Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σάρατζ: «Δεν πρόκειται να συναντηθώ ξανά με τον Χαφτάρ»


Για «καταστροφική κατάσταση» ενώπιον της οποίας θα βρεθεί η Λιβύη προειδοποιεί ο ηγέτης της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA), Φάγεζ αλ-Σάρατζ, αν οι διεθνείς δυνάμεις δεν ασκήσουν πίεση στον διοικητή των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ να άρει τον αποκλεισμό των πετρελαιοπηγών, εξαιτίας του οποίου η παραγωγή έχει σχεδόν μηδενιστεί.

«Η κατάσταση θα είναι καταστροφική, αν συνεχιστεί έτσι», δήλωσε συγκεκριμένα ο Σάρατζ. Ο ίδιος πρόσθεσε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ότι απορρίπτει τα αιτήματα των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης να διασυνδεθεί η εκ νέου έναρξη της λειτουργίας των λιμανιών διακίνησης πετρελαιοειδών με μια νέα κατανομή των εσόδων από το πετρέλαιο μεταξύ των Λίβυων, λέγοντας ότι το εισόδημα από το πετρέλαιο προορίζεται για να ωφελήσει όλη τη χώρα.

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα του «ότι οι ξένες χώρες θα παρακολουθήσουν το θέμα», ερωτώμενος αν θα ήθελε να πιέσουν τον Χαφτάρ να άρει τον αποκλεισμό στους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου της Λιβύης στη Μεσόγειο.


Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Σάρατζ δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα σεβαστεί την απόφαση της συνόδου κορυφής του Βερολίνου για την εδραίωση εκεχειρίας στην Τρίπολη και την έναρξη ενδολιβυκών συνομιλιών για τον τερματισμό της σύγκρουσης στο πλαίσιο του σχεδίου υπό τον ΟΗΕ, παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να αποκλείει να συναντηθεί με τον Στρατάρχη Χαφτάρ.

«Για μένα είναι σαφές... Δεν θα καθίσουμε ξανά με την άλλη πλευρά», είπε ο Σάρατζ, προσθέτοντας ότι το θέμα του ειρηνευτικού διαλόγου δεν θα πρέπει να περιοριστεί σε μια συνάντηση των δύο ηγετών.

Επισημαίνεται ότι στο Βερολίνο, Σάρατζ και Χαφτάρ συσκέφτηκαν με τους ηγέτες των ξένων χωρών που εμπλέκονται άμεσα στην κρίση της Λιβύης αλλά δεν συναντήθηκαν μεταξύ τους.

Από την Παρασκευή, δυνάμεις πιστές στον Στρατάρχη Χαφτάρ έχουν αποκλείσει τα μεγαλύτερα λιμάνια διακίνησης πετρελαιοειδών της Λιβύης στα βορειοανατολικά, μειώνοντας την παραγωγή κατά 800.000 βαρέλια, σε ένα παιχνίδι εξουσίας, καθώς οι ξένες δυνάμεις συναντήθηκαν στο Βερολίνο το Σαββατοκύριακο για να τον προτρέψουν να σταματήσει μια στρατιωτική εκστρατεία για να καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη. Παράλληλα, χθες μια οργάνωση ενόπλων προσκείμενη στον Στρατάρχη Χαφτάρ, η «Οργή του Φεζάν» απέκλεισε και τα πετρελαϊκά κοιτάσματα Ελ Σαράρα και Ελ Φιλ από τα οποία αντλούνται περίπου 370.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως στα νότια της χώρας.

Δεν αποκλείει συνεργασία με σύρους μαχητές ο Σάρατζ

Σύμφωνα με το Politico, ο Χαφτάρ αρχικά απέρριψε τις εκκλήσεις για εκεχειρία, ωστόσο αργά την Κυριακή ο εκπρόσωπός του, Αχμέντ αλ Μισμαρί, εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι ο LNA αποδέχεται την εκεχειρία, με την προϋπόθεση αυτή να γίνει επίσης σεβαστή και από τον στρατό που είναι πιστός στον Σάρατζ.

Σε ερώτησή πάντως του BBC για τους σύριους μαχητές που έφτασαν στη Λιβύη, ο τελευταίος απάντησε: «Δεν θα διστάσουμε να συνεργαστούμε με οποιαδήποτε πλευρά θέλει να μας βοηθήσει να νικήσουμε τον επιτιθέμενο», αφήνοντας με τον τρόπο αυτό ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο.

Η Λιβύη θα αντιμετωπίσει καταστροφή αν συνεχιστεί ο αποκλεισμός των πετρελαιοπηγών

Παράλληλα, σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Reuters, ο ισχυρός άνδρας της Τρίπολης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί μετά τον αποκλεισμό πετρελαιοπηγών, λέγοντας πως η Λιβύη θα αντιμετωπίσει «καταστροφική κατάσταση» αν συνεχιστεί.

«Ελπίζω ότι οι ξένες χώρες θα παρακολουθούν το θέμα» είπε όταν ρωτήθηκε αν ήθελε αυτές να πιέσουν τον Χαφτάρ να άρει τον αποκλεισμό στους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου της Λιβύης στη Μεσόγειο.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης δήλωσε, επίσης, ότι απορρίπτει τα αιτήματα των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης να διασυνδεθεί η εκ νέου έναρξη της λειτουργίας των λιμανιών διακίνησης πετρελαιοειδών με μια νέα κατανομή των εσόδων από το πετρέλαιο μεταξύ των Λίβυων, λέγοντας ότι το εισόδημα από το πετρέλαιο προορίζεται για να ωφελήσει όλη τη χώρα.

Συγκρούσεις και αποστολή μαχητών στην Τρίπολη

Στη συνέντευξη, ο Σάρατζ υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του θα σεβαστεί την απόφαση της συνόδου κορυφής του Βερολίνου για την εδραίωση εκεχειρίας στην Τρίπολη και την έναρξη ενδολιβυκών συνομιλιών για τον τερματισμό της σύγκρουσης στο πλαίσιο του σχεδίου υπό τον ΟΗΕ. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν φαίνεται να γίνεται πράξη – τουλάχιστον τις πρώτες ώρες μετά τη Διάσκεψη.

Αφού το πρωί της Δευτέρας, όπως επιβεβαίωσαν οι δύο πλευρές, σημειώθηκαν οι πρώτες συγκρούσεις, ο Χαλίφα Χαφτάρ φαίνεται πως έδειξε τη διαφωνία του στα σχέδια των μεγάλων δυνάμεων, με την προώθηση χιλιάδων στρατιωτών στην πρωτεύουσα της χώρας, η οποία αποτελούσε -ίσως βέβαια να αποτελεί κι ακόμη- στόχο του λίβυου στρατάρχη.

Ειδικότερα, το επιτελείο του ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της στρατιωτικής εκπαίδευσης εννέα χιλιάδων ανδρών, οι οποίοι θα προωθηθούν προς την Τρίπολη.

Η κίνηση αυτή αποδεικνύει το «εύθραυστο» των συμφωνηθέντων στη Διάσκεψη της Κυριακής, καθώς δεν επιδεικνύεται διάθεση για αποκλιμάκωση της έντασης.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]