Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν υπολογίζει χωρίς τον... "ξενοδόχο"


Ύπουλες κινήσεις της Άγκυρας με την Λιβύη
Oι ελληνικές Ε.Δ. δεν είναι οι “άτακτοι” της Συρίας

Από την διπλωματική σκακιέρα και τα μνημόνια για τις θαλάσσιες ζώνες ανάμεσα στην Τουρκία και την Λιβύη, στην πραγματικότητα της αλμύρας του Αιγαίου και της Μεσογείου. Εκεί που η Τουρκία έρχεται πάντα για να προκαλέσει και παίρνει σκληρές απαντήσεις.

Στο διπλωματικό πεδίο, η Αθήνα έστειλε τελεσίγραφο στον πρεσβευτή της Λιβύης πως αν δεν γνωστοποιήσει το μνημόνιο που υπέγραψε η χώρα του με την Άγκυρα, θ’ απελαθεί από την Ελλάδα. Και προχωρά επίσης η Αθήνα σε μια ακόμη διπλωματική κίνηση, υψηλού συμβολισμού.

Διπλωματικές πηγές έλεγαν τις προηγούμενες ώρες πως έχει κληθεί στην πρωτεύουσα ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης, ο οποίος πρόσκειται στον Στρατηγό Χαφτάρ , που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της διαιρεμένης χώρας, εκτός από την πρωτεύουσα Τρίπολη.

Την ίδια στιγμή οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τηρούν στάση αναμονής ως το μακρύ δόρυ της Εξωτερικής πολιτικής, είναι πάντα στην ετοιμότητα που αρμόζει πόσο δε μάλλον αυτά τα τελευταία 24ωρα όπου η Άγκυρα με ύπουλο τρόπο θέτει νέα παράνομα δεδομένα στην περιοχή.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που γράψαμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε εγρήγορση. Το έχουν δείξει σε διαφορετικές στιγμές, με τις περισσότερες από αυτές, να έχουν στείλει στην Τουρκία- άγνωστα στο ευρύ κοινό- μηνύματα.


Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι οι «άτακτοι» της Συρίας

Στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο εφόσον αμφισβητηθούν τμήματα Εθνικής Κυριαρχίας της χώρας μας, όποιος το πράξει, θα βρεθεί απέναντι με τακτικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Προβλήματα υπάρχουν, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως δεν υφίσταται η αποτρεπτική ισχύ στις Ένοπλες Δυνάμεις. Το καλό είναι σύντομα ν’ αντιμετωπιστούν και να υπάρξει η αναζητούμενη επαύξηση.

Ο «συνήθης ύποπτος» να κάνει πράξεις αμφισβητήσεων είναι η Τουρκία, η οποία μέχρι σήμερα αντιμετωπίζει άτακτους στην Συρία κι όχι τακτικό Στρατό, ενώ οι περισσότεροι που επιχειρούν στα ανατολικά της Σύνορα είναι μισθοφορικός στρατός κι όχι τακτικός.

Φυσικά και η Τουρκία έχει στείλει στρατεύματα στη Συρία κι έχουν αποκτήσει πολεμική εμπειρία αλλά μέχρι τώρα, επαναλαμβάνουμε έναντι άτακτων. Οι εκτιμήσεις των ανωτάτων είναι ότι στρατιωτικά η γείτονα θέλει να δείχνει την πυγμή της, σε μια προσπάθεια να στηρίξει και στο εσωτερικό της την θεωρία των δυόμιση πολέμων.

Το γεγονός πως σε αντίθεση με την Συρία ή όπου αλλού έχει επιχειρήσει, στο Αιγαίο θα βρεθεί απέναντι σε σύγχρονα συστήματα των μονάδων επιφανείας του στόλου, απέναντι στους διεθνώς αναγνωρισμένους ιπταμένους και σ’ έναν στρατό που μόνο άτακτοι δεν είναι.

Με ψύχραιμα σχέδια και αποφασιστικότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

Οι κινήσεις της γείτονος μπορεί να κινούνται στο διπλωματικό πεδίο, πλην όμως το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» το υποστηρίζει πάντα με την γνωστή πολιτική των κανονιοφόρων κι αυτό δεν θα σταματήσει. Αυτός είναι ο λόγος που «αυξάνονται» ξανά τ’ αντανακλαστικά των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σ’ ότι αφορά την Ελληνική πλευρά, ανώτατοι αξιωματικοί υποστηρίζουν πως «πάση δυνάμει» οι πάντες στις ΕΔ, εφόσον χρειαστεί θα βρίσκονται μονίμως απέναντι στις προκλήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα θα υπάρξει μεγαλύτερη παρουσία όπου χρειάζεται από μονάδες του Ελληνικού Στόλου. Παράλληλα η δράση των υποβρύχιων τιμωρών στο νοτιοανατολικό Αιγαίο συνεχίζεται χωρίς να έχει σταματήσει εδώ και μήνες.

Η Τουρκία τους ψάχνει, αλλά ποτέ δεν τους έχει εντοπίσει. Οι δεκάδες καθημερινές παραβιάσεις κυρίως από ελικόπτερα και κατασκοπευτικά αεροσκάφη δείχνουν ότι η αγωνία της Άγκυρας για τα Ελληνικά 214 που περιπολούν εκεί που πρέπει, είναι μεγάλη.

Στο Επιτελείο θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι η Άγκυρα μετά τις διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας, θα θελήσει είτε με την γνωστή ρητορική των απειλών είτε μέσω προκλήσεων στο Αρχιπέλαγος, μέσω των δικών της Ενόπλων Δυνάμεων, να στηρίξει τις ύπουλες κινήσεις που ξεκίνησε με τη Λιβύη.

Πριν λίγες ημέρες είχαμε σημειώσει πως το επόμενο διάστημα επίκεινται ημέρες εγρήγορσης και ο λόγος ήταν οι παράνομες ασκήσεις που είχαν προαναγγείλει οι γείτονές μας. Και προκλήσεις υπήρχαν στον αέρα και την θάλασσα και αυτές θα συνεχιστούν διότι οι παράνομες δραστηριότητες αποτελούν καθημερινότητα στο Αιγαίο.

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]