Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το άφθονο δανεικό χρήμα δεν ξυπνά την τουρκική οικονομία


Αδύναμη ανάπτυξη δείχνουν οι δείκτες τις τελευταίες εβδομάδες για την τουρκική οικονομία, ακόμη και πριν από τη νέα αύξηση κρουσμάτων των προηγούμενων ημερών. Η έλλειψη δυναμικής θα αποτελέσει πρόκληση για τον υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ και τις υποσχέσεις του για γρήγορη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, στη χώρα των 83 εκατ. ανθρώπων.

Ο Αλμπαϊράκ εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη είναι δυνατή για το 2020. Σε αντίθεση, η έρευνα του Bloomberg σε οικονομολόγους δείχνει ύφεση 3,6%.

Για να πάρει μπρος η οικονομική δραστηριότητα, οι Αρχές έχουν αποδεσμεύσει πιστώσεις στην οικονομία, με τις κρατικές τράπεζες να προσφέρουν αρνητικά επιτόκια και μεγάλες περιόδους χάριτος για νέα δάνεια. Η ετήσια αύξηση δανεισμού βρίσκεται σε πορεία για νέα υψηλά αφού ήδη κυμαίνεται γύρω στο 50%.

Ωστόσο, ο δρόμος είναι μακρύς. Μετά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, όταν ο κόσμος συσσώρευε βασικά αγαθά και τρόφιμα, οι Τούρκοι καταναλωτές έκοψαν τα πολλά πολλά, καθώς οι περικοπές θέσεων εργασίας και η πολιτική αδειών άνευ αποδοχών εφαρμόστηκαν εκτενώς.


Ο κυλιόμενος μέσος όρος αγορών με πιστωτικές κάρτες των τελευταίων 4 εβδομάδων -ένας δείκτης που έχει ισχυρή συσχέτιση με την εγχώρια ζήτηση- μόλις που φτάνει στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν ένα χρόνο νωρίτερα.

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από την Google δείχνουν ότι οι Τούρκοι ήταν απρόθυμοι να επιστρέψουν στα γραφεία ή να βγουν έξω, ακόμη και μετά την άρση των περιορισμών στα τέλη Μαΐου.

Οπως και αλλού, οι διαδικτυακές αγορές ήταν ένα από τα λίγα φωτεινά σημεία, σε μια οικονομία που βρίσκεται υπό κοινωνικούς περιορισμούς. Οι καταναλωτές, που είναι επιφυλακτικοί όταν επισκέπτονται εμπορικά κέντρα, προσφεύγουν σε ιστοσελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου για να αγοράσουν τα πάντα, από βασικές ανάγκες έως μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

Αν και οι διαδικτυακές πωλήσεις και οι αγορές μέσω πιστωτικών καρτών υποδηλώνουν μία σταδιακή ανάκαμψη της δραστηριότητας στα περσινά επίπεδα, η κατανάλωση Ενέργειας είναι πολύ πίσω. Μια εξήγηση είναι ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι που απασχολούνται στον τομέα των υπηρεσιών εξακολουθούν να δουλεύουν από το σπίτι, πιέζοντας τη ζήτηση για καύσιμα.

Τα εργοστάσια που λειτουργούν με λιγότερους εργαζομένους καταναλώνουν επίσης λιγότερη Ενέργεια. Η τρέχουσα κατάσταση της ζήτησης πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει ότι ορισμένοι τομείς είναι πιθανό να είναι πιο ευάλωτοι στη ζημιά που υπέστη η οικονομία, ακόμη και αν η ανάκαμψη συνεχιστεί, παρά την άνοδο των νέων κρουσμάτων.

Η αναζωπύρωση νέων μολύνσεων κορωνοϊού στην Τουρκία θα μπορούσε να σημαίνει ότι η απειλή δεν έχει τελειώσει ακόμη. Πάνω από 3.000 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Ηταν ο πιο υψηλός αριθμός σχεδόν σε ένα μήνα, μετά από μία περίοδο κατά την οποία οι Αρχές άνοιξαν σταδιακά ξανά εστιατόρια και καφέ, ενώ ξεκίνησαν πάλι εσωτερικές πτήσεις.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]