Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Μέση Ανατολή περιμένει το σχέδιο ειρήνης του Τραμπ

O γαμπρός, σύμβουλος και ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Τραμπ στη Μέση Ανατολή, Τζάρεντ Κούσνερ
(στη φωτ. με τη βαλίτσα στο χέρι), έχει πραγματοποιήσει πολλές επαφές με ηγέτες στη Μέση Ανατολή

Όλο και πιο ισχνές καθίστανται οι πιθανότητες σύναψης ειρηνευτικής συμφωνίας στη Μέση Ανατολή. Οι αμφιβολίες ότι το πολυαναμενόμενο σχέδιο του προέδρου Τραμπ μπορεί να επιλύσει την 70χρονη διένεξη Παλαιστινίων και Ισραηλινών κορυφώθηκαν, μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, τη Δευτέρα, ότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούν πλέον παράνομους τους ισραηλινούς εποικισμούς στη Δυτική Όχθη, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο, αλλά και λόγω του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει το Ισραήλ –με το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων εκλογών να προβάλει όλο και πιθανότερο– και της άρνησης των Παλαιστινίων να διαπραγματευθούν με την Ουάσιγκτον. Παρότι ο Πομπέο τόνισε ότι η προσέγγιση της αμερικανικής κυβέρνησης προς τους εποικισμούς θα διευκολύνει την ειρήνευση στην περιοχή, οι Παλαιστίνιοι, πολλές ξένες κυβερνήσεις αλλά και Ισραηλινοί πολιτικοί, επιμένουν ότι θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επισημαίνουν ότι υπάρχει αμερικανικό σχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας, που συντάχθηκε, εδώ και μήνες, με την προσωπική επιμέλεια του γαμπρού και συμβούλου του προέδρου Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ και του ειδικού απεσταλμένου για τη Μέση Ανατολή, πρώην δικηγόρου του Οργανισμού Τραμπ, Τζέισον Γκρίνμπλατ.


Παρότι οι λεπτομέρειες του σχεδίου παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό, θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι ιδιαίτερα «φιλικό» και γενναιόδωρο προς το Ισραήλ, σε πολλά ζητήματα, όπως αυτό των ισραηλινών εποικισμών και άλλα «καυτά θέματα».

Το σχέδιο στην ουσία θα προσπαθήσει να «χρυσώσει το χάπι» για τους Παλαιστινίους, με τη βοήθεια μεγάλων αραβικών επενδύσεων που κατάφερε να εξασφαλίσει ο Κούσνερ.

Το πότε θα δημοσιοποιηθεί το αμερικανικό σχέδιο παραμένει άγνωστο και καμία πρόβλεψη δεν είναι δυνατή. Πιθανώς το ενδεχόμενο προκήρυξης μιας ακόμα εκλογικής αναμέτρησης στο Ισραήλ, να κάνει τον Τραμπ να επισπεύσει τη δημοσιοποίηση της ειρηνευτικής του πρότασης.

Οι Παλαιστίνιοι ηγέτες δεν έχουν δείξει κανένα ενδιαφέρον για μία αμερικανικής προέλευσης ειρηνευτική συμφωνία και αρνήθηκαν να επικοινωνήσουν με τον Κούσνερ ή οποιοδήποτε άλλο μέλος της αμερικανικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι ο Τραμπ έχει επιλέξει μία τιμωρητική, προς τα συμφέροντά τους, προσέγγιση, πρόδηλη μέσα από πολιτικές όπως είναι η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, η περικοπή της αμερικανικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη, το κλείσιμο του προξενείου της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ουάσιγκτον και φυσικά η πρόσφατη ανακοίνωση του Πομπέο που θεωρείται ουσιαστική αναγνώριση του ισραηλινού δικαιώματος εποικισμών.

Όσον αφορά την αμερικανική πολιτική σκηνή, ο Τραμπ επιθυμεί να εμφανιστεί ως ο κυρίαρχος των συμφωνιών, καθώς προσπαθεί να ενισχύσει τις πιθανότητες επανεκλογής του στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Πιθανώς, μάλιστα, να ωφεληθεί εμφανιζόμενος να προσφέρει έναν οδικό χάρτη για την επίλυση του Μεσανατολικού.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]