Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

“Πάλι… στα σίγουρα επιλέγει να βαδίσει η Τουρκία”


«Η Τουρκία αυτή τη στιγμή δοκιμάζει τις αντοχές και τα νεύρα των Αθηνών. Το κάνει αυτό με την ασφάλεια ότι ο Έβρος είναι ίσως το πιο ισχυρό σημείο της ελληνικής άμυνας», τόνισε καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) Σπύρος Λίτσας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στην περιοχή του Έβρου.

«Το ηθικό είναι πάρα πολύ υψηλό, το επίπεδο εκπαίδευσης (των ελληνικών δυνάμεων) είναι εξαιρετικό. Ούτως ή άλλως, η Ελλάδα έχει και το στρατηγικό και -εξαιτίας και του θρακικού πληθυσμού- και το ηθικό με το μέρος της», σημείωσε ο κ. Λίτσας.

«Πιστεύω», συνέχισε, «ότι η Τουρκία, αυτή τη στιγμή, αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι να δημιουργήσει εντυπώσεις, να έρθει να ενδυναμώσει το προφίλ του παράγοντα αυτού, ο οποίος δεν διστάζει να στραφεί ακόμα και απέναντι σε συμμάχους στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με στόχο να αποσταθεροποιήσει γενικότερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν δεν εισακουστούν τα δικά της επιχειρήματα και τις δικές τις αιτιάσεις, γνωρίζοντας βέβαια ότι η κατάσταση δεν μπορεί να ξεπεράσει μια συγκεκριμένη κόκκινη γραμμή».


Σύμφωνα με τον καθηγητή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ, η Τουρκία «παίζει εκ του ασφαλούς, ταυτοχρόνως όμως παίζει και με τη φωτιά, διότι οι υψηλές τριβές μπορούν να οδηγήσουν σε ένα ατύχημα, το οποίο δεν έχει έρθει έως σήμερα λόγω του υψηλού επιπέδου της εκπαίδευσης των Ελλήνων στρατιωτικών και της ψυχραιμίας που δείχνει η ελληνική πλευρά».

Κληθείς να εκτιμήσει τη χρονική διάρκεια των όσων συμβαίνουν στον Έβρο, ο κ. Λίτσας σχολίασε: «Νομίζω ότι τα πάντα εξαρτώνται από το εάν και κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει τα χρηματικά ποσά, όχι στο σύνολό τους αλλά κάποια από όσα ζητάει ο Τούρκος πρόεδρος. Νομίζω, όμως, ότι η Τουρκία έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα, τα οποία δεν έχουν θετική εξέλιξη για την ίδια.

Είδαμε όλοι πώς εγκλωβίστηκε στην Ιντλίμπ, είδαμε όλοι και βλέπουμε πώς το σχέδιό της για αποκουρδοποίηση αυτής της ζώνης των 80χλμ στα τουρκοσυριακά σύνορα δεν προχωρά, βλέπουμε ότι ο ρόλος του ταύρου εν υαλοπωλείω που εξελίσσει εναντίον της Ελλάδας δημιουργεί και ενδυναμώνει αυτό που έχουμε ονομάσει ως ο χειρότερος σύμμαχος που υπήρχε ποτέ στο εσωτερικό της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, λεονταρισμοί που έκανε τους προηγούμενους μήνες στο εσωτερικό της κυπριακής ΑΟΖ δεν είχαν την παραμικρή εξέλιξη.

Είμαι από αυτούς που έλεγαν ότι η Τουρκία δεν έχει τη δυνατότητα να αντιπαρατεθεί απέναντι στην Exon Mobil, απέναντι στην Total και το σύνολο του δυτικού κόσμου που “αγκαλιάζει” τις εξελίξεις σε ενεργειακό επίπεδο στην Ανατολική Μεσόγειο με στόχο τον περιορισμό της εξάρτησης από το φυσικό αέριο».

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΜΑΚ εκτιμά ακόμα πως η τουρκική υψηλή στρατηγική «αποκτά πάρα πολλές ρωγμές», επισημαίνοντας σχετικά: «Αν αυτό το συνδέσουμε με την πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση στην Τουρκία, μια κατάσταση που θα επιδεινωθεί καθώς η πανδημία του κορονοϊού θα έρθει να εμβαθύνει και στη γείτονα χώρα. Όλα αυτά συντελούν σε μια πτώση της δημοφιλίας του Τούρκου προέδρου. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται σε καθημερινό πολιτικό επίπεδο εξαιτίας των απεριόριστων συνταγματικών αρμοδιοτήτων που ο ίδιος έχει, αλλά το σίγουρο είναι ότι ο Ερντογάν δεν μιλά, τουλάχιστον σε ποσοτικό επίπεδο, με τον ίδιο τρόπο στις καρδιές και στο μυαλό των Τούρκων πολιτών».

* Τη συνέντευξη πήρε η Σοφία Παπαδοπούλου
Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]