Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επιφυλακή στο Αιγαίο


Φόβοι για νέο κύμα μεταναστών από την Τουρκία

Η εικόνα της τουρκικής ακταιωρού να συνοδεύει λέμβο με μετανάστες στα ελληνικά χωρικά ύδατα, μπορεί να είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στα μάτια των λιμενικών τα τελευταία χρόνια, ωστόσο εκφράζονται φόβοι πως στο Αιγαίο θα ρίξει το βάρος των προκλήσεων η Άγκυρα. Άλλωστε το καλοκαίρι καταγράφονται κυρίως οι μεγαλύτερες σε αριθμό μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, λόγω των καλών καιρικών συνθηκών που επικρατούν.

Παράλληλα η Τουρκία δύσκολα θα στείλει πλέον αυτή την φορά πρόσφυγες προς τον Έβρο μετά την ήττα που υπέστη τον Μάρτιο.

Το υπουργείο Ναυτιλίας βρίσκεται σε διαρκή συναγερμό. Οι περιπολίες έχουν αυξηθεί σημαντικά και μαζί με τα σκάφη της Frontex δημιουργείται ένα πλωτό φράγμα απέναντι στο έργο των διακινητών. Παράλληλα έχουν ενισχυθεί σημαντικά και ο αριθμός των ανδρών και των γυναικών στο λιμενικό σώμα, όπως και ο εξοπλισμός των σκαφών με σύγχρονα μέσα.

Στα νησιά επικρατεί έντονη ανησυχία για νέο προσφυγικό κύμα που θα δυσκολέψει ακόμη περαιτέρω την κατάσταση που επικρατεί, παρά τις πρώτες κινήσεις αποσυμφόρησης που βρίσκονται σε εξέλιξη.


Φόβοι για θερμό επεισόδιο

Η Τουρκία εξακολουθεί να προκαλεί σε πολλά μέτωπα. Γεωτρήσεις νότια της Κρήτης, απειλές για άνοιγμα των συνόρων στους μετανάστες, αλλά και με την προσβολή του θρησκευτικού συναισθήματος και την πρόθεση του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί. Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρα με οποιοδήποτε τρόπο.

Το γεγονός ότι πληθαίνουν οι δηλώσεις που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο πολεμικής εμπλοκής με την Τουρκία, δείχνουν πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει ένα θερμό επεισόδιο με την Άγκυρα.

Η αρχή έγινε με τον επικεφαλής εθνικής ασφαλείας Αλέξανδρο Διακόπουλο στο "Open" "αν χρειαστεί θα δράσουμε και στρατιωτικά", ακολούθησε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στο "Star" "είμαστε έτοιμοι και για στρατιωτική εμπλοκή", συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον "Alpha" "Προετοιμαζόμαστε για τα πάντα" ενώ ο Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε με νόημα, "Είμαστε απολύτως έτοιμοι για όλα τα σενάρια. Υπάρχει ένα επιχειρησιακό σχέδιο".

Με άρθρο του στα ΝΕΑ ο Θάνος Ντόκος απάντησε ουσιαστικά στην επιδίωξη της Τουρκίας για ένα θερμό επεισόδιο προκειμένου να σύρει την Ελλάδα σε πολιτική διαπραγμάτευση ώστε να νομιμοποιήσει η Άγκυρα τις προκλητικές επιδιώξεις της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

"Οι μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις (τύπου Γαλάζιας Πατρίδας και τουρκολυβικού μνημονίου) και τα τερτίπια περί γκρίζων ζωνών και αποστρατιωκοποιήσεις νήσων δεν θα οδηγήσουν σε ελληνική υποχώρηση, ούτε σε μια αμιγώς πολιτική διαπραγμάτευση, όπως φαίνεται να είναι η τουρκική επιδίωξη, αλλά σε μια σκλήρυνση της ελληνικής στάσης και έναν ψυχρό πόλεμο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο".

Δένδιας: Θα αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη του στο Έθνος της Κυριακής αναφέρεται στις διπλωματικές ενέργειες που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και προειδοποιεί την Άγκυρα πως η συνθήκη της Λωζάνης μπορεί να της γυρίσει μπούμερανγκ.

"Είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια, από όπου και αν προέρχεται. Εξυπακούεται ότι έχουμε εξετάσει πολλά διαφορετικά σενάρια" τονίζει ο Νίκος Δένδιας και προσθέτει "οι αναθεωρητισμοί και τα περί "γκρίζων ζωνών” θα μπορούσαν να της γυρίσουν μπούμερανγκ".

Παράλληλα σημειώνει με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Είμαστε φιλειρηνική χώρα, προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και επιδιώκουμε τη συνεργασία όλων των κρατών. Δεν πρόκειται, όμως, να απεμπολήσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, και αν κάποιος στραφεί εναντίον μας, είναι συνταγματική μας υποχρέωση να υπερασπιστούμε τη χώρα".

Η Άγκυρα προκαλεί και μέσω fake news

Στην στρατηγική των προκλήσεων η Άγκυρα έχει εντάξει για τα καλά και τις ψευδείς ειδήσεις από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Η τακτική αυτή ξεκίνησε ουσιαστικά τον Μάρτιο, όταν έβλεπαν ότι ναυαγούσε το σχέδιο τους να περάσουν χιλιάδες μετανάστες τα ελληνικά σύνορα στις Καστανιές ξεκίνησαν τα fake news, περί πυροβολισμών και νεκρών μεταναστών που ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν.

Το ίδιο συνέβη και πριν λίγες ημέρες όταν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν πυροβολισμούς στην Αδριανούπολη ενώ ανάλογα περιστατικά ψευδών ειδήσεων έχουν δημοσιευτεί και για την στάση του λιμενικού απέναντι στους μετανάστες στο Αιγαίο.

Το ίδιο έγινε και πρόσφατα με την επέκταση του φράγματος στον Έβρο όταν ισχυρίστηκαν πως μπήκαν στα ελληνικά σύνορα, Τούρκοι στρατιώτες. Την ψευδή αυτή είδηση την υιοθέτησε όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ γεγονός που προκάλεσε σκληρή πολιτική αντιπαράθεση, με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας να αποδομούν πλήρως τους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]