Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα παίζει όλα για όλα ο Ερντογάν στο Λιβυκό


Θα απειλήσει ευθέως την Αθήνα στις θαλάσσιες ζώνες του παράνομου μνημονίου

Κινήσεις που δείχνουν ότι το Πολεμικό Ναυτικό της γείτονος «αναθαρρεί» ύστερα από την περίπου δυο μηνών περιπέτεια με τη μετάδοση του Covid-19 στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων, αρχίζουν να φαίνονται τόσο μέσω των ναυτικών οδηγιών, όσο και στους ναυστάθμους.

Με την κατάσταση μάλιστα, έτσι όπως διαμορφώνεται στη Λιβύη, όπου η Τουρκία έχει εμπλακεί κανονικά πλέον στις εσωτερικές μάχες, κανείς δεν αποκλείει μια ακόμη κίνηση μονάδων επιφανείας του Τουρκικού στόλου νότια της Κρήτης, σε μια προσπάθεια επίδειξης ισχύος στην μετά Covid-19 περίοδο.

Θυμίζουμε μόνο ότι η Τουρκία διατηρεί πέντε φρεγάτες στ’ ανοιχτά της Λιβύης και δεν είναι για να περιπολούν, παίρνουν κανονικά μέρος στις επιχειρήσεις, στο πλευρό του Σάρατζ.

Έχουν βάλλει με αντιαεροπορικό σύστημα, απογειώνουν ελικόπτερα, προσεγγίζουν ακτές κ.ο.κ.

Η κυβέρνηση Ερντογάν κάνει ότι περνά από το χέρι της ώστε να στηρίξει με κάθε τρόπο την κυβέρνηση της Τρίπολης και κατά συνέπεια το Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο συνεργασίας. Επιτελείς εδώ και καιρό έλεγαν ότι εκεί η Τουρκία τα παίζει όλα για όλα κι εκεί θα επικεντρωθεί το ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα, δηλαδή στην ανοιχτή θάλασσα της Μεσογείου.


Παρτίδα σκάκι στη Μεσόγειο

Και τις τελευταίες ώρες, όπως βλέπουν Αξιωματικοί, μπορεί να παίζεται μια νέα παρτίδα σκάκι ανάμεσα στην Τουρκία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Μετά την επιχείρηση που έγινε σε αεροπορική βάση, η Τουρκία φέρεται να έχει στα χέρια της το αντιαεροπορικό «Panthir» της Ρωσίας, που παρόμοιο χρησιμοποιείται στη Συρία και από τις δυνάμεις του Άσαντ και από τους Ρώσους.

Η εξέλιξη αυτή θα φέρει «πάγωμα» στις σχέσεις Ρωσίας- Τουρκίας ; Ή μήπως η γείτονα χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί τ’ όπλο αυτό με τις ΗΠΑ;

Ισορροπίες που σίγουρα μπορεί να κρίνουν πολλά, ίσως και την επόμενη μέρα ιδίως μετά την οπισθοχώρηση του Χαφτάρ οι δυνάμεις του οποίου βρίσκονταν στα περίχωρα της Τρίπολης.

Οι θέσεις της Ελλάδας για ότι συμβαίνει στη Λιβύη είναι γνωστές και πάντοτε στην διπλωματική εργαλειοθήκη υπάρχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην περίπτωση που η τεχνητή ένταση του Αιγαίου, μεταφερθεί ακόμη νοτιότερα.

Καιρό τώρα το Επιτελείο πήρε μέτρα και περιμένει

Άλλωστε στην περίπτωση που επιχειρηθεί κι εκεί από την Τουρκία η δημιουργία ενός νέου μετώπου, η Αθήνα έχει λάβει ήδη τα μέτρα της εδώ και καιρό, κάτι που έχει αναδειχτεί αρκετά κι έχουν σταλεί τα μηνύματα σε πολιτικό και στρατιωτικό ακόμη επίπεδο.

Η μόνιμη πλέον φρεγάτα στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, το μόνιμο υποβρύχιο στην Κρήτη, οι πυραυλάκατοι τύπου Ρουσσέν- μικρά πλοία αλλά οπλισμένα σαν αστακός- είναι ορισμένες από τις κινήσεις που έγιναν από το Επιτελείο ώστε να ενισχυθεί η Ελληνική παρουσία σε μια περιοχή που θυμίζει πλέον βραδυφλεγή βόμβα.

Αυτό σίγουρα δεν σημαίνει ότι η γείτονα θα αμελήσει ή θα αφήσει στην άκρη τις αξιώσεις που επιχειρεί να προβάλει στο Αιγαίο. Το έκανε και θα το κάνει ξανά κι όποτε δυσκολεύει η κατάσταση στο εσωτερικό της κι αναζητά το εξιλαστήριο θύμα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.

Το Πολεμικό Ναυτικό, τα πληρώματα των μονάδων που βρίσκονται ενισχυμένα στο αν. Αιγαίο παρακολουθούν κάθε κίνηση και ενημερώνουν για οτιδήποτε ασυνήθιστο παρατηρηθεί.

Ειδικά τώρα που ο Σάρατζ φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος, στην Αθήνα δεν αποκλείουν την Τουρκική κίνηση εντυπωσιασμού- εκτός της βοήθειας που έχει δώσει στον κυβερνήτη της Τρίπολης- με την αποστολή ερευνητικού ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι.

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]