των χωρών-μελών της Ε.Ε.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, πάντως, "έδειξε" προς Βερολίνο για τη δυνατότητα έμπρακτης μεσολαβητικής προσπάθειας αποκλιμάκωσης της έντασης.

Ο ρόλος Μέρκελ

Προφανώς η "επένδυση" σε πυροσβεστική παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου δεν γίνεται αδίκως από το ΝΑΤΟ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει πολλαπλούς λόγους να μη θελήσει να "κάτσει στραβή" μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στη... βάρδια της γερμανικής προεδρίας της Ε.Ε., ήτοι στη δική της, η οποία δεν έχει ξεκινήσει και με τους καλύτερους "οιωνούς".

Επιπλέον, η Άνγκελα Μέρκελ διατηρεί καλή και ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος στην παρούσα φάση εμφανίζεται "ανεξέλεγκτος", με εμμονή στη βαθμηδόν εφαρμογή των αναθεωρητικών του σχεδίων.

Η πρώτη μεσολαβητική προσπάθεια του Βερολίνου κατέληξε, ως γνωστόν, σε ναυάγιο και είναι κρίσιμο ζητούμενο εάν αυτή η νέα απόπειρα θα έχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα: να μαζέψει ο Ερντογάν τα "πλωτά παιχνίδια" του, αποκλιμακώνοντας τις προκλήσεις.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]