Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η στροφή της Κύπρου στη Δύση και η φυγή των Ρώσων


To τέλος των μέχρι σήμερα οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία –στο οποίο εκτός απροόπτου οδηγείται η Κυπριακή Δημοκρατία– ενδεχομένως να αποτελέσει κεφάλαιο μελέτης και ανάλυσης από τους οικονομολόγους του κοντινού μέλλοντος. Μία ανάλυση η οποία θα ξεκινά από όταν άρχισαν οι επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, την εξέλιξή τους και την επικείμενη πράξη αλλαγής της συμφωνίας αποφυγής της διπλής φορολογίας, όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος".

Μετά από τη συνομιλία Νίκου Αναστασιάδη με Βλαντιμίρ Πούτιν την περασμένη Πέμπτη, όπου έγινε αντιληπτό πως η ρωσική πλευρά δεν πρόκειται να διαφοροποιήσει τις προθέσεις της για αλλαγή της φορολογικής συμφωνίας ώστε να μπορεί να φορολογεί έσοδα από μερίσματα και τόκους με 15%, ξεκίνησε ακόμα πιο έντονα η συζήτηση σε σχέση με το πώς οδηγήθηκαν οι εξελίξεις σ’ αυτό το σημείο.

Στην πραγματικότητα και κοιτάζοντας στο πρόσφατο παρελθόν, μπορεί εύκολα να εξαχθεί το συμπέρασμα πως επρόκειτο για αναμενόμενη εξέλιξη. Υπήρξαν πολλές και σημαντικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια, οι οποίες έπληξαν ανεπανόρθωτα τις οικονομικές και επιχειρηματικές σχέσεις των δύο πλευρών και οι περισσότερες προέρχονταν από την κυπριακή πλευρά.


Χιλιάδες Ρώσοι έχασαν καταθέσεις από το κούρεμα, πολλοί εξ αυτών λίγο αργότερα έχασαν και τις μετοχές που είχαν στην Τράπεζα Κύπρου λόγω της αύξησης κεφαλαίου που διενεργήθηκε το 2014. Στη συνέχεια και υπό την πίεση ευρωπαϊκών και αμερικανικών Αρχών, οι Ρώσοι επιχειρηματίες αντιμετωπίζονταν ως ανεπιθύμητοι από τις κυπριακές τράπεζες. Ενδεχομένως εδώ να έγινε και το μεγαλύτερο λάθος, καθώς υπό την πίεση της Δύσης, βρέθηκαν όλοι οι Ρώσοι που έκαναν συναλλαγές με κυπριακές τράπεζες, στο ίδιο καλάθι. Επί της ουσίας δεν διαχωρίζονταν ως έπρεπε οι προβληματικές από τις καλές περιπτώσεις πελατών, με αποτέλεσμα όλοι να δυσκολεύονται να κάνουν ακόμα και τις πιο απλές πράξεις. Εξέλιξη που οδήγησε το Ρώσο πρέσβη, Stanislav Osachi, να κάνει δημόσια δήλωση επί του θέματος τον Νοέμβριο του 2018: "η εκστρατεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για να εντοπίσει και να κλείσει τις λεγόμενες εταιρείες-κέλυφοι, οδήγησαν στο κλείσιμο δεκάδων χιλιάδων τραπεζικών λογαριασμών Ρώσων πελατών στις κυπριακές τράπεζες, ενώ κάποιες μεγάλες ρωσικές εταιρείες έχουν ήδη αποχωρήσει από το νησί ή σκέφτονται να το πράξουν". Πράγματι, η συγκεκριμένη οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας για τις εταιρείες-κέλυφος ενδεχομένως να αποτέλεσε το τελειωτικό κτύπημα για τις ήδη τεταμένες σχέσεις. Μπορεί η οδηγία να άνοιξε τον δρόμο για περισσότερες δυτικές τράπεζες να προσφέρουν υπηρεσίες ανταπόκρισης στις κυπριακές για λογαριασμούς σε δολάριο, ωστόσο, οδήγησε πολλές εταιρείες ρωσικών συμφερόντων να αποχωρήσουν από την Κύπρο. Και ειδικά όταν έγινε αντιληπτό πως το αγγλικό κείμενο της Οδηγίας που τελικά δημοσιεύτηκε, ήταν διαφορετικό από αυτό που είχε συμφωνηθεί κατά τη διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους και από αυτό που ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας.

Τελευταία ενέργεια που φαίνεται να ενόχλησε τη ρωσική πλευρά είναι η απόφαση για ανάκληση της κυπριακής υπηκοότητας από Ρώσους, ανάμεσα τους και ο γνωστός επιχειρηματίας Όλεγκ Ντεριπάνσκα.

Τα τελευταία χρόνια τίθεται έντονα το ερώτημα κατά πόσο η Κύπρος έχει εγκαταλείψει τη Ρωσία για τα… μάτια της Δύσης, και πιο συγκεκριμένα των ΗΠΑ. Η διπλωματική απάντηση είναι πως η "Κύπρος ως χώρα-κράτος της ΕΕ πάντοτε ενεργεί με γνώμονα κτλ κτλ". Στην πραγματικότητα, όντως τα τελευταία χρόνια η Κύπρος έκανε στροφή 180 μοιρών προς τη Δύση. Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ έγιναν στενότερες, οι επισκέψεις αμερικανών αξιωματούχων στο νησί πυκνότερες, οι "παροτρύνσεις" πιο έντονες. Αυτή η στροφή είχε και θετικές συνέπειες, όπως η κάθοδος ανταποκριτριών τραπεζών, αλλά όπως μαρτυρούν οι πρόσφατες εξελίξεις είχε και αρνητικές με πραγματικό κόστος για την οικονομία. Το παιχνίδι ισορροπίας μεταξύ ανατολής και δύσης δεν πέτυχε και απομένει πλέον να διαφανεί αν αυτή η αλλαγή των τελευταίων ετών, μεσοπρόθεσμα θα αποδειχθεί ως η καταλληλότερη. Κάποιοι βέβαια θα πουν πως δεν υπήρχε άλλη επιλογή.

Philenews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]