Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ποιες υπηρεσίες πρόσφερε ο Τραμπ στον Ερντογάν;


Φοβερές οι αποκαλύψεις του Τζον Μπόλτον

Στο βιβλίο του με τίτλο “The Room Where It Happened,” ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον περιγράφει διάφορα επεισόδια όπου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την προθυμία του να σταματήσει έρευνες για «εγκληματικές πράξεις» ξένων χωρών και ξένων ηγετών.

Μερικές σελίδες του βιβλίου διέρρευσαν στις εφημερίδες New York Times, Washington Post και Wall Street Journal.

Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες είναι η Τουρκία και ανάμεσα σε αυτούς τους ηγέτες, στους οποίους έκανε χάρες ο κ. Τραμπ, είναι ο πρόεδρός της, Ταγίπ Ερντογάν

«Στην πραγματικότητα», γράφει, ήταν πρόθυμος να σταματήσει δικαστικές υποθέσεις, «για να προσφέρει προσωπικές εύνοιες σε δικτάτορες που του άρεσαν». Ο κ. Μπόλτον αναφέρει συγκεκριμένα υποθέσεις που αφορούσαν μεγάλες εταιρείες στην Κίνα και την Τουρκία, όπως σημειώνει η εφημερίδα New York Times, που κάνει την αποκάλυψη.

«Το μοτίβο έμοιαζε με παρεμπόδιση της δικαιοσύνης ως τρόπο ζωής, τον οποίο δεν μπορούσαμε να δεχτούμε», γράφει ο κ. Μπόλτον, προσθέτοντας ότι ανέφερε τις ανησυχίες του στον υπουργό Δικαιοσύνης, Γουίλιαμ Μπαρ.


Ο κ. Μπόλτον, ωστόσο, δεν είχε τίποτα άλλο παρά περιφρόνηση για τους Δημοκρατικούς, που κατηγόρησαν τον κ. Τραμπ, λέγοντας ότι ακολούθησαν «κακή πρακτική», περιορίζοντας την έρευνά τους στο ζήτημα της Ουκρανίας και προχωρώντας πολύ γρήγορα για τους δικούς τους πολιτικούς λόγους.

Αντ ‘αυτού, είπε ότι θα έπρεπε επίσης να εξετάσουν πώς ο κ. Τραμπ ήταν πρόθυμος να παρέμβει σε έρευνες για εταιρείες όπως η τουρκική Halkbank για να ευνοήσει τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν ή την ZTE της Κίνας για να ευνοήσει τον κ. Σι Τζινπίνγκ.

Τον Μάιο του 2018, αναφέρει ο Μπόλτον σύμφωνα με την Washington Post, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν παρέδωσε στον κ. Τραμπ ένα σημείωμα στο οποίο ισχυριζότανότι είναι αθώα μια τουρκική εταιρεία, που βρισκόταν υπό έρευνα από τον εισαγγελέα της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης για παραβίαση των ιρανικών κυρώσεων.

«Ο Τραμπ έπειτα είπε στον Ερντογάν ότι θα φροντίσει τα πράγματα, εξηγώντας ότι οι εισαγγελείς της Νότιας Περιφέρειας δεν ήταν δικοί του, αλλά άνθρωποι του Ομπάμα, ένα πρόβλημα που θα επιλυόταν όταν τους αντικατθιστούσε από δικούς του», γράφει ο Μπόλτον.

Σε ένα σημείο, ο Μπόλτον λέει ότι έμαθε ότι ο Κούσνερ επρόκειτο να τηλεφωνήσει στον υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας, επειδή ήταν επίσης γαμπρός του Ερντογάν.

«Ενημέρωσα τον Πομπέο και τον Μνούτσιν (υπουργός Οικονομικών) για αυτό το νέο “κανάλι γαμπρού» και και οι δύο εξερράγησαν. Ο Πομπέο ήταν εξοργισμένος, γράφει ο Μπόλτον, “γιατί αυτό ήταν ένα ακόμη παράδειγμα του Κούσνερ να κάνει, δηλαδή, διεθνείς διαπραγματεύσεις που δεν θα έπρεπε να κάνει (μαζί με το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή).”

ΕΞΑΛΛΟΥ: Ο κ. Τραμπ δεν φαίνεται να γνωρίζει, για παράδειγμα, ότι η Βρετανία είναι πυρηνική δύναμη και κάποια φορά ρώτησε αν η Φινλανδία είναι μέρος της Ρωσίας, γράφει ο κ. Μπόλτον.

Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας υποστηρίζει ότι ήρθε πιο κοντά στην απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από το ΝΑΤΟ από ό, τι ήταν προηγουμένως γνωστό.

Ισχυρίζεται ότι ακόμη και κορυφαίοι σύμβουλοι του, που θεωρούν τον εαυτό τους πιστό στον κ. Τραμπ, τον κοροϊδεύουν πίσω από την πλάτη του.

Κατά τη συνάντηση του κ. Τραμπ το 2018 με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με το βιβλίο, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έγραψε στον κ. Μπόλτον ένα σημείωμα που υποτιμούσε τον πρόεδρο, λέγοντας: «Λέει μπούρδες» (“He is so full of shit”).

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]