Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συνομιλήστε με τον Πούτιν αλλά μην τον αφήσετε να σας χειραγωγήσει


Συμβουλή προς Δυτικούς οι οποίοι δεν έχουν κανένα επιχείρημα για τις πολιτικές τους

Του Ian Bond

Έξι χρόνια αφότου η Ρωσία προσάρτησε παράνομα την Κριμαία από την Ουκρανία και υπέστη τις κυρώσεις της δύσης, ορισμένοι Δυτικοί ηγέτες γίνονται ανήσυχοι. Άνδρες όπως ο Emmanuel Macron θεωρούν τα τελευταία χρόνια έντασης ως μια ανωμαλία, και θα ήθελαν να καθιερώσουν αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με τον Vladimir Putin. Αισθάνονται σίγουροι ότι μπορούν να το κάνουν καλύτερα από τους προκατόχους τους. Αλλά εάν δεν είναι προσεκτικοί, θα καταλήξουν σαν όλους πριν από αυτούς, υποχωρώντας απογοητευμένοι από τη Μόσχα.

Ο Putin είναι ‘μάστορας’ στην ψυχολογική χειραγώγηση. Έχει πείσει πολλούς από τους δυτικούς συναδέλφους του ότι οι κακές σχέσεις είναι εξαιτίας της Δύσης. Για παράδειγμα, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ επεκτάθηκαν προς τα σύνορα της Ρωσίας, η Δύση παρενέβη στη γειτονιά της Ρωσίας και δεν σεβάστηκαν τις θέσεις της Ρωσίας στη Λιβύη ή στη Σύρια. Ο Putin από την άλλη πλευρά, αγνοεί τις εντάσεις που έχει προκαλέσει η Ρωσία. Δολοφόνησε αντιπάλους του στο Λονδίνο, στο Βερολίνο και αλλού, εισέβαλε στη Γεωργία και στην Ουκρανία, και επανειλημμένως παραβιάζει διεθνείς συνθήκες ελέγχου των εξοπλισμών.

Στην πρώτη δεκαετία της εξουσίας του, ο Putin εκμεταλλεύτηκε τα αυξημένα πετρελαϊκά έσοδα για να ανοικοδομήσει την στρατιωτική ισχύ της Ρωσίας. έκτοτε, η οικονομία έχει αποδυναμωθεί, περιορίζοντας την ικανότητά του να ενδυναμώσει περαιτέρω τη Ρωσία. Επομένως, ο Putin έχει εστιάσει στην αποδυνάμωση των αντιπάλων του, εκμεταλλευόμενος τις εντάσεις μεταξύ και εντός των δυτικών κρατών. Εάν οι Δυτικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Macron, θέλουν να αποφύγουν να τον βοηθήσουν, θα πρέπει να τηρήσουν έξι αρχές.


Πρώτον, να γνωρίζουν τα γεγονότα και να προκαλούν τον Putin και τους άλλους όταν τα διαστρεβλώνουν. Σε μια πρόσφατη συνέντευξη για την Ουκρανία, ο Putin επανέλαβε τον μακροχρόνιο ισχυρισμό του ότι οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι είναι το ίδιο, με την ίδια γλώσσα, ιστορία και πολιτισμό. Οι Δυτικοί ηγέτες θα πρέπει να απαντήσουν σε αυτό το αμφίβολο ιστορικό αφήγημα, δηλώνοντας ότι η σύγχρονη Ουκρανία είναι ένα κυρίαρχο κράτος με μια ολοένα και πιο ισχυρή εθνική ταυτότητα. Θα πρέπει επίσης να δηλώσουν ρητά ότι η Ουκρανία δεν εμπλέκεται (όπως ισχυρίζεται ο Putin), σε εμφύλια σύγκρουση, αλλά είναι το θύμα της ρωσικής στρατιωτικής παρέμβασης.

Δεύτερον, να είναι έτοιμοι να απαντήσουν στη συμπεριφορά της Ρωσίας όταν παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες. Από την προσάρτηση της Κριμαίας μέχρι τον βομβαρδισμό νοσοκομείων στη Συρία. Παρά τις αμφιβολίες του Macron, οι κυρώσεις αποτελούν χρήσιμο εργαλείο, διαφορετικά ο Putin δεν θα προσπαθούσε τόσο πολύ να τις υπονομεύσει. Είναι δελεαστικό να αρθούν οι κριτικές με την πεποίθηση ότι η Δύση είναι εξίσου κακή με τη Ρωσία. Ο Donald Trump, όταν κάποιος που του έπαιρνε συνέντευξη το 2017 είπε "ο Putin είναι δολοφόνος”, απάντησε "έχουμε πολλούς δολοφόνους. Τι νόμιζες, ότι η δική μας χώρα είναι αθώα;”. Τέτοιες λογικές γίνονται παιχνίδι στα χέρια του Putin.

Τρίτον, ποτέ να μην αγνοούνται τα δυτικά συμφέροντα. Ο Putin επιδέξια οδηγεί τους Δυτικούς ηγέτες να δουν τα δικά του συμφεροντα ως πιο νόμιμα από τα δικά τους. Οι συνομιλητές του πρέπει να υπενθυμίζουν στους εαυτούς τους ότι μια δημοκρατική, ευημερούσα και με σωστή διακυβέρνηση Ουκρανία, είναι ένας καλύτερος γείτονας από ό,τι ένα φτωχό και διεφθαρμένο πελατειακό κράτος της Ρωσίας. Δεν θα πρέπει να αποδεχθούν ότι η θέση της Ρωχίασ για την μελλοντική κατεύθυνση της Ουκρανίας θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από ό,τι των δυτικών γειτόνων της Ουκρανίας ή ακόμη, από τη θέση των ίδιων των Ουκρανών.

Tέταρτον, να παραμείνουν ενωμένοι. Ο Putin έχει κάνει καλύτερη δουλειά στο να διχάσει τη Δύση από ό,τι θα μπορούσαν οι Σοβιετικοί ηγέτες, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας των λαθών των δυτικών ομολόγων του. Έχει "σαγηνεύσει” κάποιους Δυτικούς ηγέτες -όπως τον Trump ή τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Viktor Orban- με την ισχυρή εικόνα του και την προώθηση των "παραδοσιακών αξιών”. Με άλλους, όπως τον Τούρκο πρόεδρο Erdogan, έχει παίξει με τη δυσπιστία τους έναντι των άλλων συμμάχων τους. Οι Δυτικοί ηγέτες θα πρέπει να εστιάσουν στο γεγονός ότι έχουν ακόμη πολλά κοινά συμφέροντα και να εργαστούν πιο σκληρά για να ξεπεράσουν τις διαφορές τους.

Πέμπτο, να μην απομονώσουν εντελώς τη Ρωσία. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να μην εμπιστεύονται τον Putin, να αποθαρρύνονται από πράγματα που έχει κάνει τ ο καθεστώς του ή να απορρίπτουν την κοσμοθεωρία του. Ωστόσο επιλέγοντας να μην μιλούν στις ρωσικές αρχές, είναι λάθος. Η συνομιλία δεν σημαίνει συμφωνία, ούτε ότι κάνουν παραχωρήσεις. Αλλά είναι μια ευκαιρία να διασφαλιστεί ότι οι δύο πλευρές κατανοούν η μία την άλλη και γνωρίζουν που είναι οι κόκκινες γραμμές τους" υπάρχουν πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος ανεπιθύμητης κλιμάκωσης όταν οι επαφές είναι παγωμένες. Η Ρωσία και η Δύση επίσης χρειάζεται να μιλήσουν για τον έλεγχο των εξοπλισμών, τα θέματα μη διάδοσης των όπλων και τις περιφερειακές συγκρούσεις -ακόμη κι αν δεν καταλήξουν σε άμεση συμφωνία.

Έκτον, να αναζητήσουν λιγότερο ευαίσθητους τομείς πιθανής συνεργασίας. Η κλιματική αλλαγή και η μετάβαση σε μια οικονομία με χαμηλούς ρύπους, είναι θέματα τα οποία θα επηρεάσουν τόσο τη Ρωσία όσο και τον μεγαλύτερο πελάτη της σε αέριο, την Ευρώπη, αν και με πολύ διαφορετικούς τρόπους. Η Ρωσία και η Δύση αντιμετωπίζουν και οι δύο την κρίση του κορωναϊού, όπου εάν τα πράγματα επιδεινωθούν οι επιστήμονές τους (και Κινέζοι ειδικοί) θα πρέπει να εργαστούν από κοινού. Η Δύση θα πρέπει να αμφισβητήσει εχθρικά στερεότυπα που προπαγανδίζονται από τα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ, με το να συνεργαστεί με τη Ρωσία όπου αυτό είναι πιθανό.

Οι Δυτικοί ηγέτες δεν θα πρέπει να ξεχνούν την ιστορία, αρχαία ή πρόσφατη, ή να αγνοούν την πραγματικότητα της Ρωσίας του Putin, αλλά ούτε θα πρέπει να είναι φυλακισμένοι του. Οι απογοητευμένες ελπίδες των προκατόχων τους ίσως είναι θαμμένες γύρω από το Κρεμλίνο. Αλλά όσο οι επισκέπτες του Putin έρχονται με ρεαλιστικές προσδοκίες, οι επισκέψεις τους δεν χρειάζονται να καταλήγουν σε δάκρυα.

EuroNews
Capital



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]