Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία δεν έχει λεφτά για πόλεμο


Για να συντηρήσει μια χώρα πολεμικές επιχειρήσεις χρειάζεται πάρα πολύ χρήμα, και μάλιστα σκληρό συνάλλαγμα, δηλαδή δολάρια ή ευρώ στην περίπτωση της Τουρκίας, το εθνικό νόμισμα της οποίας, ήτοι η τουρκική λίρα, δεν έχει αξία στις διεθνείς συναλλαγές.

Μ ία από τις ανησυχίες των Ελλήνων, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, είναι αν θα γίνει θερμό επεισόδιο με την Τουρκία και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του στη χώρα. Εύκολη απάντηση δεν υπάρχει, οι εξελίξεις είναι απρόβλεπτες, η συμπεριφορά του Ερντογάν σε μεγάλο βαθμό παράλογη, το «παιχνίδι» δεν είναι τοπικό αλλά διεθνές, συνεπώς οι «παίκτες» είναι πολλοί και οι στόχοι δεν είναι κοινοί για όλους. Υπάρχουν βέβαια προσεγγίσεις και μία από αυτές είναι η προσπάθεια εξέτασης του θέματος μέσω της οικονομίας.

Εμπειροι Ελληνες πολιτικοί και στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η θέση της Τουρκίας αυτή τη στιγμή δεν είναι ισχυρή, ούτε από στρατιωτικής ούτε από οικονομικής άποψης. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα και ανοίγει και νέα, ενώ μετά το πραξικόπημα κατά του Ερντογάν μεγάλος αριθμός έμπειρων στρατιωτικών της βρίσκεται στις φυλακές. Θεωρούν δηλαδή ότι στρατιωτικά η Τουρκία βρίσκεται σε μια κακή στιγμή. Ταυτόχρονα, η τουρκική οικονομία αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα. Τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα, δηλαδή το ξένο νόμισμα που διαθέτει, είναι περιορισμένο. Και για να συντηρήσει μια χώρα πολεμικές επιχειρήσεις χρειάζεται πάρα πολύ χρήμα, και μάλιστα σκληρό συνάλλαγμα, δηλαδή δολάρια ή ευρώ στην περίπτωση της Τουρκίας, το εθνικό νόμισμα της οποίας, ήτοι η τουρκική λίρα, δεν έχει αξία στις διεθνείς συναλλαγές. Δεν μπορεί δηλαδή με τουρκικές λίρες να πληρώσει τις εισαγωγές σε όπλα, πυρομαχικά, καύσιμα, ανταλλακτικά, φάρμακα και οτιδήποτε άλλο απαιτείται για τη διεξαγωγή ενός πολέμου. Ηδη ξοδεύει δισεκατομμύρια για τις επιχειρήσεις στη Συρία, ενώ τώρα προστίθενται οι επιχειρήσεις στη Λιβύη.
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ανακοινώνει ότι τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα ξεπερνούν τα 100 δισ. δολάρια, όμως οι διεθνείς οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι συνυπολογίζει σε αυτό όλο το συνάλλαγμα που διαθέτουν οι ξένες και οι τουρκικές επιχειρήσεις, αλλά και οι Τούρκοι πολίτες και όχι μόνο τα καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμα του κράτους.
Αυτά, σύμφωνα με τις αναλύσεις, περιορίζονται σε 25 δισ. δολάρια, ποσό πολύ χαμηλό για τη συντήρηση μακροχρόνιων στρατιωτικών επιχειρήσεων. Μια «κατάσχεση» του συνόλου των συναλλαγματικών καταθέσεων επιχειρήσεων και πολιτών που θα προκαλούσε άμεσα οργισμένες αντιδράσεις δεν είναι εφικτή.


Οι πιέσεις που θα δεχτεί η τουρκική λίρα από τις διεθνείς αγορές θα είναι τέτοιες που η κυβέρνηση της Τουρκίας θα αναγκαστεί να ξοδέψει το σύνολο του κατασχεμένου συναλλάγματος για να στηρίξει το νόμισμά της που θα υποτιμάται ραγδαία. Οι αγορές είναι έτοιμες ανά πάσα στιγμή να πυροβολήσουν την τουρκική λίρα προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα -μέχρι κα πτώχευση- στην οικονομία της γείτονος.

Οι οικονομικές συνθήκες, λοιπόν, δεν επιτρέπουν, σύμφωνα με τις διεθνείς οικονομικές αναλύσεις, τη χρηματοδότηση πολλών μεγάλων και μακροχρόνιων στρατιωτικών επιχειρήσεων από την Τουρκία. Οι στρατιωτικές αναλύσεις επίσης δείχνουν έναν αποδυναμωμένο επιτελικά τουρκικό στρατό. Αυτά όλα δεν σημαίνουν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να προκαλέσει ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα ή τις άλλες μεσογειακές χώρες. Μάλιστα αυτό επιδιώκει να κάνει, σύμφωνα με τους στρατιωτικούς αναλυτές, προκειμένου να σύρει τη χώρα μας σε διαπραγματεύσεις, στις οποίες θα αναγκαστεί να παζαρέψει για τις θεωρούμενες από αυτήν γκρίζες ζώνες. Αυτό η Ελλάδα προσπαθεί να το αποφύγει, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρει τελικώς αν η Τουρκία αρχίσει τις γεωτρήσεις, για παράδειγμα, κοντά στην Κρήτη.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Τουρκία δημιούργησε αυτή την ψευτοζώνη με τη Λιβύη προκαλώντας τις αντιδράσεις όλων των μεσογειακών χωρών και της διεθνούς κοινής γνώμης. Προς το παρόν η Τουρκία λέει ότι θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στις θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου με την αιτιολογία ότι θα το κάνει για να προστατεύσει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Αυτό είναι πρόφαση, αφού η κυπριακή κυβέρνηση έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν τα ίδια οικονομικά οφέλη με τους Ελληνοκύπριους αν προκύψουν κοιτάσματα από τις έρευνες που έχουν γίνει στην περιοχή. Σε περίπτωση που η Τουρκία αρχίσει γεωτρήσεις στα κυπριακά νερά, η Ελλάδα δεν είναι αναγκασμένη να παρέμβει μονομερώς. Το θέμα θα αντιμετωπιστεί από τη διεθνή κοινότητα, συνεπώς δεν είναι αναγκαίο να υπάρξει ελληνοτουρκικό θερμό επεισόδιο. Γενικότερα, οι αναλυτές πιστεύουν ότι ενώ η Τουρκία προσπαθεί να προκαλέσει κάτι τέτοιο με την Ελλάδα ώστε να την αναγκάσει να οδηγηθεί σε διαπραγματεύσεις, τελικά οι απαντήσεις στην Τουρκία θα έρθουν από συνασπισμούς διεθνών δυνάμεων, στους οποίους φυσικά θα συμμετέχει και η χώρα μας. Εξάλλου, καμία χώρα, ούτε οι μεσογειακές που εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή, δηλαδή η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, αλλά ούτε οι Αμερικανοί, οι Ρώσοι και οι Ευρωπαίοι θέλουν να δώσουν δικαίωμα συνεκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων που έχουν βρεθεί στην περιοχή επειδή ο Ερντογάν απειλεί και προκαλεί.

Το μόνο όπλο που πραγματικά διαθέτει ο Ερντογάν είναι οι πρόσφυγες που στέλνει στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας και εδώ αποδεικνύεται ορθή η ελληνική θέση ότι το Μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα που τελικά μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με συντονισμένη ευρωπαϊκή παρέμβαση. Και ενώ όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία απειλεί αλλά δεν μπορεί να δαγκώσει, κανείς δεν μπορεί να ξέρει ως πού θα το φτάσει ο Ερντογάν στην προσπάθειά του να ενισχυθεί πολιτικά στο εσωτερικό μέτωπο της χώρας του. Το βέβαιο είναι ότι ήδη η ένταση που αναπτύσσεται στην περιοχή προκαλεί ζημιά στις προοπτικές του τουρισμού για φέτος το καλοκαίρι, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία, αλλά και στις γύρω χώρες που εμπλέκονται στην υπόθεση. Συνεπώς, αυτή η ένταση και οι ανησυχίες αναμφίβολα βλάπτουν την ελληνική οικονομία, όπως και όλες τις οικονομίες των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Γρ. Νικολόπουλος
Πρώτο Θέμα


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

5 σχόλια :

  1. Οποιοι ερχονται χωρις χαρτιά να τους κατασχονται τα κινητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαί επειδή σύμφωνα μέ τό άρθρο. Η οικονομική κατάσταση τής Τουρκίας περίπου οικτρή. Καί δέν αντέχει Ελληνοτουρκική σύγκρουση. Οί υποστηρικτές της βρήκαν τήν λύση: Σχημάτισαν στήν Αθήνα μιά συμμαχία προθύμων πού απαρτίζεται από πολιτικούς [κυβέρνηση , Ντόρα Μπακογιάννη σέ ρόλο λαγού]. Καί κάτι φιλότουρκους καθηγητάδες [Αθ Ντόκος κλπ] άπαντες τού Σημιτικού ΕΛΙΑΜΕΠ. [Κάποιες φήμες μιλούν γιά χρηματοδότηση του από τον Τζώρτζ Σόρος], νά προωθήσουν τήν παραπομπή στή Χάγη. ΟΠΟΥ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΕΜΟ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ. Θά αποκτήσει τήν κυριότητα νήσιών τού Ανατολικού Αιγαίου [Λέσβος ,Χίος, Σάμος, Δωδεκάνησα]. Τά οποία τά απελευθερώσαμε μέ τό αίμα χιλιάδων Ελλήνων σέ δύο παγκοσμίους πολέμους. ΄΄Όταν ή Ελλάδα μάτωνε από τό 1940 ώς τό1945 ή Τουρκία πού ήταν; Επιτηδείως ουδέτερη φιλοναζιστική βεβαίως -βεβαίως. Καί γιά νά πετύχει τό στόχο τής κατάληψης άκοπα καί χωρίς πόλεμο .Απαιτεί ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ! ΤΑ ΘΕΛΕΙ ΑΟΠΛΑ! Καί μέ απόφαση δικαστηρίου μάλιστα. Μέ τήν βοήθεια ελληνοφώνων ανθελλήνων "καθηγητών" ΄καί πολιτικών νά "στρώνουν" τό χαλί τής προσφυγής στή Χάγη. ΟΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΝΟΝΙΣΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΧΑΣΕΙ! Καί ήδη ή κυριά Μπακογιάννη μάς προετοιμάζει ώς λαγός: Νά δώσουμε λίγο ΑΟΖ Καστελλόριζο ,νά κρατήσουμε Ρόδο ,Λέρο,πού είναι μεγαλύτερα!. Αυτά θά εκδικαστούν στή Χάγη. Καί θά χάσουμε! Εφόσον δέν διεκδικούμε καί εμείς ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΙΜΒΡΟΥ ΚΑΙ ΤΕΝΕΔΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΝΗΣ . Πού ή Τουρκία προσπαθεί συστηματικά νά ανατρέψει. Πολλά πράγματα ακόμη θά μπορούσαμε μέ μιά προυπόθεση: ύπαρξη πατριωτικής πολιτικής ηγεσίας. Αλλά τί νά περιμένεις δύστυχη πατρίδα από ελληνοφώνους πολιτικάντηδες υπαλληλίσκους τών ξένων; Ή καρέκλα καί ό λουφές [μισθός ] τό μόνο ενδιαφέρον τους! Τελειώνοντας έχω τήν εξής αίσθηση καί θέλω νά τή μοιραστώ μαζί σας. Πολιτικές οικογένειες τζάκια πού θά σύρουν τήν πατρίδα μας μέσω Χάγης στό Ακρωτηριασμό θά σβήσουν. Καί μήν περιμένει ή κά Ντόρα τόν γιό τής ,πού τώρα είναι "παρκαρισμένος" στή δημαρχία τής Αθήνας. Μελλοντικό πρωθυπουργό. Τό στίγμα τής προδοσίας θά κυνηγά καί τά τρισέγγονα σας έως δεκάτης γενεάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! Πάνο μην απελπίζεσαι. Η ήττα σε έναν λαό έρχεται όταν την αποδεχτεί μέσα του. Όταν συμβιβαστεί με την ιδέα της ήττας. Αυτό το ρόλο παίζουν εξ άλλου οι διάφοροι λαγοί:συνηθίζουν σιγά-σιγά το λαό να αποδεχτεί την ήττα του, σε οποιονδήποτε τομέα. Αλλά μια ήττα στην εδαφική και κυριαρχική μας ακεραιότητα, δεν πρέπει να την αποδεχτούμε ούτε μέσα μας ούτε έξω μας.
      Και εκ των προτέρων, πριν την καταστροφική προδοσία, να το δείξουμε, να το φωνάξουμε, να το κραυγάσουμε και να το επιβάλουμε με όλους τους τρόπους: ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! NO PASARAN οι Τούρκοι στο Αιγαίο!
      Το καταλάβατε, εσείς, "πωλητές" της ιερής μας γης, που δε λαμβάνετε υπ'όψη τον ελληνικό λαό ούτε για το μέγιστο! Του παππούλη σας χωράφι ήταν η Ελλάδα και το κληρονομήσατε, κατά νομή και κυριότητα;

      Διαγραφή
    2. Φιλε Πανο,

      το Ντορακι ξεχναει βεβαια να αναφερει οτι υπαρχει ηδη ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ στα Ιμια.

      Τωρα πρεπει να ΥΠΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ στο Καστελοριζο!

      Δεν μας λεει ομως τι γινεται με τα αλλα μικροτερα νησια στα Δωδεκανησα.

      - Αγαθονήσι,
      - Λειψοί
      - Χάλκη,
      - Αλιμιά,
      - Αρκοί,
      - Φαρμακονήσι,
      - Γυαλί,
      - Κίναρος,
      - Λέβιθα,
      - Μάραθος,
      - Νίμος,
      - Ψέριμος,
      - Σαρία,
      - Στρογγυλή,
      - Σύρνα
      - Τέλενδος.

      Θα υποχωρησουμε και εκει;

      Και αν δεν υποχωρησουμε εκει ,γιατι να υποχωρησουμε στο Καστελοριζο;

      Ποιος εγγυαται στην Μπακογιαννη οτι οι τουρκοι θα σταματησουν τις διεκδικησεις ακομα και

      αν υποχωρησουμε στο Καστελοριζο;

      Αποδεικνυεται απο τα Ιμια οτι οι διεκδικησεις συνεχιζονται ακομα περισσοτερο οταν

      υπαρχει ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ.

      Ποιες συνθηκες εχουν σεβαστει μεχρι σημερα οι τουρκοι;

      Και γιατι να μην εφευρουν μια νεα "δικαιολογια" οι "γετονες";

      Θα πουν οτι για λογους "ασφαλειας" θα πρεπει να δουμε και τα υπολοιπα Δωδεκανησα, ωστε

      τωρα που θα κανουμε δίπλα-δίπλα γεωτρησεις,ασκησεις κ.ο.κ να μην υπαρξει "ατυχημα".

      Και περα απο τα προαναφερθεντα νησια υπαρχουν στα Δωδεκανησα αλλες 93 νησιδες ακομα!!

      θα πρεπει να τις "γκριζοποιησουμε" και αυτες οπως τα Ιμια για λογους "ασφαλειας";

      Διαγραφή
  3. Τά έχω γράψει κατ' επανάληψη αγαπητέ ΓΜ. Ότι τό πολιτικό τζάκι πού μας κυβερνά. Δρομολογεί τόν εδαφικό ακρωτηριασμό τής πατρίδας μας. Προεξάρχουσα ή Ντόρα.θυμόμαστε άραγε τήν υπονονόμευση στόν τότε πρωθυπουργό Κ Καραμανλή; Αυτός Κωνσταντινούπολη μέ Πούτιν. Καί ή κυριά υπεξ τοτε, στήν Πολωνία. Νά συμμετέχει σέ αμερικανική διάσκεψη γιά αντιπυραυλική ασπίδα εναντίον τής Ρωσσίας! Αυτή τήν φορά πρωτοστατεί μέ τούς καθηγητάδες Σημιτικό ΕΛΙΑΜΕΠ[ κάποιες φήμες τό φέρουν ώς ΜΚΟ χρηματοδοτούμενη από τόν Σόρος]. Μέ αρχιμαγείρους τόν Χρήστο Ροζενστάιν [Ροζάκη] Αθ Ντόκο. Ετοιμάζουν ώς μενού τήν προσφυγή στό σφαγείο τής Χάγης. Λειτουργώντας καί προπαγανδίζοντας ώς πέμπτη φάλαγγα τής επαπειλούμενης εθνικής προδοσίας. Καί βλέπουμε μυστικές συνεδριάσεις κυβέρνησης ,Ελιαμέπ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ! Τό άν θά τά καταφέρουν θά εξαρτηθεί. Από τήν αντίδραση πχ στήν νέα πρόκληση τού ορκουσ ρει. Άν ή φρεγάτα Ν Φωκάς τό αφήσει αβύθιστο νά σημαδέψει τουρκική ΑΟΖ στή δική μας υφαλοκριπίδα. Γιατί τό ερευνητικό σύμφωνα μέ πληροφορίες ΑΠΛΩΣΕ ΚΑΛΩΔΙΑ. Γι αυτό πάει καί σιγά-σιγά. Καί όχι λόγω καιρού. Όπως μάς τό σερβίρει ή εν Αθήναις πέμπτη φάλαγγα [κυβερνώντες Ελιαμέπ]. Προσπαθώντας νά κατεβάσουν τούς τόννους υποβαθμίζοντας το μονομερώς γεγονός. Διότι μιά έστω καί μικρή πολεμική αντίδραση από εμάς χαλάει τούς σχεδιασμούς καί τά σχέδια. Κοινώς τους κόβει τήν μανέστρα καί τόν τραχανά πού ετοιμάζουν νά απλώσουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]