Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ανέκδοτο: Ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στον σουλτάνο Ερντογάν


Η ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στον Ερντογάν και τη νέο-οθωμανική Τουρκία μπάζει από παντού

Του Κώστα Μαυρίδη

Καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινoβούλιο ψήφιζε τους Επιτρόπους της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Τουρκία, συνεργαζόμενη με το τζιχαντιστικό καθεστώς της Λιβύης, προέβαλε νέες διεκδικήσεις, επιδιώκοντας να ανατρέψει τις εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο με επίκεντρο την ενέργεια. Αυτή είναι η νέο-οθωμανική Τουρκία! Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα!

Στο παίγνιο αντιπαλότητας γύρω από την Κύπρο, η Τουρκία ξεκαθάρισε ότι οι διεκδικήσεις της παραμένουν αναλλοίωτες από την επομένη της όποιας λύσης στο Κυπριακό. Η νεο-οθωμανική Τουρκία θεωρεί ότι «η τουρκική υφαλοκρηπίδα» και όσες άλλες περιοχές εντάσσει στις «δικές της θάλασσες», της ανήκουν και μετά από μια λύση στο Κυπριακό, ακόμη και με αποδοχή όλων των τουρκικών όρων.

Παρεμπιπτόντως, με βάση το τουρκικό «δίκαιο» τα ανακαλυφθέντα κοιτάσματα στην Κυπριακή ΑΟΖ, δεν ανήκουν στην Κύπρο αφού οι τουρκικές απαιτήσεις ανατρέπουν όσα έχουν ήδη ρυθμιστεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Και όμως, δυστυχώς, στην Κύπρο υπάρχουν φωνές που ισχυρίζονται ότι «η λύση του Κυπριακού θα ανοίξει τον δρόμο για την αξιοποίηση των ενεργειακών μας κοιτασμάτων και θα τερματίσει τις τουρκικές παρανομίες.


Στο ακόμη μεγαλύτερο παίγνιο των Ευρωτουρκικών σχέσεων, υπάρχει μια μοιραία αδυναμία που διέπει τις σχέσεις αυτές. Ως ΕΕ λειτουργούμε με όρους φιλελεύθερης δημοκρατίας στο πλαίσιο της νομιμότητας του κράτους δικαίου, απέναντι σε ένα ισλαμοφασιστικό καθεστώς που ασκεί πολιτική με εγκληματικό τρόπο και με υποχθόνια εργαλεία υβριδικού πολέμου. Ένα καθεστώς που γνώριζε εκ των προτέρων για την δολοφονική βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας (10/10/2015) στην Άγκυρα με πέραν των εκατόν αθώων θυμάτων, αλλά το «επέτρεψε» αφού εξυπηρετούσε τον Ερντογάν.

Ένα καθεστώς που συνεργάστηκε και στήριξε την σύγχρονη μάστιγα της ανθρωπότητας, το «Ισλαμικό Κράτος» και άλλα παρακλάδια του. Η Τουρκία εξαπέλυσε ήδη υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ευρώπης μέσω διαφόρων εργαλείων, προωθώντας το φανατικό πολιτικό ισλάμ με τον μανδύα της θρησκείας και με το μεταναστευτικό απειλώντας να κατακλύσει την Ευρώπη και να συντρίψει την ΕΕ.

Είμαστε μια Ευρωπαϊκή κοινωνία, με τα κράτη-μέλη ανοιχτά λόγω του κοινοτικού ενωσιακού κεκτημένου που μας ενώνει, χωρίς όμως ανάλογους πανευρωπαϊκούς πανευρωπαϊκούς μηχανισμούς προστασίας απέναντι σε τέτοιες μορφές υβριδικού πολέμου. Χωρίς ευρωπαϊκή αμυντική ισχύ. Απέναντι σε μια Τουρκία με «αναλώσιμους» στρατιώτες και με το δίδυμο Τραμπ-Πούτιν να πασκίζουν να μας διαλύσουν, απαιτείται ανάλογη πολιτική.

Ως ΕΕ ορθά ποινικοποιήσαμε την ρητορική μίσους. Εντούτοις, οι ευρωπαίοι πολιτικοί θεωρούν «στρατηγικό εταίρο» τον εκβιαστή και εγκληματία κατά της ανθρωπότητας, τον οποίον επιχειρούν να εξαγοράσουν με «δώρα».

Ως ΕΕ χάνουμε και θα συνεχίσουμε να χάνουμε ενόσω ο Ερντογάν καθορίζει τους όρους των σχέσεών μας, επειδή δεν έχουμε πολιτική αντιμετώπισης των μεθόδων της Τουρκίας.

Επομένως, για την Κύπρο, οι ενεργειακοί σχεδιασμοί και η αμυντική ενδυνάμωση με συμμαχίες/συνεργασίες στην περιοχή μας,είναι η μοναδική στρατηγική με προοπτική επιβίωσης.

* O Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S&D) – costas.mavrides@europarl.europa.eu
HellasJourbnal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]