Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέα όξυνση για το προσφυγικό στην Ελλάδα;


Η κατάσταση που επικρατεί με τους μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα γίνεται ολοένα και δυσκολότερη, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle, επισημαίνοντας ότι νέα κυβέρνηση επιχειρεί με παρεμβάσεις και την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου να επιλύσει το προσφυγικό πρόβλημα, το οποίο για την ώρα παραμένει. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποσχέθηκε να δώσει λύση στο μεταναστευτικό και όπως φαίνεται τηρεί τις υποσχέσεις της» αναφέρει το δημοσίευμα.

Σήμερα στην Ελλάδα φτάνουν κυρίως νέοι άνδρες από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία και τη βόρεια Αφρική. Πρόκειται για νεοαφιχθέντες που κανείς δεν θέλει να δεχθεί στην χώρα του και που η Γερμανία βλέπει ως απειλή, επισημαίνεται.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Βασίλη Χρονόπουλο «λόγω των πολλών νέων αφίξεων την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι βρισκόμαστε στην πράξη στους ίδιους αριθμούς με το 2016». Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι «οι συνθήκες στα προσφυγικά κέντρα δεν είναι καλές. Και βέβαια τίθεται το ερώτημα αν θα είναι κατάλληλα προετοιμασμένα τον ερχόμενο χειμώνα. Σε γενικές γραμμές η κατάσταση είναι αβέβαιη. Οι πρόσφυγες νιώθουν να βρίσκονται σε αδιέξοδο. Δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα».

Η DW αναφέρεται και στις προ ημερών αντιδράσεις των κατοίκων των Βρασνών στη βόρεια Ελλάδα που έστησαν οδοφράγματα εναντίον προσφύγων και μεταναστών που θα έφταναν στην περιοχή, ενώ φιλοξενεί δηλώσεις κατοίκου της περιοχής η οποία ανέφερε ότι «το χωριό μας έχει 100 κατοίκους και ήδη ζουν 1500 πρόσφυγες».


Πρακτικά ανενεργή η συμφωνία με την Τουρκία

Την άποψη ότι πρακτικά η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό είναι ανενεργή, φαίνεται να συμμερίζεται και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σημειώνει το δημοσίευμα και τονίζει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός τις επόμενες εβδομάδες θέλει να περάσει τον νέο νόμο για το άσυλο. Στόχος είναι η επίσπευση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, ώστε μια αίτηση να εξετάζεται εντός εξαμήνου. Πολλοί περιμένουν ήδη δύο χρόνια.

Όπως προβλέπει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας οι απορριφθέντες θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία. Η κυβέρνηση θέλει έτσι να θέσει έναν πιο αυστηρό νόμο με περισσότερο έλεγχο. Όπως όμως παρατηρεί ο Βασίλης Χρονόπουλος «κατά κανόνα επιβραδύνεται η εξέταση υποθέσεων, όταν τίθενται σε ισχύ νέες διαδικασίες. Οι αρχές πρέπει να εξετάσουν προς το παρόν περίπου 90.000 αιτήσεις ασύλου σε δεύτερο βαθμό. Δεν αλλάζει πολλά το να μιλάμε για την ταχύτητα ενός αυτοκινήτου, όταν είναι κολλημένο στην κίνηση».

Όσο για τη συμφωνία της ΕΕ-Toυρκίας ο Βασίλης Χρονόπουλος θεωρεί ότι «μετά από τρεισήμισι χρόνια έχει χάσει την ισχύ της. Οι πρόσφυγες γνωρίζουν μόνο τον πόνο που τους έχει προξενήσει».

Η Ρόζε Χάνζεν μπορεί να το επιβεβαιώσει. Καθημερινά περιθάλπτει πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στη δυτική Ευρώπη. Ακόμη η κατάσταση στην Ελλάδα αναφορικά με το προσφυγικό δεν έχει οξυνθεί επικίνδυνα, ωστόσο αν η Ευρώπη δεν πράξει άμεσα, αυτό είναι απλώς θέμα χρόνου, καταλήγει το δημοσίευμα της Deutsche Welle.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]