Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Ρώσοι μιλάνε για τη δεύτερη κατάκτηση της Αγίας Σοφίας


Γιατί ο Ερντογάν θέλει να την κάνει τζαμί;

Η ηλεκτρονική εφημερίδα Russkaya Vesna αναδημοσιεύει άρθρο στην ιστοσελίδα strana.ua, που υπογράφει η Αλεξάντρα Χάρτσενκο με τίτλο «Η δεύτερη κατάκτηση της Αγίας Σοφίας. Για ποιο σκοπό ο Ερντογάν θέλει να μετατρέψει τον ναό σε τζαμί και γιατί οι Έλληνες ετοιμάζονται για πόλεμο», και αναφέρει:

Τελευταία, στην Τουρκία γίνεται ένα δεύτερο θρησκευτικό σκάνταλο, το οποίο απειλεί την έναρξη μιας μεγάλης σύγκρουσης με τους ορθόδοξους γείτονές της, Ελλάδα και Ρωσία.

Δεν πρόλαβε να κοπάσει ο θόρυβος μετά από τις προσπάθειες των τουρκικών αρχών να επαναφέρουν την υπόθεση υποστήριξης πραξικοπήματος εναντίων του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, Βαρθολομαίου, ο οποίος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας του Ποροσένκο παρέδωσε Τόμο Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία, όταν ανέκυψε και νέο ζήτημα.

Οι Τούρκοι εξέφρασαν την επιθυμία τους να μετατρέψουν τον ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί.


Ο πρώην ορθόδοξος ναός των βυζαντινών χρόνων είχε ήδη μετατραπεί σε τζαμί μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς, τώρα όμως είναι μουσείο και μνημείο της UNESCO.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν έδωσε εντολή στους βοηθούς του να μελετήσουν εκ νέου τη δυνατότητα μετατροπής του ναού σε τζαμί, γράφει η εφημερίδα Hurriyet.

Στις 2 Ιουλίου το Συμβούλιο της Επικράτειας της Τουρκίας πρέπει να ανακοινώσει την απόφασή του σχετικά με αυτό το αμφισβητούμενο ζήτημα.

“Οι τουρίστες θα μπορούν να επισκεφτούν τον ναό της Αγίας Σοφίας, αν γίνει τζαμί. Όπως γίνεται με το Μπλε Τζαμί στην πλατεία Σουλταναχμέτ. Αυτό πρέπει να αποφασιστεί από το έθνος μας”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

Οι προσθέσεις της Τουρκίας προκάλεσαν αντιδράσεις στον ορθόδοξο κόσμο.

Η γειτονική Ελλάδα, με την οποία η Τουρκία έχει παλιές διαφωνίες σε διάφορα θέματα, δέχτηκε το γεγονός αυτό ως επίθεση εναντίον του χριστιανικού κόσμου, γιατί στον ναό διασώθηκαν παλιές βυζαντινές τοιχογραφίες και ο ναός εκλαμβάνεται από πολλούς ως ένα σύμβολο του χριστιανισμού.

Το θέμα του ναού μπορεί να γίνει θρυαλλίδα για τη σύγκρουση μεταξύ των χωρών, οι οποίες ούτως ή άλλως βρίσκονται σε ένταση λόγω της διαφωνίας σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και της μεταναστευτικής κρίσης.

Μερικοί ειδικοί δεν αποκλείουν ακόμη και πολεμική σύρραξη

Αθήνα και Άγκυρα έχουν ήδη ανταλλάσσει έντονες δηλώσεις.

“Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσει η Ελλάδα αυτή τη συμπεριφορά, η οποία γενικά έχει μια τάση αυξανόμενης επιθετικότητας, είναι, αφενός, να εξαντλεί όλα τα διπλωματικά της όπλα, και από την άλλη, να μεριμνά για την αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων. Δε το επιθυμούμε, αλλά θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε απόλυτο βαθμό”, δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος, Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό Star.

Οι Τούρκοι απάντησαν ότι μάλλον ξέχασαν να ρωτήσουν του Έλληνες.

“Άραγε πρέπει να ζητήσουμε άδεια από άλλους σε ποιο μέρος της Τουρκικής Δημοκρατίας θα διαβάζουμε το Αζάν ή το Κοράνι; Η Ελλάδα είναι τελευταία χώρα που μπορεί να παραδώσει μαθήματα στην Τουρκία σε αυτό το ζήτημα. Η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς τζαμί είναι η Αθήνα. Η Αγία Σοφία είναι ιδιοκτησία της Τουρκικής Δημοκρατίας και κατακτήθηκε”, αντέδρασε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η κατάσταση γύρω από την Αγία Σοφία δεν θα προσθέσει κάτι επιπλέον στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, με την οποία, από τα τέλη του Φεβρουαρίου, παραλίγο να έρθει σε σύγκρουση στη Συρία.

Εντωμεταξύ, ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο ΥΠΑΜ Σεργκέι Σοϊγκού ακύρωσαν την προγραμματισμένη για τις 14 Ιουνίου επίσκεψη στην Τουρκία, οι λόγοι δεν αναφέρονται, ωστόσο, το σκάνδαλο της Αγίας Σοφίας, σύμφωνα με ειδικούς, μπορεί να είναι ένας από αυτούς (παράλληλα με μια σειρά άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με τη Συρία και τη Λιβύη).

Εκτός τούτου, ακόμα και ανάμεσα στους μουσουλμάνους, η δήλωση του Ερντογάν προκάλεσε αντιδράσεις.

Ο πνευματικός ηγέτης της Αιγύπτου, με την οποία επίσης η Τουρκία βρίσκεται σε ένταση, κατηγόρησε τον Ερντογάν για χρήση των θρησκευτικών ζητημάτων για να πετύχει τους προσωπικούς του σκοπούς με σκοπό την ίδρυση χαλιφάτου.

“Ο Ερντογάν συνεχίζει να χρησιμοποιεί τη θρησκεία χάριν των προσωπικών του φιλοδοξιών για να εντατικοποιήσει τις διώξεις στη χώρα του και να στηρίξει την ιδέα του χαλιφάτου στο εξωτερικό. Η κατάκτηση της Κωνσταντινουπόλεως αποτελεί την μεγαλύτερη κατάκτηση, που πραγματοποιήθηκε από τον Τούρκο Σουλτάνο Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ. Ο Μεχμέτ δεν έχει καμία σχέση με τον Ερντογάν”, αναφέρει η Μουφτεία της Αιγύπτου σε ανακοίνωση της στην ιστοσελίδα της στο Facebook.

Για ποιο σκοπό οι Τούρκοι άρχισαν να ανασκαλεύουν το ευαίσθητο διαθρησκευτικό ζήτημα και τι σημαίνει αυτό για την Ουκρανία, αναλύει η έκδοση “Strana”.

Διαμαρτυρίες των Ελλήνων και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας, σιωπή του Βαρθολομαίου και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας

Στα τέλη Μαΐου ακόμη, προς τιμήν της λήξης του Ραμαζανίου, στον ναό διαβάστηκε η σούρα του Κορανιού Αλ-Φατίχ με αφορμή την επέτειο της κατάκτησης της Κωνσταντινουπόλεως από τους Τούρκους. Ήδη τότε αυτό προκάλεσε έντονη αντίδραση στον χριστιανικό κόσμο. Οι αρχές της Ελλάδος αποκάλεσαν αυτό το γεγονός προσβολή της διεθνούς κοινότητας και πρόκληση των θρησκευτικών συναισθημάτων των χριστιανών σε όλο τον κόσμο.

Αντέδρασε και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία

“Οποιαδήποτε προσπάθεια αυτή τη στιγμή να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, που λειτουργεί σήμερα ως μουσείο, θα οδηγήσει σε αλλαγές και παραβίαση των εύθραυστων διαθρησκευτικών ισορροπιών, που έχουν δημιουργηθεί”, δήλωσε ο επικεφαλής του συνοδικού τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του ρωσικού Πατριαρχείου, μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

Ενώ ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος, που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, προς το παρόν σιωπά. Στο περιβάλλον των ειδικών αναλυτών, συνδέουν την απουσία αντίδρασης εκ μέρους του Βαρθολομαίου με την απόλυτη εξάρτησή του από τις τουρκικές αρχές, κυρίως στο πλαίσιο των κατηγοριών που απευθύνονται εναντίον του Βαρθολομαίου για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, καθώς και για τις σχέσεις του με τον αντιπολιτευόμενο ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, 6 χρόνια πριν, όταν ήδη εμφανίστηκε το ζήτημα της μετατροπής της Αγία Σοφίας σε τζαμί, ο Βαρθολομαίος ήταν πιο αποφασιστικός.

“Θα αντιδράσουμε σε αυτό και όλοι οι χριστιανοί, είτε ορθόδοξοι, είτε καθολικοί, είτε προτεστάντες, θα είναι με το μέρος μας. Η Αγία Σοφία χτίστηκε για να αποτελεί μαρτυρία της χριστιανικής πίστης, και αν πρέπει πάλι να ξαναλειτουργήσει σαν τόπος λατρείας, θα πρέπει να λειτουργήσει μόνο ως χριστιανικός ναός”, δήλωσε τότε ο “πατέρας του τόμου”.

Σήμερα, όμως, τηρεί μια εύγλωττη σιωπή.

Στη “φιλική” προς τον Βαρθολομαίο Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας επίσης δε θέλουν να σχολιάσουν το ζήτημα του ναού της Αγίας Σοφίας.

“Δεν έχω πληροφορίες σχετικά με προθέσεις της Τουρκίας”, δήλωσε στην έκδοση “Strana” ο γραμματέας του Επαρχιακού Συμβουλίου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας στο Λβοβ, Ιβάν Σας.

40 εκατομμύρια και προσευχή Namaz

Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο της βυζαντινής αρχιτεκτονικής, που χτίστηκε τον 6ο αιώνα, για να απαθανατιστεί η δόξα της Κωνσταντινουπόλεως.

Μετά την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί. Μόλις το 1935 ο ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ διέταξε τη μετατροπή της σε μουσείο, έχοντας καθαρίσει τις χριστιανικές τοιχογραφίες και ψηφιδωτά από σοβάδες.

Οι αρχές της Τουρκίας εξετάζουν ήδη εδώ και ένα χρόνο τη δυνατότητα να μετατραπεί ξανά ο ναός της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Σύμφωνα με τη γνώμη του Ερντογάν τα υπέρ θα είναι η δωρεάν επίσκεψή του για τους τουρίστες.

“Όλες οι αποφάσεις που σχετίζονται με την Αγία Σοφία αποτελούν ζήτημα εθνικής κυριαρχίας”, δήλωσε ο επικεφαλής του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Τσαβούσογλου.

Πηγές φιλικές προς τις τουρκικές αρχές δημοσίευσαν δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία το 89,5% των Τούρκων επιθυμεί να μετατραπεί ο ναός της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, και όχι σε μουσείο.

Οι απόψεις, όμως, διχάζονται. Ένα μέρος των Τούρκων βλέπει αυτό το ζήτημα από την οικονομική πλευρά.

“Είμαι κατά της ιδέας αυτής, ας μείνει μουσείο. Εκεί στέκονται πάντα ουρές από τουρίστες, αλλά αν λειτουργήσει ως τζαμί, θα τους χάσουμε. Από τα 7 εκατομμύρια των επισκεπτών των μουσείων της Κωνσταντινούπολης ετησίως, παραπάνω από τους μισούς, περίπου 4 εκατομμύρια πηγαίνουν ειδικά στην Αγία Σοφία. Ακόμη και το Ανάκτορο του Σουλτάνου Τοπ Καπί επισκέπτονται λιγότεροι τουρίστες. Το εισιτήριο στο μουσείο κοστίζει 100 λίρες (σ.σ. περίπου 1000 ρούβλια). Ο ναός βγάζει από τουρίστες πάνω από 40 εκατομμύρια τον χρόνο, και αν γίνει τζαμί, τα έσοδα θα χαθούν”, λέει ο επιχειρηματίας από την Κωνσταντινούπολη Τούλγκα Ορουτσόλου.

Άλλοι είναι υπέρ της μετατροπής σε τζαμί

“Αν κάτι τέτοιο συμβεί, θα αποτελέσει ιστορική απόφαση. Οι πρόγονοί μας κατέκτησαν αυτόν τον ναό, και τον έκαναν τζαμί. Είναι μνήμη και ιστορική κληρονομιά. Ας ακουστεί ξανά εκεί η μουσουλμανική προσευχή”, υποστηρίζει ο Σερκάν Ακσόι.

“Ο ναός της Αγίας Σοφίας είναι ένα σύμβολο κατάκτησης. Η επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί αποτελεί όχι μόνο ανάγκη και απαίτηση για κειμήλιο της κατάκτησης, αλλά ζήτημα κυριαρχίας και ανεξαρτησίας”, δήλωσε στο Κοινοβούλιο ο αρχηγός του Κόμματος της Μεγάλης Ενότητας, Μουσταφά Ντεστιτζί.

Στην τουρκική αντιπολίτευση κριτικάρουν την ιδέα του Ερντογάν και θεωρούν ότι με το ζήτημα του ναού της Αγίας Σοφίας προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, δημιουργώντας μια τεχνητή ημερήσια διάταξη.

Επίσης, κατά την άποψή τους, ο Ερντογάν διάλεξε για αυτό το σκοπό τον παλιό του εχθρό, την Ελλάδα, και επέλεξε τον ορθόδοξο ναό, που θεωρείται από την Αθήνα ελληνική κληρονομιά.

Θα φτάσουν ή όχι μέχρι τον πόλεμο Ελλάδα και Τουρκία

Το βασικό ζήτημα συνίσταται στο πώς η κατάσταση που σχετίζεται με το θέμα της Αγίας Σοφίας θα επηρεάσει τις σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας και αν θα οδηγήσει μέχρι την πολεμική σύγκρουση.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι οι δύο χώρες τώρα βρίσκονται ένα βήμα πριν από μεγάλη σύγκρουση.

“Μέσα στις τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών παίζουν ρόλο μερικοί παράγοντες και η κατάσταση με τον ναό αποτελεί έναν από αυτούς. Ταυτόχρονα, εξελίσσεται η παλιά σύγκρουση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας γύρω από την Κύπρο, όπου μισό αιώνα πριν πραγματοποιήθηκαν συγκρούσεις, μετά από τις οποίες το βόρειο μέρος του νησιού μετατράπηκε σε μη αναγνωρισμένη τουρκική δημοκρατία, ενώ το υπόλοιπο μέρος παραχωρήθηκε στους Έλληνες.

Τώρα υπάρχει μια καινούρια σύγκρουση λόγω της απόπειρας της Άγκυρας να διεξαγάγει έρευνες για εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, παρόλο που επισήμως δεν είναι έδαφος της Τουρκίας. Επιπλέον, οι μόνιμες διαφωνίες λόγω νησιών.

Ως εκ τούτου, ο Ερντογάν επιδεικνύει επεκτατικές επιδιώξεις, επιβεβαιώνοντας ότι η Τουρκία έχει το δικαίωμα για όλα τα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ακόμη ένας παράγοντας είναι το μεταναστευτικό. Η Τουρκία ανοίγει περιοδικά τα σύνορα με την Ελλάδα για μετανάστες από τη Συρία (τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της επιδείνωσης της κατάστασης στη Συρία στα τέλη του Φεβρουαρίου), γεγονός που επιπλέον ενοχλεί την Αθήνα. Τα επεισόδια στον αέρα και στη θάλασσα στην Κύπρο μεταξύ των Τούρκων και των Ελλήνων δεν είναι σπάνια.

Αν η Αγία Σοφία μετατραπεί σε τζαμί, η επιδείνωση μέχρι την πολεμική σύγκρουση είναι δυνατόν να μην αποφευχθεί. Όλα εξαρτώνται από το πόσο μακριά θα φτάσει η Αθήνα και η Άγκυρα.

Η Ελλάδα, όμως, από πολεμική άποψη δεν είναι τόσο δυνατή όσο η Τουρκία, και δεν έλαβε μέρος σε πολεμικές συγκρούσεις για πολλά χρόνια”, εξηγεί ο Έλληνας δημοσιογράφος Κώστας Παναγόπουλος.

Σε αυτή την περίπτωση, λένε οι ειδικοί, η Ελλάδα μπορεί να απευθυνθεί για βοήθεια στις ΗΠΑ.

“Η Άγκυρα προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή με πολλούς τρόπους και να απαλλαγεί από την αμερικανική επιρροή. Οι ελληνικές αρχές, όμως, τα τελευταία χρόνια στρέφονται προς την αμερικανική κατεύθυνση σε βάρος των σχέσεων με την ΕΕ και τη Ρωσία.

Ωστόσο, αν θα βοηθήσει η Ουάσιγκτον τους Έλληνες σε ενδεχόμενη σύγκρουση με την Τουρκία αποτελεί αμφισβητούμενο ζήτημα. Πρώτον, οι ΗΠΑ έχουν πολλά δικά τους προβλήματα (διαμαρτυρίες, εκλογές, κορονωϊός), και δεύτερον, η Ουάσιγκτον μάλλον δε θα θελήσει να εμπλακεί στη σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών του ΝΑΤΟ και να παραβιάσει την ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν αποκλείεται η Ελλάδα να αναγκαστεί να αναθεωρήσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ”, είπε ο Μάικλ Γουίλσον, ειδικός του Κέντρου Μελέτης Ζητημάτων της Μεσογείου στις ΗΠΑ.

Σε άλλη εκδοχή, οι ΗΠΑ μπορούν ωστόσο, να εμπλακούν στη σύγκρουση, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση της έντασης σε σχέση με την Τουρκία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι υφαλοκρηπίδες της Κύπρου και ο ναός της Αγίας Σοφίας μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για τον διαχωρισμό των ζωνών επιρροής στην περιοχή. Και αν στο παρελθόν η Ουάσινγκτον προσπαθούσε να κρατήσει ισορροπία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας αφού οι δύο χώρες ήταν μέλη του ΝΑΤΟ, τώρα η κατάσταση αλλάζει.

Τελευταίο ατού του Ερντογάν

Στην Τουρκία μιλούν επίσης για εξωτερικές πολιτικές συνέπειες.

“Για μένα κανένας δεν αμφιβάλλει ότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι μόνο τουρκικό θέμα. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αυτή η απόφαση δε θα έχει συνέπειες στην εξωτερική πολιτική, δε θα προκαλέσει αντιδράσεις ή δυσαρέσκειες το γεγονός ότι ένας ορθόδοξος ναός θα γίνει μουσουλμανικός ή το γεγονός ότι ένα μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς θα καταστεί μη προσβάσιμο.

Υπό αυτή την έννοια, το βασικό ζήτημα συνίσταται στο τι θα γίνουν τα μωσαϊκά του ναού, θα τα καλύψουν ή θα τα μεταφέρουν; Ούτως ή άλλως, η Αγία Σοφία δε θα είναι τόσο ελκυστική για τους τουρίστες.

Ένα από τα τουρκικά έντυπα γράφει ότι είναι παράξενο να δημιουργήσεις ένα τέτοιο πρόβλημα, που συνδέεται με ορθόδοξο ναό, όταν ανακύπτει σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο με την Ελλάδα και στη Λιβύη με τη Ρωσία, οι οποίες επίσης είναι ορθόδοξα κράτη.

Έτσι υποθέτω ότι ο συντάκτης υπονοεί ότι το θέμα δε δημιουργήθηκε μόνο και μόνο για να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία, αλλά προκειμένου να χρησιμοποιηθεί αυτό το ζήτημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και τη Ρωσία”, αναφέρει το κανάλι στο telegram «Ατζέντα της Τουρκίας».

Υπάρχει και η εσωτερική συνιστώσα. Ο Ερντογάν με τη βοήθεια του θρησκευτικού ζητήματος προσπαθεί να βελτιώσει τα χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας και να αποσπάσει την προσοχή του λαού από την οικονομική ύφεση στο πλαίσιο της κρίσης του κορονωϊού, θεωρεί ο Τούρκος δημοσιογράφος Γιουνούς Ερντογντού που ζει στην Ουκρανία.

Κατά τη γνώμη του, ο Ερντογάν δε θέλει να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, αλλά όλα όσα γίνονται γύρω από αυτό το θέμα συνδέονται με πολιτικά παιχνίδια.

“Η Αγία Σοφία είναι το τελευταίο ατού του Ερντογάν, ο οποίος χάνει την υποστήριξη του λαού λόγω της οικονομικής κρίσης. Η συντηρητική ισλαμική κυβέρνηση στην Τουρκία όταν χάνει ποσοστά ξεκινά πάντα να μιλάει για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.” Ο Ερντογάν σε ανάγκη μπορεί να φέρει και αυτό το ζήτημα σε δημοψήφισμα και να δείξει ότι το θέμα έχει δήθεν την υποστήριξη του 89,5% και αυτό θα φανεί ως υποστήριξη προς αυτόν.

Ο Ερντογάν ετοιμάζεται να δημιουργήσει ένα σύστημα σαν αυτό του Ιράν. Γι’ αυτό του χρειάζεται η κοινωνική υποστήριξη ώστε να είναι πάντα σε εξουσία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν είναι ειλικρινής, γιατί πριν από λίγο καιρό το αντιπολιτευόμενο κόμμα “Καλό κόμμα” στην Τουρκία, του οποίου ηγείται η Μεράλ Ακσενέρ, μη περιμένοντας την απόφαση του Ερντογάν, απηύθηνε ερώτημα στο Κοινοβούλιο για επανεξέταση της δυνατότητας να ανοίξει ο ναός της Αγίας Σοφίας για τις προσευχές των μουσουλμάνων. Αλλά το κυβερνόν κόμμα ψήφισε κατά της πρότασης. Αν ο Ερντογάν το ήθελε οπωσδήποτε, το κόμμα του θα υποστήριζε την πρόταση.

Το ζήτημα είναι ότι ο Ερντογάν ενδιαφέρεται η πρωτοβουλία να είναι μόνο δική του, και η απόφαση να ληφθεί μόνο από αυτόν και όχι από άλλα κόμματα.

Εγείροντας το θέμα της Αγίας Σοφίας, ο Ερντογάν προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, είπε ο Ερντογντού.

Πράγματι, πριν ένα χρόνο, πριν τις τοπικές εκλογές, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι “στην αρχή πρέπει να γεμίσουμε το Γαλάζιο Τζαμί που βρίσκεται απέναντι, και μόνο μετά από αυτό να μιλήσουμε για την Αγία Σοφία”.

“Αλλά τώρα ξαναγυρίζει σε αυτό το θέμα, αναθέτοντας την ευθύνη στα δικαστικά όργανα. Στην πραγματικότητα, το κόμμα του Ερντογάν μπορεί εύκολα να πετύχει στη βουλή την ψήφιση της μετατροπής του ναού της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αλλά δεν το κάνει, για να μπορεί ο πρόεδρος μετά να πει: “Αυτή ήταν η απόφαση του δικαστηρίου””, ισχυρίζεται ο δημοσιογράφος Τζαν Ατακλί.

Μετά από την Αγία Σοφία θα πιάσουνε το θέμα των “γκιουλενιστών”

Όπως και το “θέμα της Αγίας Σοφίας” οι τουρκικές αρχές, κατά τους ειδικούς, θα συνεχίσουν τη μάχη εναντίον των υποστηρικτών του Γκιουλέν, για να σώσουν τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.

“Ο εξισλαμισμός, τα παιχνίδια του ιστορικού παρελθόντος, η μάχη με την αντιπολίτευση αποτελούν την τρέχουσα πολιτική της Άγκυρας”, λέει ο Ερντογντού.

Αυτό μπορεί να αφορά και την Ουκρανία, όπου ζουν αντιπολιτευόμενοι Τούρκοι, την έκδοση των οποίων απαιτεί ο Ερντογάν από τον Ζελένσκι.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Ζελένσκι μετά από την επικοινωνία με τον Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του τον Φεβρουάριο, διέταξε την ηγεσία των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας να ασχοληθούν με τις δραστηριότητες των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ουκρανίας που σχετίζονται με την οργάνωση του Γκιουλέν.

Ο ιμάμης δημιούργησε ένα παγκόσμιο δίκτυο υποστηρικτών του, καθώς και σχολεία με την ονομασία “Χισμέτ” (υπηρεσία), τα οποία χρηματοδοτούνται από φίλους του επιχειρηματίες.

“Δεν αποκλείω ότι το επόμενο θέμα μετά την Αγία Σοφία θα είναι η έκδοση των “γκιουλενιστών””, υποστηρίζει ο Ερντογντού, ο οποίος επίσης βρίσκεται στη μαύρη λίστα”.

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]