Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το Βερολίνο δε δεσμεύεται για αναβίωση της επιχείρησης «Σοφία» στη Λιβύη


«Προς το παρόν δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση εάν οι υφιστάμενες αποστολές (για τη διάσωση προσφύγων) μπορούν να αναβιώσουν ή εάν μπορούν να δημιουργηθούν νέες αποστολές», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφερε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το πρακτορείο Dpa, «Τώρα θα πρέπει να επιτευχθεί η κατάπαυση του πυρός από την εύθραυστη ανακωχή που έχουμε. Θα συζητηθεί μια ευρεία δέσμη μέτρων για το τι μπορεί να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση.»

Χθες, Κυριακή ο Χάικο Μάας είχε δηλώσει στο πρώτο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι είναι ανοικτός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο: «Πρέπει να μιλήσουμε ξανά για το σχέδιο “Σοφία”», είπε. Σήμερα όμως τόνισε ότι «το θέμα θα επεξεργασθεί καταρχήν ο ΟΗΕ, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συμμετάσχει. Αυτή την στιγμή συζητάμε όμως να γίνει το δεύτερο βήμα πριν από το πρώτο».


Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, αναφορικά και με τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής του Βερολίνου για τη Λιβύη, δήλωσε νωρίτερα σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι τέτοιες αποστολές «πρέπει να αναβιώσουν» και επομένως η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την επανέναρξη των ναυτικών επιχειρήσεων μπροστά από τις ακτές της Λιβύης για τη διάσωση προσφύγων.

Η αποστολή «Σοφία» για τον εντοπισμό διακινητών και τη διάσωση προσφύγων που κινδύνευαν στη θάλασσα διακόπηκε πέρυσι. Η ΕΕ έχει περιοριστεί μόνο στην εκπαίδευση, ενώ το προηγούμενο διάστημα είχε σώσει επανειλημμένα πρόσφυγες που κινδύνευαν. Ο λόγος διακοπής της ήταν ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα σύστημα κατανομής των προσφύγων, γι' αυτό και η τότε κυβέρνηση της Ιταλίας το είχε απαιτήσει, αφού όσοι διασώζονταν μεταφέρονταν αποκλειστικά στην Ιταλία. Η τωρινή εντολή της αποστολής πάντως λήγει στα τέλη Μαρτίου.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]