Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

H Ελλάδα επιλέγει συμμάχους


Σε αυτή την κομβική στιγμή, η Ελλάδα επιλέγει συμμάχους. Αυτό έπραξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τη δεκαετία του 1960, όταν ανέπτυξε στενή προσωπική σχέση με τον στρατηγό Ντε Γκωλ. Το παράδειγμά πρέπει να μελετηθεί και να εφαρμοστεί στη σημερινή εποχή, καθώς η χώρα μας προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος και αναζητεί καινούργιο αφήγημα αν όχι δόγμα.

Γράφει ο Γιώργος Τζογόπουλος

Η ενίσχυση της εθνικής άμυνας αποτελεί μείζονα προτεραιότητα. Είναι αδιανόητο η Ελλάδα να συρθεί σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία από φόβο ή να αναγκαστεί να διαπραγματευθεί με φόβο ύστερα από πιθανολογούμενο θερμό επεισόδιο.

Στο πλαίσιο αυτό, η βελτίωση των ελληνογαλλικών σχέσεων είναι ιδιαιτέρως ευπρόσδεκτη. Η Γαλλία ανήκει στους εταίρους της Ελλάδας που δημοσίως κατακρίνουν την Τουρκία για τη συμπεριφορά της στη Μεσόγειο. Ακόμα και η ορολογία που επισήμως χρησιμοποιεί το Παρίσι για το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι διαφορετική σε σχέση με αυτή άλλων κυβερνήσεων, που προτιμούν τη γραμμή των ίσων αποστάσεων, αν όχι τη φιλοτουρκική πολιτική. Αρκετά τα παραδείγματα στην Ευρώπη ως προς το δεύτερο.


Η δεύτερη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε υπό διαφορετικές συνθήκες συγκριτικά με αυτή του περασμένου Αυγούστου. Οσο σημαντικό και αν είναι το θέμα της οικονομίας, ο υπαρκτός κίνδυνος σε ζητήματα εθνικού συμφέροντος επιβάλλει δύσκολες αποφάσεις παρά το κόστος. Η αναβάθμιση των γαλλικών εξοπλισμών της πολεμικής αεροπορίας, που ήδη αποφασίστηκε, είναι πολύτιμη. H αγορά γαλλικών φρεγατών μπορεί να συμβάλει περαιτέρω στην αποτροπή.

Σε αυτή την κομβική στιγμή, η Ελλάδα επιλέγει συμμάχους. Αυτό έπραξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τη δεκαετία του 1960, όταν ανέπτυξε στενή προσωπική σχέση με τον στρατηγό Ντε Γκωλ. Το παράδειγμά πρέπει να μελετηθεί και να εφαρμοστεί στη σημερινή εποχή, καθώς η χώρα μας προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος και αναζητεί καινούργιο αφήγημα αν όχι δόγμα.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είναι ο μόνος ευρωπαίος πολιτικός που έχει όραμα για την Ευρώπη και την ευρωπαϊκή άμυνα. Η Ελλάδα καλείται να αγκαλιάσει τις πρωτοβουλίες του και να διεκδικήσει ρόλο ενεργό. Αυτό ισχύει και για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επέμβασης.

Τέλος, μέσω της ενίσχυσης των ελληνογαλλικών σχέσεων η Αθήνα αξίζει να διερευνήσει επιπρόσθετα οφέλη στις διεθνείς της σχέσεις. Σε μία περίοδο προβληματικών σχέσεών της με τη Ρωσία που διαρκώς επιδεινώνονται, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Μακρόν θεωρείται αξιόπιστος συνομιλητής στη Μόσχα και διατηρεί καλές προσωπικές σχέσεις με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

* Ο Δρ. Γιώργος Ν. Τζογόπουλος είναι ερευνητής στο Begin Sadat Centre for Strategic Studies και το ΕΛΙΑΜΕΠ και διδάσκει διεθνείς σχέσεις στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
IN


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]