Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: Το «παραλήρημα» της Ελλάδας δεν συμβαδίζει με τα ιστορικά γεγονότα


Την έντονη ενόχλησή του εξέφρασε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης στην Ελλάδα για τη γενοκτονία των Ποντίων, κάνοντας λόγο για «παραλήρημα» της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας και κατηγορώντας για άλλη μια φορά την Ελλάδα για θηριωδίες κατά την επέλαση του ελληνικού στρατού στην Ανατολία έναν αιώνα πριν.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει πως «η ημερομηνία της 19ης Μαΐου 1919 δεν αποτελεί μονάχα το πρώτο βήμα του Πολέμου της Ανεξαρτησίας μας και μία ημέρα γιορτής μόνο για το Έθνος μας, αλλά και για όλα τα καταπιεσμένα έθνη που πολέμησαν ενάντια στον ιμπεριαλισμό».

«Μια τέτοια μέρα», συνεχίζει η ανακοίνωση, «οι αβάσιμες και γεμάτες παραλήρημα δηλώσεις του ελληνικού Κοινοβουλίου και των αρχών της Ελλάδας με το πρόσχημα της επετείου της 19ης Μαΐου 1919 δεν συμβαδίζουν με τα ιστορικά γεγονότα ή τις αξίες του 21ου αιώνα».


Προσθέτει ακόμα πως «μετά το τέλος του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου το 1918, η Κωνσταντινούπολη ήταν η μόνη κατεχόμενη πρωτεύουσα και ο ελληνικός στρατός εισέβαλε στο Σμύρνη στις 15 Μαΐου 1919 κι αυτή η οδυνηρή εισβολή μετατράπηκε σε μια καλά σχεδιασμένη και επαίσχυντη κατοχή χωρίς καμία αιτιολογία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι φρικτές διαστάσεις από τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν πέντε μήνες μετά την εισβολή ήταν αρκετά σοβαρές για να απαιτηθεί από τους Συμμάχους να ιδρυθεί μια διερευνητική επιτροπή».

«Η ελληνική ηγεσία», σημειώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ, «η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ιστορία της, δεν θα πρέπει να ξεχνά τις εκθέσεις της ερευνητικής επιτροπής των συμμαχικών χωρών και τα γεγονότα στα οποία βασίζεται το άρθρο για εγκλήματα πολέμου της συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης. Το άρθρο 59 της συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης όριζε ότι τα όσα διέπραξε ο ελληνικός στρατός, όταν κατέλαβε την Ανατολία, ήταν ενάντια στους κανόνες του πολέμου».

Και τονίζει: «Μετά την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός Βενιζέλος, το 1934, υπέδειξε τον μεγάλο ηγέτη Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ως υποψήφιο για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ωστόσο σήμερα αποδεικνύεται ότι ανεύθυνοι πολιτικοί και ριζοσπαστικοί κύκλοι προσπαθούν να αναγνώσουν την ιστορία αντίστροφα».

Η ανακοίνωση καταλήγει με σύσταση προς την Ελλάδα να διαβάσει σωστά τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον κόσμο.

«Επιμένοντας στις εκκλήσεις μας για επίλυση των προβλημάτων στις διμερείς μας σχέσεις μέσω του διαλόγου, η Ελλάδα θα πρέπει, στο χέρι φιλίας που τείνουμε, όπως στο παρελθόν να προχωρήσει σε μία σωστή ανάγνωση της αλλαγής που έχει επέλθει στον κόσμο», αναφέρεται.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ο Τζορτζ Χόρτον ,Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στη Σμύρνη κατά τις περιόδους 1911-17, 1919-22 στο βιβλίο του «Αναφορικά με την Τουρκία» αναφέρει:
    «...Αμέσως μετά την ψήφιση του Συντάγματος, το πρώτο βήμα της κυρίαρχης τουρκικής φυλής ήταν να εδραιώσει την υπεροχή της με μέτρα καταστολής ,ακόμη και με φόνους...Οι τούρκοι .παράλληλα,αποφάσισαν να εξαναγκάσουν όλες τις μη τουρκικές φυλές να γίνουν Οθωμανοί στην γλώσσα,στους νόμους ,τα ήθη και τα έθιμα....Δεν πιστεύω να συνέλαβε ανθρώπινος νους,ποτέ άλλοτε πιο ανόητο σχέδιο από αυτό, δηλαδή να υποχρεώσει ολόκληρα έθνη να αλλάξουν τη γλώσσα και τα έθιμα τους μέσα σε μία νύχτα....Αυτό το σχήμα φαντάζει ακόμα πιο απίθανο αν λάβουμε υπόψιν μας ότι αυτή η προσπάθεια έγινε -και γίνεται-από ένα κατώτερο πολιτισμό που προσπαθεί να επιβληθεί σ’ενα ανωτερό του....Οι Νεότουρκοι δεν είχαν ποτέ την πρόθεση να δώσουν ίσες ελευθερίες σε όλους τους λαούς που είχαν την ατυχία να βρίσκονται στο ελεός τους.....Όταν απέτυχαν να τους εκτουρκίσουν, η εναλλακτική λύση που είχαν ήταν να τους αφανίσουν, πολιτική που δεν χρειάζεται μακροπρόθεσμα σχέδια για να υλοποιηθεί...»

    Ο Γάλλος δημοσιογράφος Rene Puaux καταγγέλλει στο βιβλίο του «Εξορία και Επαναπατρισμός των Ελλήνων στη Τουρκία» :
    «...Από το 1914 η Τουρκική Κυβέρνηση εφήρμοσε ένα ωριμασμένο από καιρό σχέδιο.Εγκαινίασε τις μαζικές εξορίες Ελλήνων της Θράκης και των Ακτών της Μικράς Ασίας.Εκτιμώνται σε 284.172 τα θύματα αυτής της πρώτης εξόδου, κατά την διάρκεια της οποίας φόνοι ,λεηλασίες ,βιασμοί,εμπρησμοί ήσαν στην ημερήσια διάταξη.Έτσι εκδιώχθηκαν τα δύο τρίτα του Ελληνικού πληθυσμού της Θράκης από τις εστίες τους...Όχι λιγότερο δοκιμασθείσα υπήρξε η περιοχή του Ευξεινου Πόντου με 257.019 θύματα...»

    «..Από την μαύρη ημέρα που πρωτοεμφανίζονται στην Ευρώπη οι Τούρκοι,αποδείχτηκαν στο συνολό τους ως ο πλέον αντιανθρωπιστικός τύπος της ανθρωπότητας.Οπουδήποτε και να πήγαν, μια φαρδιά γραμμή αίματος ακολούθησε το περασμά τους.Όπου απλώθηκε η κυριαρχία τους ,εξαφανίστηκε ο Πολιτισμός.Αντιπροσωπεύουν παντού την κυβέρνηση της βίας,αντίθετα σε κάθε έννοια δικαίου.»

    (Γουίλιαμ Γλάδστον πρωθυπουργός Αγγλίας σε συγγραφή του το 1876 για το Ανατολικο Ζήτημα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]