Μέρκελ εναντίον Τραμπ στη μάχη κατά του κορωναϊού
Δεν περιμέναμε ποτέ να "τα βρουν" ο Ντόναλντ Τραμπ με την Άνγκελα Μέρκελ, αλλά με την επέλαση του κορωναϊού σε όλο τον κόσμο, οι διαφορές τους είναι πιο εμφανείς από ποτέ. Η πανδημία έχει αναδείξει περισσότερο τα βασικά χαρακτηριστικά των δύο ηγετών: για τον Τραμπ, είναι η τάση μεγαλομανίας και η "χαλαρή" σχέση με την πραγματικότητα και για τη Μέρκελ, η ειλικρίνεια και η σαφήνεια ενός επιστήμονα που βασίζεται στα δεδομένα.
Μέχρι στιγμής, η προσέγγιση της Γερμανίδας καγκελαρίου σαφώς κερδίζει σε αυτή την εξίσωση. Η δημοτικότητα της Μέρκελ στη χώρα της έχει αυξηθεί από τότε που άρχισε να ενημερώνει με σοβαρό και νηφάλιο τρόπο τους πολίτες σχετικά με την πιθανή επίδραση του ιού στις ζωές τους. Πρότεινε μια διεθνή, πολυμερή αντίδραση στην πανδημία.
Ο Τραμπ έχει υιοθετήσει μια σχεδόν αντίθετη προσέγγιση. Κατά τις πρώτες μέρες της πανδημίας, επέμεινε ότι η κυβέρνησή του είχε τα πάντα "υπό έλεγχο" και για εβδομάδες συνέχισε να υποβαθμίζει τον αντίκτυπο που είχε ο ιός στις ΗΠΑ. Τώρα, αυτή η άρνηση απειλεί να του κοστίσει τη θέση του στον Λευκό Οίκο στις εκλογές του Νοεμβρίου.
Τον Μάρτιο και στις αρχές Απριλίου, όταν τα κρούσματα αλλά και οι νεκροί από τον κορωναϊό αυξάνονταν στις ΗΠΑ, το ποσοστό αποδοχής του Τραμπ υποχώρησε κατά 6%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup.
Αν και αγωνίζεται να υπερασπιστεί την κληρονομιά επιτυχημένης διαχείρισης κρίσεων που αφήνει πίσω της, η επανεκλογή δεν απασχολεί τη Μέρκελ, αφού ανακοίνωσε πέρυσι ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για μία πέμπτη θητεία ως καγκελάριος. Αυτό ενδεχομένως να διευκόλυνε το καθήκον της να μεταφέρει τα δυσάρεστα νέα για την πανδημία στους Γερμανούς. Ωστόσο, η Μέρκελ πάντα χρησιμοποιούσε μια μεθοδική προσέγγιση στη δουλειά της, ένα στυλ που οι Γερμανοί εκτίμησαν ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Το "κλειδί" των ελέγχων
Η προσέγγισή της δεν ήταν αψεγάδιαστη. Στις αρχές της κρίσης, η γερμανική κυβέρνηση απαγόρευσε τις εξαγωγές ιατρικών μασκών, υιοθετώντας μια στάση "κάθε χώρα για τον εαυτό της". Και όπως και ο Τραμπ, η Μέρκελ δέχτηκε κριτική επειδή δεν ανταποκρίθηκε πιο γρήγορα στο παγκόσμιο ξέσπασμα του ιού.
Ωστόσο, η Γερμανία διατήρησε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από κορωναϊό στον κόσμο και ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξάνεται με τη μισή ταχύτητα συγκριτικά με τις ΗΠΑ. Ένα από τα σημεία-κλειδιά για την επιτυχία του έθνους, σύμφωνα με τους ειδικούς της δημόσιας υγείας, ήταν τα διαγνωστικά τεστ για την εύρεση των κρουσμάτων. Όταν ξέσπασε η πανδημία, η Γερμανία ξεκίνησε ένα επιθετικό "κύμα" τεστ για να εντοπίσει τον ιό. Αυτά τα δεδομένα βοήθησαν στον ταχύτερο εντοπισμό μολυσμένων ατόμων, περιορίζοντας την εξάπλωση και επιτρέποντας πρώιμες ιατρικές παρεμβάσεις που βοήθησαν τους ανθρώπους που νόσησαν, ώστε να μην επιδεινωθεί η υγεία τους.
Ενώ τα τεστ αποτέλεσαν το θεμέλιο της επιτυχίας της Μέρκελ, έχουν αποδειχτεί η αχίλλειος πτέρνα του Τραμπ. Οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες όσον αφορά στα τεστ, ξεκινώντας με μια αποτυχημένη διάθεση ελαττωματικών σετ δειγματοληψίας από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, αφού ο οργανισμός αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει τα κιτ που διέθετε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η επακόλουθη έλλειψη δεδομένων σχετικά με τον ιό, έχει καταστήσει δυσκολότερο για τους ειδικούς της δημόσιας υγείας το να τον εντοπίσουν και έχει αποκρύψει το μέγεθος της επιδημίας. Στις 13 Μαρτίου, όταν ρωτήθηκε για το φιάσκο των τεστ, ο Τραμπ είπε: "Δεν αναλαμβάνω καμία ευθύνη".
Υπήρξαν περισσότερα από 973.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στις ΗΠΑ και περισσότεροι από 54.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους έως τις 27 Απριλίου. Η Γερμανία, με πληθυσμό περίπου στο ένα τέταρτο του μεγέθους των ΗΠΑ, είχε περίπου 6.000 θανάτους από τον ιό.
Τα μηνύματα του Τραμπ είναι γεμάτα ασυνέπειες, αντιφάσεις και πιο αισιόδοξους ισχυρισμούς σχετικά με το ξέσπασμα του ιού, γεγονός που φέρνει τα λόγια του σε αντιδιαστολή με αυτά των ειδικών της δημόσιας υγείας. Σε συνέντευξη Τύπου στις 23 Απριλίου δήλωσε ότι ο κορωναϊός "μπορεί να μην επιστρέψει καθόλου" το φθινόπωρο και τον χειμώνα – και αν επέστρεφε, αυτό θα γινόταν σε "μικρότερη κλίμακα, την οποία μπορούμε να ελέγξουμε". Λίγη ώρα αργότερα, ο Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες στην task force κατά του κορωναϊού του Λευκού Οίκου, δήλωσε πως: "Θα έχουμε κρούσματα του ιού το φθινόπωρο".
Ο "επιστήμονας" Τραμπ
Ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των Αμερικανών σήμερα αποδοκιμάζει την αντιμετώπιση του Τραμπ στο ξέσπασμα του ιού, σε σύγκριση με το 46% που την εγκρίνει – ένα χάσμα που διευρύνθηκε την τελευταία εβδομάδα. Το Associated Press και το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Γνώμης στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο δημοσίευσαν μία δημοσκόπηση την Πέμπτη, στην οποία διαπιστώνεται ότι μόλις το 23% των Αμερικανών θεωρούν τον Τραμπ αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για τον ιό.
Αντίθετα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού ARD, η Μέρκελ είναι και πάλι η πιο δημοφιλής πολιτικός της Γερμανίας, με ποσοστό αποδοχής 64%. Και την περασμένη εβδομάδα, έστειλε ξανά ένα σκληρό μήνυμα: "Θα πρέπει να ζήσουμε με αυτόν τον ιό για μεγάλο χρονικό διάστημα", δήλωσε στο κοινοβούλιο της Γερμανίας.
Η Μέρκελ κάλεσε, επίσης, την Bundestag να αυξήσει τις γερμανικές συνεισφορές στην Ε.Ε. "σε πνεύμα αλληλεγγύης". Στον αντίποδα, ο Τραμπ προσπάθησε να κατηγορήσει για την κατάσταση τον ΠΟΥ, αλλά και την Κίνα, από όπου ξεκίνησε το ξέσπασμα του ιού.
Και ενώ η Μέρκελ διαθέτει επιστημονικό υπόβαθρο, κάτι που τη διευκολύνει στο να εξηγεί το πώς έχει η κατάσταση στους Γερμανούς, οι απόψεις του Τραμπ για την επιστήμη και την ιατρική έχουν αποδειχθεί καταστροφικές. Επικρίθηκε έντονα από γιατρούς και επιστήμονες όταν δήλωσε ότι το φως του ήλιου αλλά και η χρήση απολυμαντικών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ασθενών με κορωναϊό. Ο γενικός χειρουργός των ΗΠΑ, Τζερόμ Άνταμς, αισθάνθηκε την υποχρέωση να προειδοποιήσει τους Αμερικανούς να μην προσπαθήσουν να θεραπεύσουν τον εαυτό τους ή τους αγαπημένους τους. Ο Τραμπ έσπευσε να ξεκαθαρίσει σε συνέντευξη Τύπου ότι μιλούσε "σαρκαστικά".
Bloomberg
Απόδοση Αναστασία Κυριανίδη-Νικολαΐδη
Capital
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...