Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μπάτε Τούρκοι... αλέστε, στα Κατεχόμενα


Η Τουρκία προχωρεί σε αντικατάσταση του κατοχικού της στρατού στην Κύπρο εν μέσω πανδημίας κορωναϊού, χωρίς να δίνει λογαριασμό ακόμα και στους εγκάθετούς της, όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος".

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε στα κατεχόμενα για την άφιξη Τούρκων στρατιωτών χωρίς να ενημερωθεί το κατοχικό καθεστώς και χωρίς να υπάρξει έλεγχος για εφαρμογή πρωτοκόλλου υγείας, η "κυβέρνηση" Τατάρ έσπευσε στην ηγεσία του κατοχικού στρατού για ενημέρωση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου (πηγή Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών) από τα παράνομα λιμάνια της Κερύνειας και της Αμμοχώστου εισήλθαν στα κατεχόμενα 578 άτομα. Οι 447 στρατιωτικοί εισήλθαν από το λιμάνι Κερύνειας και οι 86 από το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Μαζί με τους 86 στην Αμμόχωστο εισήλθαν στα κατεχόμενα 20 οικογένειες στρατιωτικών και 25 πολίτες.


Λόγω του θορύβου που προκλήθηκε για τη μη ενημέρωση της "κυβέρνησης", ο Ερσίν Τατάρ, "πρωθυπουργός", ο Κουντρέτ Οζερσάι "αν. πρωθυπουργός και υπουργός εξωτερικών" και ο Αλί Πιλλί "υπ. Υγείας" αναγκάστηκαν να μεταβούν στο γραφείο του υποστράτηγου Σεζάι Όζτουρκ (διοικητής του σώματος στρατού) προκειμένου να ενημερωθούν.

Στη συνέχεια το γραφείο του Τατάρ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι στο πλαίσιο των μέτρων που λήφθηκαν κατά της πανδημίας εργάστηκαν μαζί με τις στρατιωτικές αρχές και από τα μέσα Μαρτίου στη θέση των στρατιωτών που απολύθηκαν και επέστρεψαν στην Τουρκία μετέφεραν άλλους που εντάχθηκαν στις μονάδες τους με βάση ορισμένους κανόνες. Προστίθεται ότι τα άτομα αυτά τέθηκαν σε καραντίνα για 21 μέρες στα στρατόπεδά τους και σε φοιτητικές εστίες, αν υπήρχε ανάγκη, ενώ υποβλήθηκαν και σε εξέταση PCR όσοι παρουσίαζαν πυρετό ή παρόμοια συμπτώματα.

Στη δήλωση αναφέρεται επίσης ότι κάποιες οικογένειες στρατιωτικών είχαν έρθει στα κατεχόμενα πριν την απόφαση της "κυβέρνησης" για απαγόρευση της εισόδου στη "χώρα" για όλους, εκτός από "πολίτες" της "ΤΔΒΚ". Σημειώνεται ότι αυτή την βδομάδα ήρθαν στα κατεχόμενα κατ’ εξαίρεση 28 μέλη οικογενειών στρατιωτικών μαζί με στρατιωτικό προσωπικό και τέθηκαν σε καραντίνα ξεχωριστά από τους στρατιωτικούς. Αναφέρεται ακόμη ότι κατά τη συνάντηση που είχαν με τον διοικητή του σώματος στρατού, αποφάσισαν ότι εκτός από το στρατιωτικό προσωπικό δεν θα έρθει κανένα μέλος οικογένειας στρατιωτικών μέχρι τις 15 Μαΐου και ότι την ημερομηνία εκείνη θα επαναξιολογηθεί το κατά πόσον θα δοθεί άδεια σε μέλη οικογενειών στρατιωτικών να έρθουν στα κατεχόμενα, σε περίπτωση που γίνει κάποιο άνοιγμα για να επιτρέπεται η έλευση "πολιτών" της "ΤΔΒΚ" διά θαλάσσης.

Ο Κεμάλ Μπαγαζίμπαγλι, σε δηλώσεις του πέραν της καταγραφής του αριθμού των στρατιωτικών που εισήλθαν στα κατεχόμενα, δήλωσε πως δεν μπορεί να δώσει άλλες πληροφορίες. Είπε ότι θα υπάρξουν "συνεχείς και ελεγχόμενες ελεύσεις" προσθέτοντας ότι το λεγόμενο υπουργείο συγκοινωνιών διαδραματίζει ρόλο στο ποιος και πώς θα έρθει στη "χώρα", όμως οι αποφάσεις λαμβάνονται από το "υπουργικό συμβούλιο".

Ο πρόεδρος του κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας, σημείωσε ότι οι αφίξεις στρατιωτικών από την Τουρκία πραγματοποιήθηκαν σε μια περίοδο που τα "λιμάνια" στα κατεχόμενα είναι κλειστά λόγω πανδημίας. Ο Όζγιγιτ σημείωσε επίσης ότι ο λεγόμενος υφυπουργός Υγείας δήλωσε ότι το "υπουργείο" του δεν ενημερώθηκε για την έλευση στρατιωτικών και μελών των οικογενειών τους και ότι δεν μπόρεσαν να "επέμβουν", ενώ ο λεγόμενος υπουργός συγκοινωνιών υποστήριξε ότι όλα συντονίζονται από το "υπουργείο Υγείας".

Έφυγε με εντολή Ερντογάν

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Γενί Ντουζέν" (πηγή ΓΤΠ) έγραψε ότι ο Τούρκος πολίτης ονόματι Αλί Τσελίκ, ο οποίος εργαζόταν στις οικοδομές στα κατεχόμενα, επέστρεψε διά θαλάσσης στην Τουρκία κατόπιν εντολής του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να δει το παιδί του που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στην Γκαζίαντεπ με Covid-19.

Σε δηλώσεις στο πρακτορείο Ανατολή, ο Τσελίκ ευχαρίστησε τον Ερντογάν και το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για τη βοήθεια, επισημαίνοντας ότι κρατικοί αξιωματούχοι πάντα επικοινωνούν μαζί του για να ενημερωθούν για την κατάσταση.

Ο Τσελίκ εργάζεται στα κατεχόμενα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και πηγαινοέρχεται στην Τουρκία σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η τελευταία του επίσκεψη στη χώρα του ήταν στις 23 Φεβρουαρίου και δεν μπόρεσε να επιστρέψει λόγω της αναστολής των αεροπορικών και των θαλάσσιων δρομολογίων.

Ουλουτσάι: Λογική η απόφαση για αναβολή "εκλογών"

Ο πρόεδρος της "βουλής" του κατοχικού καθεστώτος Τεμπερρουκέν Ουλατσάι δήλωσε ότι ήταν λογική απόφαση να αναβληθούν οι λεγόμενες προεδρικές εκλογές για έξι μήνες.

Όπως ανέφερε ο Ουλουτσάι, δεν ήταν δυνατόν λόγω της επιδημίας από τον ιό Covid-19 να γίνουν οι "προεδρικές εκλογές" στις 26 Απριλίου όπως είχαν προγραμματιστεί, και ήταν λογική η αναβολή τους για τις 11 Οκτωβρίου. Δήλωσε, ωστόσο, πως δεν αποκλείεται νέα αναβολή αν προκύψει ξανά θέμα με την επιδημία.

PhileNews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]