Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αραβικά ΜΜΕ: Η Τουρκία και η Μουσουλμανική Αδελφότητα θα χάσουν στη Λιβύη


Η Τουρκία θέλει να χρησιμοποιήσει τη Λιβύη για να ενισχύσει το στάτους της, αλλά θα υποστεί την ήττα, όπως ακριβώς και στη Συρία, αν επιμείνει να στηρίζει τον πόλεμο εκεί, έγραψε ο αρθρογράφος Abdulrahman Al-Rashed, στο Arab News.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μπορεί να παρατείνει και να διευρύνει το χάος στη Λιβύη, το οποίο έχει διαιρεθεί μεταξύ των τοπικών αντιπάλων από το 2014, αλλά δεν θα μπορέσει να κυριαρχήσει στη χώρα, ανέφερε το άρθρο.

Η Τουρκία έχει αναπτύξει στρατιωτικούς εκπαιδευτές και συμβούλους στη Λιβύη, για να υποστηρίξει την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), του Φαγέζ αλ-Σάρατζ, η οποία μάχεται εναντίον του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), του Χαλίφα Χαφτάρ.

Η Άγκυρα υπέγραψε επίσης συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με το GNA που εδρεύει στην Τρίπολη τον Νοέμβριο και το κοινοβούλιο ψήφισε πρόσφατα νομοσχέδιο που εγκρίνει την αποστολή στρατευμάτων στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

"Οι Τούρκοι δικαιολογούν τη συμμετοχή τους στον πόλεμο υποστηρίζοντας ότι η Λιβύη τους οφείλει τεράστια χρηματικά ποσά αφού χρηματοδότησαν έργα κατά την ύστερη εποχή του Καντάφι. Η Τουρκία ισχυρίζεται επίσης ότι εκατομμύρια Τούρκων πολιτών ζουν στη Λιβύη, πράγμα που φυσικά δεν είναι αληθινό", ανέφερε το άρθρο.


Η Τουρκία κατηγορείται επίσης για χρηματοδότηση και όπλιση ισλαμιστικών φατριών στη Λιβύη που αγωνίζονται από την πλευρά του GNA.

Ο αρθρογράφος του Arab News θεωρεί ότι η Τουρκία, μετά την απώλεια ισχύος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, επιμένει να δρα στη Λιβύη, η οποία είναι ένας "επικίνδυνος διάδρομος με πιθανότητα να αποσταθεροποιήσει την ασφάλεια της Αιγύπτου και θα μπορούσε ακόμη και να χρησιμοποιηθεί για να απειλήσει την Ευρώπη".

Ο LNA, με επικεφαλής τον Χαλίφα Χαφτάρ, θα σπείρει χάος εάν πάρει την Τρίπολη, την οποία χρησιμοποιεί ο Ερντογάν ως διαπραγματευτικό εργαλείο για να ασκήσει πίεση στις ευρωπαϊκές χώρες.

Στην πραγματικότητα, ο Ερντογάν προειδοποίησε το Σαββατοκύριακο, την Ευρώπη, ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει νέες απειλές από τρομοκρατικές οργανώσεις, αν η κυβέρνηση GNA πέσει.

Οι Τούρκοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η Λιβύη θα γίνει μόνο ένα πρόσθετο βάρος και τελικώς αποτυχία για αυτούς, αν επιμείνουν στην υποστήριξη του πολέμου, έγραψε ο Al-Rashed.

Πέτρος Κράνιας
Capital



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]