Το... κυνήγι των κατασκόπων
Τέσσερις ύποπτοι πιστεύεται ότι είναι µέλη ενός ευρύτερου δικτύου που τροφοδοτεί τις αµερικανικές υπηρεσίες και τον αµερικανό στρατό µε πληροφορίες
Γράφει ο Σωτήρης Δανέζης
Η δολοφονία Ιρανού στρατιωτικού διοικητή Κασέµ Σουλεϊµανί µοιάζει µε εκείνα τα κινηµατογραφικά θρίλερ όπου ταλαντούχοι σεναριογράφοι και σκηνοθέτες πασχίζουν να αναπαραστήσουν το άγριο πρόσωπο της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, αλλά η πραγµατικότητα τους ξεπερνά. Ενα τέτοιου είδους κινηµατογραφικό σενάριο άρχισε να αναδύεται µετά τις αποκαλύψεις του πρωθυπουργού του Ιράκ Αντί λ Αµπντούλ-Μαχντί για το ραντεβού που θα είχε µε τον Ιρανό υποστράτηγο την εποµένη της δολοφονίας του.
Ορισµένοι «υποψιασµένοι» έκαναν λόγο για µια «άνανδρη παγίδα θανάτου» της Ουάσιγκτον, που στήθηκε όταν ο Ιρανός στρατιωτικός κλήθηκε να παίξει ρόλο στην αποκλιµάκωση της έντασης στην περιοχή και να ταξιδέψει από τη ∆αµασκό της Συρίας στη Βαγδάτη, προκειµένου να παραδώσει απάντηση της Τεχεράνης σε µήνυµα της Σαουδικής Αραβίας.Την περασµένη Πέµπτη, το πρακτορείο Reuters µπήκε κι αυτό στον χορό των σεναρίων, µε µια δική του έρευνα για δίκτυο «κατασκόπων» σε ∆αµασκό και Βαγδάτη που βοήθησαν τους Αµερικανούς να σκοτώσουν τον δεύτερο ισχυρότερο άνθρωπο στο Ιράν
Το διεθνές πρακτορείο υποστήριξε ότι ο Ιρανός στρατιωτικός διοικητής από το αεροδρόµιο της ∆αµασκού επιβιβάστηκε µε τη φρουρά του σε Airbus της εταιρείας Cham Wings, που πραγµατοποιούσε την πτήση προς τη Βαγδάτη, χωρίς το όνοµά του να αναφέρεται στη λίστα των επιβατών. Το Airbus προσγειώθηκε στη Βαγδάτη, ο Σουλεϊµανί και η συνοδεία του επιβιβάστηκαν σε δύο θωρακισµένα αυτοκίνητα, αλλά οι Αµερικανοί γνώριζαν κάθε του βήµα και λίγο έξω από το αεροδρόµιο τον περίµενε ένα drone οπλισµένο µε πυραύλους.
Σύµφωνα µε το Reuters, οι ιρακινές Αρχές ασφαλείας πιστεύουν ότι ο πυρήνας των κατασκόπων που υποστήριξαν το αµερικανικό σχέδιο για την εξουδετέρωση του Ιρανού στρατηγού περιλαµβάνει δύο µέλη του προσωπικού ασφαλείας στο αεροδρόµιο της Βαγδάτης και δύο εργαζόµενους στην αεροπορική εταιρεία Cham Wings, έναν στο αεροδρόµιο της ∆αµασκού και ένα µέλος πληρώµατος του αεροσκάφους. Οι τέσσερις ύποπτοι πιστεύεται ότι είναι µέλη ενός ευρύτερου δικτύου που τροφοδοτεί τις αµερικανικές υπηρεσίες και τον αµερικανό στρατό µε πληροφορίες. Το παράδοξο είναι ότι µέχρι τώρα δεν έχει συλληφθεί κανείς!
Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει σενάριο που να αντέχει σοβαρή κριτική. Ο στρατηγός του Ιράν γνώριζε καλά ότι µε τις τεχνολογικές δυνατότητες που έχουν Αµερικανοί και Ισραηλινοί, εάν τον ήθελαν νεκρό, θα µπορούσαν να τον σκοτώσουν οποιαδήποτε στιγµή, οπουδήποτε στον κόσµο. Κανένα σχέδιο αλλαγής αυτοκινήτων και πτήσεων δεν θα ήταν ικανό να τον σώσει, ούτε και κανένας πληροφοριοδότης τόσο ισχυρός που να υπογράψει τη θανατική του καταδίκη. Τα σενάρια για «πυρήνες κατασκόπων» που έδωσαν τις πληροφορίες και καταδίκασαν τον Σουλεϊµανί µοιάζουν µε εύπεπτες ιστορίες για λαϊκή κατανάλωση και γίνονται βολικά εργαλεία σε ένα σύστηµα υβριδικού πολέµου το οποίο αναγκάζει σήµερα Βαγδάτη και Τεχεράνη να ψάχνουν το φίδι στον κόρφο τους.
Έθνος
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...