Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι ημερομηνίες-σταθμός στην κρίση με την Τουρκία


Τη διπλωματική οδό επιλέγει η Αθήνα για να αποτρέψει τα τετελεσμένα που επιχειρεί να δημιουργήσει ο Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», διπλωματικές πηγές χαρακτηρίζουν αποφασιστικές και καθοριστικές τις επόμενες δύο εβδομάδες για την πορεία των εξελίξεων. Όλα συνηγορούν άλλωστε στην εκτίμηση ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι αποφασισμένος να τραβήξει το σχοινί στα άκρα. Οι τελευταίες ανακοινώσεις του για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

Σε συνέχεια του διπλωματικού μαραθωνίου που έχει προηγηθεί κρίσιμες θεωρούνται οι εξής ημερομηνίες: 30 Δεκεμβρίου, 2 Ιανουαρίου, 4-5 Ιανουαρίου, 7 Ιανουαρίου. Η ατζέντα περιλαμβάνει και άλλες σημαντικές ημερομηνίες προς τα τέλη Ιανουαρίου. Ας τις δούμε αναλυτικά


Αναλυτικά, οι ενδεικτικές ημερομηνίες:

30 Δεκεμβρίου 2019

Θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας- Ιταλίας με στόχο την επικαιροποίηση της συμφωνίας του 1977, η οποία αφορούσε στην οριοθέτηση της υφαλοκρήπιδας στο Ιόνιο. Επιδίωξη της Αθήνας είναι η συμφωνία αυτή να εμπλουτιστεί με την οριοθέτηση της ΑΟΖ, με διπλωματικές πηγές να αναφέρουν ότι Ελλάδα και Ιταλία είναι πολύ κοντά σε συμφωνία και στο να ξεπεράσουν τα τεχνικής φύσεως εμπόδια που υπάρχουν.

2 Ιανουαρίου 2020

Θα υπογραφεί στην Αθήνα από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη η διακρατική συμφωνία για τον Eastmed, με την υπογραφή από την Ιταλία να αναμένεται να προστεθεί αργότερα. Η επίσπευση της υπογραφής, ώστε να είναι στα "όπλα" που θα έχει στις αποσκευές του ο Μητσοτάκης κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ, απαντά και στους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι, βάσει των τετελεσμένων που επιχειρεί να περάσει, ο Eastmed δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την έγκρισή της.

4 Ιανουαρίου 2020

Διευρυμένη τριμερής Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου στο Κάϊρο με τη συμμετοχή και της Γαλλίας. Στο επίκεντρο ενεργειακά, περιφερειακές εξελίξεις και ασφάλεια, με το Παρίσι να αποκτά έναν ιδιαίτερο ρόλο καθώς θέλει επέκταση της επιρροής του στην περιοχή και έχει εκφραστεί ρητά κατά των τουρκολιβυκών μνημονίων.

7 Ιανουαρίου 2020

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Η ατζέντα είναι ευρύτερη, ωστόσο οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα ελληνοτουρκικά θα τεθούν επί τάπητος, με την Αθήνα να αναμένει εξελίξεις καθώς και τη στάση που θα κρατήσει ο Αμερικανός Πρόεδρος.

8 Ιανουαρίου 2020

Συνάντηση τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας - Αιγύπτου με τις δύο χώρες να επιχειρούν επίσπευση των συνομιλιών για τον καθορισμό μεταξύ τους ΑΟΖ, ενώ οι συνομιλίες πέρα από την προσπάθεια καταγραφής προόδου, στέλνουν ακόμη ένα μήνυμα στην Τουρκία.

15-16 Ιανουαρίου 2020

Eastmed Gas Forum στο Κάιρο. Ένα ενεργειακό forum για το φυσικό αέριο της ΝΑ Μεσογείου, το οποίο όπως υπογράμμισε ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, τείνει να μετατραπεί σε οργανισμό συνεργασίας και στον οποίο λαμβάνουν μέρος Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, Ιορδανία, Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή.

29 Ιανουαρίου 2020

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, με επίκεντρο την τουρκική προκλητικότητα και την Αθήνα να εκτιμά ότι έχει βρει έναν σημαντικό και ισχυρό σύμμαχο στη Γαλλία.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]