Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι άνεμοι... χτυπούν το Πεντάγωνο για τα ελληνοτουρκικά


Η δήλωση Δένδια αποτελεί και κριτική προς το πρόσωπο του Παναγιωτόπουλου και ένδειξη δυσαρέσκειας για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται την ένταση με τη γείτονα

Περίεργοι άνεμοι φυσούν στο Πεντάγωνο, ιδίως σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά. Όχι σαν αυτούς τους ανέμους που... παρέσυραν το τουρκικό «Oruc Reis» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αλλά κάποιους άλλους, πολιτικά πιο ισχυρούς, που φθάνουν μέχρι το υπουργείο Εξωτερικών, αναγκάζοντας και τον αρμόδιο υπουργό να μαζεύει ό,τι δεν μαζεύεται από τις δηλώσεις του συναδέλφου του στο υπουργείο Αμυνας. Και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει αποδείξει ότι αγαπά τις δηλώσεις.

Στην αρχή μάς γνωστοποίησε ότι εάν οι Τούρκοι το παρατραβήξουν και παραβιαστούν οι «κόκκινες γραμμές», θα υπάρξει στρατιωτική εμπλοκή ως απάντηση της ελληνικής πλευράς. Μετά προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις με πιο προσεκτικές διατυπώσεις και ακολούθως έδωσε στη δημοσιότητα διαλόγους με τον Κ. Μητσοτάκη για το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» – πρώτη φορά υπουργός κυβέρνησης δημοσιοποιεί διαλόγους με τον πρωθυπουργό του και δη για τη διαχείριση μιας κρίσης. Ανήκουστα πράγματα.


Έπειτα περίπου επιβεβαίωσε τον Ερντογάν που είπε ότι υπήρξε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση για να μην υπάρξουν εκδηλώσεις φέτος στα Ιμια, στη συνέχεια το πήρε πίσω με τηλεοπτική παρέμβαση και τελικώς διέψευσε τη διάψευσή του επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το πρώτο σενάριο, αυτό που περιέγραψε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος. Η κατάσταση δεν είναι ούτε για γέλια ούτε για κλάματα. Είναι ιδιαίτερα σοβαρή σε μια περίοδο που έχει ανοίξει δημόσια συζήτηση για το εάν οι δύο χώρες θα πρέπει να επιλύσουν τις διαφορές τους στη Χάγη.

Την κρισιμότητα της κατάστασης διαπιστώνει πιθανότατα και ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος όσο και αν προσπάθησε στη δημόσια τηλεόραση να περιορίσει την ένταση των ανέμων και να «σώσει» το κύρος του συναδέλφου του, δεν απέφυγε τις αιχμές: «Δεν νομίζω ότι αριστεύσαμε στην επικοινωνία στο συγκεκριμένο θέμα» είπε και σχολίασε: «Από εκεί και πέρα δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνει».

Ωστόσο έκανε ακριβώς αυτό που είπε ότι δεν θέλει να κάνει. Διότι η δήλωση Δένδια αποτελεί και κριτική προς το πρόσωπο του Παναγιωτόπουλου και ένδειξη δυσαρέσκειας για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται την ένταση με τη γείτονα. Όλα αυτά τα παρακολουθεί βεβαίως και ο πρωθυπουργός. Απάντηση στον Ερντογάν για τα Ιμια δεν έχει δοθεί. Ωστόσο γίναμε κοινωνοί των περίφημων διαλόγων «ψυχραιμία, κύριε υπουργέ», «ψυχραιμία, κύριε πρωθυπουργέ...». Ναι, ψυχραιμία. Όμως στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δεν χρειάζεται μόνο ψυχραιμία, αλλά πρώτιστα σοβαρότητα.

Βούλα Κεχαγιά
Έθνος



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]