Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παρέμβαση Ερντογάν να πέσουν στο κενό οι κυρώσεις της Κύπρου


Παρεμβάσεις στο ύψιστο δυνατό πολιτικό επίπεδο εκδηλώνει σύμφωνα με πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας "Φιλελεύθερος" η Τουρκία, ζητώντας από συγκεκριμένα κράτη-μέλη να διασφαλίσουν ότι η λίστα κυρώσεων που υπέβαλε η Λευκωσία θα πέσει στο κενό και ότι δεν θα επιβληθούν στοχευμένα μέτρα κατά νομικών και φυσικών προσώπων που εμπλέκονται στις έκνομες ενέργειες της Άγκυρας στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες.

Οι ίδιες πληροφορίες του "Φ" αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν δίστασε να παρέμβει προσωπικά και να προειδοποιήσει με "αντίποινα", εάν και εφόσον τα κράτη-μέλη αποφασίσουν ομόφωνα (ως απαιτείται) την επιβολή παγώματος περιουσιακών στοιχείων σε νομικά ή/και φυσικά πρόσωπα ή έστω την απαγόρευση εισόδου σε πολίτες τρίτων κρατών στην ευρωπαϊκή επικράτεια, ως αποτέλεσμα του ρόλου που διαδραματίζουν στις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τουρκικοί κύκλοι υπέδειξαν μάλιστα ότι "η λίστα κυρώσεων πρέπει να μείνει λευκή και κανένα όνομα δεν πρέπει να περιληφθεί, καθώς αυτό θα δημιουργήσει την εντύπωση ότι η ΕΕ αμφισβητεί τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο".

Οι ίδιοι τουρκικοί κύκλοι έλεγαν μάλιστα, ότι έχουν λάβει διαβεβαιώσεις από κάποια κράτη-μέλη, φωτογραφίζοντας μεταξύ άλλων τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία (βλέπε πιο κάτω), ότι δεν θα συναινέσουν στην τοποθέτηση ονομάτων νομικών και φυσικών προσώπων, θέμα πάντως το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη εντός του Συμβουλίου και η Λευκωσία δεν φέρεται να είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω…

Συναφείς πληροφορίες του "Φ" αναφέρουν ότι η Άγκυρα ανασύρει και πάλι το χαρτί του προσφυγικού/μεταναστευτικού, προειδοποιώντας με αρνητικές εξελίξεις την ΕΕ εάν και εφόσον συναινέσει σε μέτρα που αμφισβητούν τα δήθεν "νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα" που όπως ισχυρίζεται διαθέτει σε θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι η Γερμανία και η χειραγωγούμενη από το Βερολίνο Κομισιόν της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, καίγονται κυριολεκτικά προκειμένου να διασφαλίσουν τη συνέχιση της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας, θεωρώντας ότι αποτελεί τη μοναδική συνταγή για αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών.


Στο πλαίσιο αυτό, όπως πληροφορείται ο "Φ", η Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τουρκία, πιθανότατα στις 24 Ιανουαρίου, δίνοντας σαφές στίγμα προθέσεων σε σχέση με το προσφυγικό/μεταναστευτικό. Η δρομολογούμενη παρουσία της κ. Μέρκελ στην Τουρκία αναμένεται να δώσει βήμα στην Άγκυρα για να θέσει εκ νέου τους όρους της προκειμένου να συνεχίσει τη συνεργασία με την ΕΕ. Ήδη, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, η Άγκυρα έχει διαμηνύσει τόσο προς το Βερολίνο όσο και προς τις Βρυξέλλες ότι "δεν είναι δυνατόν να ζητείται η συνεργασία της Τουρκίας από την ΕΕ και την ίδια ώρα τα κράτη-μέλη να συζητούν την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της", διασυνδέοντας ευθέως τα δύο ζητήματα…

Η Άγκυρα θεωρεί ότι δύο τουλάχιστον κράτη-μέλη, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία δεν πρόκειται να συναινέσουν στην επιβολή κυρώσεων εις βάρος νομικών και φυσικών προσώπων που συμμετέχουν στις έκνομες ενέργειες στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες. Επιδιώκει, ωστόσο, να εξασφαλίσει και τις πλάτες μιας ισχυρής χώρας, κατά κύριο λόγο της Γερμανίας, ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει υπαναχώρηση από τις χώρες που ήδη εμφανίζονται αρνητικές στην επιβολή κυρώσεων.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει κάθε λόγο να θεωρεί ότι η Σόφια δεν θα προσυπογράψει κυρώσεις, καθώς αυτή ήταν η θέση που διατύπωσε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής ο ηγέτης της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος διευκρίνισε μεν ότι η χώρα του εκφράζει αλληλεγγύη προς την Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά κάλεσε τις δύο χώρες να τα βρουν μόνες με την Τουρκία…

Ανάλογες προσδοκίες στην Άγκυρα δημιουργεί και η στάση του εθνικιστή ηγέτη της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος εξήγγειλε στήριξη στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, μέσω του χαρτοφυλακίου διεύρυνσης, το οποίο κατέληξε στα χέρια του συνεργάτη του, Όλιβερ Βαρχελί, κίνηση η οποία επικρίθηκε δριμύτατα από πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής που είχαν καλέσει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να κάνει άλλες επιλογές, χωρίς όμως αυτό να εισακουστεί από την τέως ΥΠΑΜ της Γερμανίας και νυν Πρόεδρο της Κομισιόν.

Σε ό,τι αφορά στα κυπρογενή ζητήματα και όχι μόνον, η Τουρκία θέτει ήδη με κάθε ευκαιρία θέματα αναζωογόνησης της ενταξιακής της πορείας (δηλαδή ξεπάγωμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων), αναβάθμισης της Τελωνειακής της Ένωσης, ελευθέρωσης των θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες, ετοιμάζοντας ένα μαξιμαλιστικό κοκτέιλ, στη λογική ανατολίτικου παζαριού, στο οποίο αναμένει ότι θα αναγκαστεί να συμμετάσχει η ΕΕ. Ήδη, η Κομισιόν και ο πρόθυμος Έλληνας Αντιπρόεδρος, Μαργαρίτης Σχοινάς, φέρονται να έχουν δώσει θετικό στίγμα στον Ερντογάν για νέο πακέτο οικονομικής στήριξης για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, κάτι που για προφανείς λόγους δεν βρίσκει σύμφωνη τη Λευκωσία.

Συνεχίζει η Λευκωσία…

Εν μέσω των εμποδίων που παρεμβάλλονται και των παρεμβάσεων της Άγκυρας προς την Κομισιόν και προς κράτη-μέλη της ΕΕ, η Λευκωσία συνεχίζει την προσπάθεια συγκεκριμενοποίησης των εγκεκριμένων νομικών πράξεων, διά της περίληψης νομικών οντοτήτων και φυσικών προσώπων στη λίστα κυρώσεων, λόγω της συμμετοχής τους στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας σε όλο το εύρος των θαλάσσιων ζωνών της Κύπρου.

Ο ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, τηρεί χαμηλούς τόνους και αποφεύγει να τοποθετηθεί αναφορικά με τη λίστα ονομάτων που έχει ήδη υποβάλει η Λευκωσία προς την ΕΕ, εν μέσω της διαδικασίας εξέτασής της. Όπως άλλωστε επανειλημμένα έχει δημοσιεύσει ο "Φ", η λίστα αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να δημοσιοποιηθεί πριν την ενδεχόμενη ομόφωνη έγκρισή της από τα κράτη-μέλη.

Αν η λίστα δημοσιοποιηθεί πριν την έγκρισή της από την ΕΕ, τότε η υπόθεση ενδέχεται να "πέσει" στο Δικαστήριο. Παράλληλα ανατρέπεται το στοιχείο του "αιφνιδιασμού" και δημιουργείται ο κίνδυνος κάποια από τα νομικά και φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται, να μετακινήσουν περιουσιακά στοιχεία που ενδεχομένως διαθέτουν στην ΕΕ αποτρέποντας το πάγωμά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Χαμηλά ο πήχης

Η Κροατική Προεδρία αναμένεται να σεβαστεί το πλαίσιο των πολιτικών κυρώσεων που έχουν αποφασισθεί στις 15 Ιουλίου 2019, κατά της Τουρκίας, για τις έκνομες ενέργειες στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου. Στο πλαίσιο αυτό, η Κροατία που ανέλαβε την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου, αναμένεται να σεβαστεί και την αναστολή των υψηλών πολιτικών ευρωτουρκικών διαλόγων και συνεπώς να μην προσκαλέσει την Τουρκία στο άτυπο Συμβούλιο Gymnich, όπως και να μην δρομολογήσει τη διεξαγωγή της Επιτροπής Σύνδεσης και του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι παρά την προσπάθεια που καταβάλλεται για διατήρηση των πολιτικών κυρώσεων και δη της αναστολής των υψηλών πολιτικών διαλόγων ΕΕ-Τουρκίας, η Κομισιόν της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν τις έχει ήδη καταργήσει στην πράξη.

Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση, η Κροατική Προεδρία επενδύει όπως αναφέρεται στο πρόγραμμά της στα Δυτικά Βαλκάνια, για τα οποία θα οργανώσει Σύνοδο, στο Ζάγκρεμπ, τον προσεχή Μάιο. Ειδικότερα, η Κροατία προσβλέπει στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, κάτι πάντως θα εξαρτηθεί κυρίως από τη στάση της Γαλλίας, η οποία είχε στήσει μπλόκο σε ανάλογη προσπάθεια που καταβλήθηκε το 2019.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται η Προεδρία θα στηρίξει ενδεχόμενη πρόοδο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης προς την κατεύθυνση εξασφάλισης καθεστώτος υποψήφιας χώρας.

Παράλληλα, η Προεδρία θα ενθαρρύνει την εκπλήρωση των απαιτούμενων μέτρων για περαιτέρω πρόοδο του Μαυροβουνίου και της Σερβίας στις αντίστοιχες ενταξιακές τους διαπραγματεύσεις.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, το πρόγραμμα της Κροατικής Προεδρίας αναφέρει χαρακτηριστικά: "Η Τουρκία είναι μια υποψήφια χώρα και ένας εταίρος-κλειδί για την ΕΕ σε αρκετούς τομείς". Γενικότερα, για όλες τις υποψήφιες χώρες, η Κροατική Προεδρία αναφέρει ότι θα εργαστεί για την έγκαιρη εγκαθίδρυση του εργαλείου προενταξιακής βοήθειας, σύμφωνα με τις προτεραιότητες της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι πέραν της προώθησης της πολιτικής διεύρυνσης των Δυτικών Βαλκανίων, η Κροατική Προεδρία προσδοκά να προωθήσει την προσπάθεια για έγκριση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027 (επταετής προϋπολογισμός ΕΕ), να στηρίξει τη διαδικασία για εύτακτη έξοδο της Βρετανίας από την Κοινότητα και παράλληλα να δρομολογήσει την προσπάθεια για μια ισχυρή μελλοντική σχέση μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου.

Στα ψηλά της ατζέντας του Ζάγκρεμπ είναι η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, στην οποία η Κροατική Προεδρία προσδοκά να εμπλακεί μαζί με όλα τα κράτη-μέλη και τα θεσμικά όργανα της Κοινότητας.

Φιλελεύθερος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]