Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

"Σύσταση" Ρωσικής Δούμας προς Τουρκία


«Μην αλλάξετε την απόφαση του Ατατούρκ για την Αγία Σοφία»

Να μην αναθεωρήσουν την απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος ο οποίος μετέτρεψε την Αγία Σοφία «σε σύμβολο ειρήνης και διαθρησκευτικής ομόνοιας για πολλά χρόνια», καλεί με διάγγελμά της προς τα μέλη της τουρκικής εθνοσυνέλευσης η ρωσική Δούμα, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Tass.

«Τα μέλη της Κρατικής Δούμας της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας απευθύνουν έκκληση στους ομολόγους τους, μέλη της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, σε σχέση με τις τουρκικές αρχές, να εξετάσουν ένα ευαίσθητο ζήτημα για τους πολίτες μας σχετικά με την αλλαγή του καθεστώτος του Μουσείου Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη» αναφέρει στο διάγγελμά τους τα μέλη της ρωσικής Δούμας, σημειώνοντας πως πρόκειται για «ένα εξέχων μνημείο της βυζαντινής αρχιτεκτονικής, παγκόσμιο αριστούργημα, το οποίο έχει συμπεριληφθεί στη λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO».


Τονίζει ακόμα πως «το καθεστώς του μουσείου, το οποίο το συγκρότημα του ναού απέκτησε το 1935 με απόφαση του πρώτου Προέδρου της Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, επέτρεψε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στον ναό για τον μέγιστο δυνατό αριθμό ανθρώπων, να δείξει προσωπικά τον σεβασμό προς την πνευματική κληρονομιά και τις πολιτιστικές παραδόσεις των προγόνων μας. Εκατομμύρια πιστοί στον κόσμο σήμερα δοξάζουν την Αγία Σοφία» και προσθέτει πως «ο ναός, που ανεγέρθηκε τον 6 ο αιώνα, αποτελεί ένα μεγαλειώδες χριστιανικό ιερό».

Οι βουλευτές της Κρατικής Δούμας αναφέρουν πως «είναι πεπεισμένοι ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα, ώστε να προληφθεί η ζημιά, η οποία θα μπορούσε να προκληθεί από μια βεβιασμένη αλλαγή του καθεστώτος του μουσείου παγκόσμιας κλίμακας» και απευθύνουν έκκληση: «οι βουλευτές της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας να αναλύσουν πολύπλευρα την κατάσταση» καθώς και να «επιδειχθεί σοφία και να μην αναθεωρηθεί η απόφαση του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, με την οποία για πολλά χρόνια η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε Σύμβολο ειρήνης και διαθρησκειακής ομόνοιας».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]